Quantcast

Venton Unibox HD Eco+ - kvalitní dvoutunerový přijímač s Enigmou 2

| Tisk

Tentokrát se mi do rukou nedostala žádná horká novinka, ale zajímavý dvoutunerový přijímač nesoucí označení Unibox HD Eco+ značky Venton. Tato značka je spíše známa na západ od našich hranic. Tento model je na trhu zhruba od poloviny minulého roku, takže si můžeme dobře zhodnotit užitné vlastnosti tohoto přijímače.


obrázek

▲ Obr č. 1: Venton Unibox HD Eco+, přední panel

Díky prodejci těchto přijímačů firmě Pluton elektroprodejna z Třebíče máte nyní možnost se s tímto přijímačem podrobně seznámit.

Venton Unibox HD Eco+ je linuxový HD přijímač, který má napevno vestavěné dva tunery. Srdcem přijímače je dvoujádrový procesor firmy Broadcom, typ BCM7413 s taktovací frekvencí 405 MHz. Přijímač obsahuje paměť Flash 1GB a 512 MByte RAM. Operačním systémem je opět populární Enigma 2.


obrázek

▲ Obr č. 2: Venton Unibox HD Eco+, zadní panel

Přijímač umožňují příjem SD a HD kanálů v kompresi MPEG-2 a MPEG-4/H.264 s podporou obou norem DVB-S i DVB-S2. Venton Unibox HD Eco+ pracuje v HD rozlišení 1080i.

Výrobce zde zvolil jinou strategii, co se týká použitých typů tunerů. Tunery nejsou vyměnitelné, ale napevno vestavěné v přijímači. Na trhu jsou tak k dispozici tři varianty tohoto přijímače: s dvěma vestavěnými satelitními DVB-S2 tunery (ten jsem měl k dispozici pro testování), s dvěma vestavěnými hybridními tunery DVB-T2C a poslední variantou je combo přijímač s jedním satelitním DVB-S2 tunerem a jedním hybridním tunerem DVB-T2C.

Hybridní tuner umožňuje příjem pozemního digitálního vysílání v normě DVB-T a i v nové normě DVB-T2 a také příjem digitálního kabelového vysílání v normě DVB-C.


obrázek

▲ Obr č. 3: Venton Unibox HD Eco+, dálkové ovládání

Do satelitního přijímače Venton Unibox HD Eco+ je možné přímo vestavět pevný disk o velikosti 2,5“. Samozřejmě lze také nahrávat na flash disk nebo na externí USB pevný disk připojený přes rozhraní USB 2.0

Jak se chová přijímač při přehrávání multimédií, si podrobně popíšeme dále v článku. Přijímač má integrovaný dekodér Conax a jeden CI slot pro vložení dekódovacího modulu.

Samozřejmostí je funkce HDMI CEC (současné ovládání přijímače a TV). Přijímač má i podporu pro hybridní televizní vysílání HbbTV, webový prohlížeč Opera a je k dispozici celá řada funkcí jako DLNA server nebo funkce PIP (obraz v obraze).

Přijímač je napájen pomocí externího zdroje 12V/4A, který je součástí balení.

Popis přijímače

Přijímač se dodává v černém provedení. Rozměry přijímače jsou 260 x 210 x 45 mm (Š x H x V). Na předním panelu se nachází osmimístný VFD display, který nám zobrazuje názvy programů, čas a další údaje z menu přijímače. Dále je zde tlačítko stand-by, tlačítka pro přepínání programů a vpravo pod odklopným víčkem je jedna čtečka dekodéru Conax a jeden CI slot pro vložení dekódovacího modulu.


obrázek

▲ Obr č. 4: Venton Unibox HD Eco+, Informační proužek

Na zadním panelu jsou čtyři F konektory (vstup a výstup satelitního tuneru 1 a 2), S/PDIF konektor, dva USB 2.0 konektory a napájecí konektor. Z analogových výstupů zde máme video CVBS cinch konektor, dva audio cinch konektory a konektor SCART.

Na zadním panelu se také nachází otvor pro výměnný šuplík, do kterého instalujeme pevný disk o velikosti 2,5“. Nechybí zde ani síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s a HDMI konektor pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV. Síťový vypínač není k dispozici.

Součástí balení je také stručný průvodce, šroubky pro připevnění pevného disku a Loop-Through kabel. HDMI kabel není součástí balení. Napájení přijímače je zajištěno dodaným externím zdrojem 12V/4A.


obrázek

▲ Obr č. 5: Venton Unibox HD Eco+, Hlavní menu

Popis menu

Menu je k dispozici v mnoha jazycích včetně češtiny. Struktura menu je daná použitým image. Jelikož se jedná o Enigmu 2 tak zaleží plně na uživateli, jak si graficky přizpůsobí menu přijímače. Mezi základní položky hlavního menu patří Časovač, Informace, Pluginy, Nastavení a Standby/restart.

Příjem programů a chování přijímačů

Originální firmware má značně omezené možnosti, proto jsem okamžitě instaloval poslední alternativní firmware. Jsou k dispozici od týmů Open ATV, Agonis, Open ViX apod. Na webu Open PLi jsem image pro tento model nenašel, nicméně přesto existuje, ale ne tak často aktualizovaný.


obrázek

▲ Obr č. 6: Venton Unibox HD Eco+, Cool Single EPG stanice

Firmwary jsou velmi podobné, rozdíly jsou v množství již nainstalovaných pluginů a v použitém výchozím skinu. Nakonec jsem nechal populární Open ATV, i když jeho nastavení může činit zejména méně zkušeným uživatelům z počátku problémy.

Open PLi jsem si nechal na vyzkoušení až na úplný závěr, protože sliboval na rozdíl od image Open ATV možnost použití CI+ modulů. V našich podmínkách není s CI+ moduly problém, protože místní satelitní operátoři (Skylink, freeSAT) používají CI+ moduly, které jsou zpětně kompatibilní se starším CI rozhraním. Jiná situace je ale v Německu, kde CI+ moduly pro HD+ nebo pro německou SKY fungují pouze v CI+ slotech.

Ale vraťme se k testovanému přijímači. V návodu nenaleznete žádné technické údaje o rozsahu symbolových rychlostí SR, které by měl přijímač zpracovat. Takže experimentální metodou jsem zjišťoval co použité satelitní tunery (typ STV09C0) zvládnou naladit.


obrázek

▲ Obr č. 7: Venton Unibox HD Eco+, Cool Single EPG pořadu

Tento tuner hravě naladí téměř vše v rozsahu SR 1-45 Msym/s a to v obou normách DVB-S i DVB-S2 (QPSK/8PSK). Nicméně u nižších symbolových rychlostí byl občas problém. Takovým „zakletým“ transpondérem pro tento tuner je 12732/V na družici Yamal 402 na pozici 55° východně.

Tuner si hravě poradil s naladěním paketů s extrémně vysokou symbolovou rychlostí. Bez potíží jsem naladil paket BBC na družici Intelsat 907 na pozici 27,5° západně nebo paket ruského telekomunikačního operátora MTS na družici ABS-2 na pozici 75° východně, kde se používá SR 45 Msym/s v normě DVB-S2/8PSK.

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a samozřejmě lze uložit levý nebo pravý audio kanál. Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České znaky se zobrazují v pořádku, velké písmena jsou bez diakritiky (image Open ATV). Teletext byl poměrně pomalý, nepracovalo cachování stránek.


obrázek

▲ Obr č. 8: Venton Unibox HD Eco+, Informace o programu

Obrazová kvalita byla výborná. Přes analogový výstup SCART byl obraz také v pořádku, ale po startu přijímače se muselo nejprve přepnout na SD kanál, aby byl formát obrazu na HD kanálech v pořádku.

Dálkové ovládání se mně osobně příliš nelíbilo, nicméně uživatelé na německých diskusních fórech ho velmi pozitivně hodnotili. Používá se velmi podobný model, co mívaly přijímače Vantage 8000. Rozsah použití DO není příliš široký.

Reakce přijímače na povely z dálkového ovládání byly přiměřené, přijímač „neměl rád“ pokud byl tuner chybně nakonfigurován, pak byl pohyb v menu zpomalený.

Oba tunery fungovaly zcela bez problémů. Nicméně se jim nelíbil můj DiseqC přepínač Schwaiger 2/1, to se mi snad ještě nestalo, tuner ladil velmi obtížně a byl prakticky nepoužitelný. S DiseqC přepínači firmy Centauri tuner neměl žádný problém.

Do přijímače lze nainstalovat různé pluginy (doplňkové aplikace). V image Open ATV je jich již spousta nainstalována. HbbTV plugin ve verzi 2.6 chodil jako víno i na archívu iVysílání České televize. I přesto že má přijímač procesor „jen“ s taktovací frekvencí 405 MHz tak byl pohyb v aplikaci HbbTV docela dobrý.


obrázek

▲ Obr č. 9: Venton Unibox HD Eco+, Přehled programů

Přijímač můžete ovládat pomocí webového rozhraní a streamovat kanály do PC. Samozřejmě že po instalaci příslušného pluginu jsem mohl streamovat kanály z jiného linuxového přijímače co mám v síti. Přijímač nemá hardwarovou podporu pro transkódování streamu (komprimace streamu dle zadání uživatele, vhodné pro mobilní zařízení). Takže streamovat kanály musíte vždy v kvalitě, ve které jsou programy vysílány.

Popisovat zde funkci dalších pluginů nemá smysl, několikrát jsem se o nich již zmínil. Prostě Enigma 2 funguje stále stejně nezávisle na hardware, záleží jen na její správné implementaci a použití odladěných ovladačů.

Pro zálohu celého image slouží v Open ATV přímo jedna položka v menu, nic není třeba instalovat. Flashování přijímače ze záložního image není nějaké rychlé, zde si myslím se již projevuje nižší výkon procesoru.

Snad jen pro zopakování, do image Open ATV lze také doinstalovat populární plugin FastScan. Takže ladění kanálů Skylink je pak jen otázkou okamžiku.

Venton Unibox HD Eco+ rovněž umí zobrazit fotografie ve formátu JPEG nebo BMP a přehrát hudbu ve formátu MP3 nebo WAV. Multimediální chipset umožňuje přehrávat soubory typu avi, divx, xvid, mov, mkv, m2ts, flv atd. Nelze přehrát WMV ani ISO soubory. Samozřejmě záleží na jakém video a audio kodeku je soubor vytvořen. Tedy ne všechny soubory přehrajete úspěšně.

Přijímač zvládnul s mírným trháním přehrát i testovací MKV video „Samsung Demo Oceanic“ 1080p s vysokým datovým tokem 40Mbps. Přes Youtube přehrávač nešly přehrávat VEVO videa.

Venton Unibox HD Eco+ zvládá i DTS audio. Zpracování AAC audio stopy je bez problémů. Funkce PIP (obraz v obraze) je možná pouze v režimu dvou SD kanálů. U HD kanálu nahlásí přijímač, že to nelze (v image Open ATV, v Open PLi bez hlášky), nicméně se to dá obelstít, ale maximum je jeden HD kanál v hlavním okně a druhý SD kanál v menším okně. Rychlost bootování byla cca 1,5 minuty s Open ATV a nainstalovanou řadou pluginů.


obrázek

▲ Obr č. 10: Venton Unibox HD Eco+, Satfinder

Přijímač neobsahuje žádný vestavěný ventilátor, během provozu se mírně zahřívá. Chlazení je prováděno pasivní cestou. Výrobce umístil ventilační otvory ze všech stran přijímače, ale na horní straně bych přeci jenom rád viděl větší množství ventilačních otvorů zejména v oblasti, kam se vkládá 2,5“ pevný disk.

Upgrade přijímače lze provést pomocí USB flash disku tak jako u jiných linuxových přijímačů. Škoda jen, že není USB port na předním panelu přijímače. Na editaci programů v PC jsem použil Dreamset 2.39. Pro komunikaci přes FTP s přijímači Xtrend lze použít libovolného FTP klienta, já jsem použil DCC (Dreambox Control Center).

Závěrem testování jsem vyzkoušel image Open PLi a to pouze z jednoho jediného důvodu, abych si ověřil podporu pro CI+ moduly. I do image Open ATV lze doinstalovat patch, aby CI+ moduly byly podporovány. Jak jsem již uvedl v úvodu, nás kdo používá certifikované moduly Irdeto Skylink Ready se to vůbec netýká, tyto moduly pracují bez problémů i ve starším CI rozhraní.

Týká se to např. dekódovacího modulu Digi TV nebo modulů používaných v Německu pro příjem placené televize HD+ a SKY. Tyto moduly pracují pouze v CI+ rozhraní, cílem vývojářů bylo tedy docílit, aby se právě tyto moduly daly v tomto přijímači používat. Jaké moduly byly vyzkoušeny německými vývojáři.

Osobně jsem vyzkoušel dekódovací modul SMIT Irdeto s certifikací Skylink Ready a opravdu tento modul se choval jako by byl vložený v CI+ slotu. Poté jsem vyzkoušel dekódovací modul Fransat CI+ 1.3 Neotion, bohužel modul s přijímačem nepracoval, autentifikační proces nebyl úspěšný.

EPG

Elektronický programový průvodce je u linuxových přijímačů založených na Enigmě 2 vynikající, zde se stále opakuji. Informační lišta obsahuje informace o běžícím a následném pořadu. Podrobné informace o pořadu nejsou nijak oříznuty. Opět jsem použil oblíbený plugin „Cool TV Guide“.

České a slovenské znaky se na programech Skylink a freeSAT zobrazovaly v pořádku. Stačí mít jen správně vyplněný soubor encoding.conf.

Azbuka na kanálech paketu NTV plus a Tricolor TV se zobrazovala korektně. Pouze je problém na displeji, který si s azbukou vůbec nedovede poradit. Přijímač umí zobrazit EPG na několik dní dopředu, pokud je provider vysílá. Načítání informací je bleskové, EPG lze cachovat, výchozí nastavení v Open ATV je přímo do Flash paměti, no 1 GB velikost je opravdu více než dostačující.

Pomocí externího pluginu CrossEPG lze stahovat EPG z internetu z různých zdrojů, které jinak nejsou přes satelit k dispozici nebo jsou k dispozici jen pro určité přijímače abonentů placené televize.


obrázek

▲ Obr č. 11: Venton Unibox HD Eco+, Prohlížeč pluginů

Spolupráce s vestavěným pevným diskem

Výrobce přijímač dodává bez vestavěného pevného disku. Pevný disk lze použít o „libovolné“ kapacitě v provedení SATA 2,5“. Výrobce zde použil metodu vkládání disku do výměnného šuplíku, tato metoda se stává poslední dobou populární.

Pevný disk vložíme do šuplíku a ten zasuneme do otvoru na zadním panelu přijímače. Bohužel zde není žádné automatické zaklapnutí, šuplík se musí zajistit proto pomocí dvou šroubků. Ale odpadá rozdělávání celého přijímače a manipulace s kabeláží.

Pro účely testování jsem již měl od prodejce namontovaný pevný disk Western Digital WD10JUCT 1TB. Nahrávání můžete realizovat přímo na vestavěný pevný disk nebo na flash disk (externí pevný disk) připojený do jednoho ze dvou USB2.0 rozhraní. Další možností je nahrávat na sdílené datové úložiště (NAS).

Celkový počet současně nahrávaných programů je dán celkovou šířkou pásma, které programy zabírají a vlastním HW přijímače. Přijímač bez problémů nahrával 6 HD kódovaných programů a sedmý byl FTA. To byl strop, který přijímač zvládnul.


obrázek

▲ Obr č. 12: Venton Unibox HD Eco+, Informace o systému

Přijímač umí interně sdílet dekódovací kartu, takže si nemusíte dělat starosti se současným záznamem více kódovaných programů. Všechny nahrávky máte vždy dekódované. Nahrávání i přehrávání HD záznamů je bezchybné. K dispozici je také funkce Timeshift.

Střihový program v Enigma 2 je výborný, nahrávku lze i dodatečným pluginem přejmenovat. Přenos do PC přes ethernet pomocí FTP klienta a dosahuje rychlosti kolem 11,3 MB/s, což je vynikající. Použití Ethernetu s rychlostí 100 Mbit/s se může dnes pro někoho jevit jako zastaralé, řada přijímačů již používá rychlejší 1 Gbit/s.

Převíjení záznamů na pevném disku tam a zpět je v rychlostech 2x, 4x, 8x, 16x, 32x a 64x a 128x. Zpomalené přehrávání je v rychlostech 1/2x, 1/4x a 1/8x. Tyto rychlosti lze změnit přes menu. Navíc je možné si v záznamu vytvářet záložky a pohybovat se mezi nimi.

Pro rychlý přesun lze použít i numerická tlačítka na dálkovém ovládání, jejich definici si uživatel provede v menu. Programování záznamů se uskutečňuje pomocí časovače. Nastavuje se čas začátku a čas konce záznamu. S výhodou lze použít programování záznamů přes EPG.

Přijímač můžete tak uvést do hlubokého spánku, kde je odběr nižší než 1W a navíc se přijímač probudí, pokud je naplánovaný nějaký časový záznam.


obrázek

▲ Obr č. 13: Venton Unibox HD Eco+, Záznam časovače

Spolupráce s vestavěným dekodérem Conax a CI slotem

Přijímač má vestavěnou jednu čtečku dekodéru Conax. S alternativním firmwarem se z dekodéru stává univerzální čtečka karet. Samozřejmě závisí na vhodné volbě a konfiguraci příslušného cardserveru a klienta. Ideální je použiti cardserveru, který je zároveň i klientem

Pod nainstalovaným softcamem doscam pracovaly dekódovací karty bez jakýchkoliv problémů. Lze použít ICE IRDETO karty Skylink, freeSAT by UPC Direct a ORF. Není třeba nic konfigurovat, vše funguje okamžitě. Se softcamem scam 3.60 je s posledními kernely problém, doba dekódování je velmi dlouhá.

Karty M7 Irdeto Skylink nelze použít v interním dekodéru z důvodu aplikovaného vyššího zabezpečení na kartě. Pro tento případ je tady CI slot, kam můžeme vložit certifikovaný modul Irdeto Skylink Ready s touto kartou.

Úspěšně byly testovány moduly SMIT Irdeto a Neotion Irdeto (Skylink modul).

Závěr

Venton Unibox HD Eco+ je kvalitní dvoutunerový HD přijímač s operačním systémem Enigma 2. Předností je snadná instalace pevného disku pomocí výměnného šuplíku. Příjemně mne také překvapila výborná kvalita obrazu. Samozřejmostí je bezproblémové nahrávání více programů současně a komunikace s ostatními zařízeními v síti. Přijímač lze také použít jako multimediální přehrávač. V cenové kategorii kolem 5000,- korun je to velmi zajímavá volba.



Prodejce tohoto přijímače firma Pluton elektroprodejna nabízí tento přijímač svým obchodním partnerům i koncovým zákazníkům buď přímo v jejich kamenné prodejně nebo prostřednictvím e-shopu zde .


obrázek

▲ Obr č. 14: Venton Unibox HD Eco+, Přenos kanálů z jiného přijímače

K dispozici je několik variant podle obsazení přijímače tunery.

Firma Pluton elektroprodejna dodává linuxové přijímače také na základě přání zákazníka v jejich standardní úpravě CZ EDITION, kde v přijímači je již nainstalován alternativní image s řadou užitečných pluginů a podporou dekódovacích karet ICE Irdeto Skylink a freeSAT by UPC Direct nebo dle individuálních požadavků tzv. na míru.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články