Quantcast

ET8500 - zajímavý multi tuner od firmy Xtrend

| Tisk

V dnešní recenzi vám představím horkou novinku firmy Xtrend a to vícetunerový linuxový satelitní/combo přijímač ET8500. Po modelu Xtrend ET10000, který jsem na webu parabola.cz již představil, je to další high endový přijímač, který může pracovat až se čtyřmi tunery.


obrázek

▲ Obr č. 1: Přední panel Xtrend ET8500

Díky prodejci těchto přijímačů firmě Pluton elektroprodejna z Třebíče máte nyní možnost se s tímto přijímačem podrobně seznámit.

Xtrend ET8500 zaujme už svým neobvyklým vzhledem, kde dominuje ohromný 4,3“ TFT LCD display. Vlastní display přijímače může posloužit i pro sledování televize a přijímač je tak vhodný i pro mobilní použití. Výrobce tuto funkci nazývá „Dual View“.


obrázek

▲ Obr č. 2: Zadní panel Xtrend ET8500

Operačním systémem je oblíbená Enigma 2. Přijímač pracuje ve FULL HD rozlišení 1080p a je schopen příjmu SD a HD signálů v kompresi MPEG-2 a MPEG-4/H.264 s možností příjmu obou norem DVB-S i DVB-S2.

Pro účely testování jsem měl k dispozici variantu přijímače se dvěma vyměnitelnými tunery, jedním satelitním DVB-S2 a druhým hybridním DVB-C/T2. Pomocí hybridního tuneru můžeme přijímat digitální pozemní vysílání v normě DVB-T a také v normě DVB-T2 nebo digitální kabelové vysílání v normě DVB-C.


obrázek

▲ Obr č. 3: Dálkové ovládání Xtrend ET8500

Uvnitř přijímače jsou k dispozici celkem 4 sloty pro vložení vyměnitelných tunerů. Tak jako z modelu Xtrend ET10000, tak i z tohoto přijímače můžete vytvořit plnohodnotný čtyřtunerový přijímač.

Srdcem přijímače je výkonný dvoujádrový procesor Broadcom BCM7241 s hodnotou 3000 DMIPS a taktovací frekvencí 1,3 GHz, který byl již použitý v modelu Xtrend ET8000.

Xtrend ET8500 obsahuje velké paměti Flash 512MB a RAM 1GB. Pro takovýto špičkový hardware není problém i funkce PIP HD (obraz v obraze dvou HD kanálů).

Přijímač umožňují záznam programů na flash disk nebo na externí pevný disk připojený přes rozhraní USB 2.0 nebo eSATAp. Rozhrání eSATAp má oproti klasickému rozhraní eSATA tu výhodu, že disk je již napájen přímo z tohoto rozhraní a tudíž není třeba žádný externí zdroj. Do přijímače lze také vestavět 2,5“ SATA II pevný disk a nahrávat přímo na tento disk.


obrázek

▲ Obr č. 4: Xtrend ET8500, pohled pod kapotu

Síťové připojení ethernet je s rychlostí 1 Gbps. I multimediální chipset je na velmi dobré úrovni, přijímač přehrává velké množství různých video formátů včetně videí s vysokým datovým tokem.

V přijímači je vestavěný dvojitý dekodér Conax a jeden CI slot pro vložení dekódovacího modulu.

Jak již bývá u Xtrendu zvykem je součástí originálního softwaru od výrobce také webový prohlížeč Opera a podpora pro hybridní televizní vysílání HbbTV. Nechybí ani funkce HDMI CEC (současné ovládání přijímače a TV).

Přijímač je napájen pomocí externího adaptéru 12V/3,5A, který je součástí balení.


obrázek

▲ Obr č. 5: Xtrend ET8500: Seznam nainstalovaných programů

Popis přijímače

Přijímač se dodává v černé lesklé barvě. Přijímač má kompaktní inovativní provedení ve formě krychle s velkým 4,3“ TFT LCD displejem (32 bit full color). Rozměry přijímače jsou 180 x 200 x 83 mm (Š x H x V).

Na předním panelu přijímače je kromě displeje pouze jedno dotykové dvoubarevné tlačítko sloužící pro zapnutí/vypnutí přístroje (podsvícené). Odklopné víčko nalezneme z boku přijímače a najdeme pod ním dvě čtečky dekodéru Conax a jeden CI slot. Na boku přijímače je k dispozici ještě jeden USB 2.0 port a výsuvný šuplík pro uchycení pevného disku o velikosti 2,5“.

Na zadním panelu jsou dva F konektory (vstup a výstup satelitního tuneru), dva IEC konektory (vstup a výstup hybridního tuneru), optický audio S/PDIF konektor, analogový audio výstup, video CVBS výstup, 2 USB 2.0 porty a síťové rozhraní Ethernet 1 Gbps.

Dále je tu HDMI 1.4 výstup pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV, jeden e-SATAp konektor, kolébkový vypínač a port pro připojení napájecího adaptéru.


obrázek

▲ Obr č. 6: Xtrend ET8500: Informační lišta

Součástí balení je návod k obsluze, napájecí adaptér, HDMI kabel, Loop-Through kabel a šroubky pro montáž pevného disku.

Popis menu

Menu je k dispozici v mnoha jazycích včetně češtiny. Originální verze softwaru představuje okleštěnou verzi Enigmy 2, která je funkčně značně omezena. Mezi základní položky hlavního menu patří Časovač, Informace, Pluginy, Nastavení a Standby/restart. Počet položek se může měnit v závislosti na použitém alternativním softwaru. Grafiku si může uživatel přizpůsobit dle svých představ, na výběr je dostatečné množství skinů

Příjem programů a chování přijímače

K dispozici je celá řada alternativních firmwarů od týmů Open PLi, Open ATV, HDMU, Open XTA a pod. Pro testování přijímače jsem použil poslední verzi oblíbeného image Open PLi. Pozor, nejprve bylo nutné aktualizovat verzi bootloaderu a až poté instalovat vlastní software Open PLi. Do uvedeného image jsem si doinstaloval všechny potřebné pluginy (doplňkové programy), abych mohl využit všech funkcí přijímače naplno.


obrázek

▲ Obr č. 7: Xtrend ET8500: Hlavní menu

Přijímač umožňuje uložit do paměti neomezené množství televizních a radiových programů. V návodu nenaleznete žádné technické údaje o rozsahu symbolových rychlostí SR, které by měl přijímač zpracovat. Na to už jsem si u Xtrendu zvyknul. Je tedy třeba zjistit až praktickým testováním tuneru co zvládne naladit.

V normě DVB-S je rozsah 1-45 Msym/s, v normě DVB- S2 (8PSK/QPSK) je to cca 2-45 Msym/s. Přijímač tak bez potíží naladí paket BBC na Intelsatu 907 (27,5° západně) nebo MTS na ABS-2 (75° východně), kde se používají extrémně vysoké symbolové rychlosti.

V přijímači se používá výměnný satelitní tuner typ AVL6211, který je známý z předešlých verzí Xtrendu. Jako výměnný hybridní tuner se používá typ Si2169. Další dva volné sloty pro tunery jsem obsadil dvěma satelitní tunery. Tím jsem získal přijímač „v plné palbě“, tedy plnohodnotný čtyřtunerový přijímač.


obrázek

▲ Obr č. 8: Xtrend ET8500: Satfinder

Detekce všech tunerů proběhla bez jakýchkoliv problémů. Celý proces montáže tunerů je popsaný i v návodu k obsluze.

Citlivost/selektivitu výměnných satelitních tunerů jsem již hodnotil u předchozích modelů Xtrendu, je výborná. Kontrola byla prováděna na příjmu britské BBC na Astře 2 na pozici 28,2° východně a také na kanálů Fox Movies na družici Badr 6 na pozici 26° východně. Tyto signály jsou u nás přece jen již poměrně slabé.

Vyhledávání kanálů je rychlé a i přepínání mezi programy bylo standardní (cca 2-3 sec). U modelu ET10000 bylo přepínání rychlejší, asi bych to přirovnal k modelu ET7000/7500. Jen připomínám, že satelitní tunery AVL6211 jsou u SCPC kanálů velmi citlivé na přesné zadání frekvence, u nejnižších symbolových rychlostí SR je odchylka pouhých cca +/- 0,5 MHz.

Při ladění různých signálů zde byl stejný problém se zaklíčováním na některých frekvencích jako u modelu ET10000, konkrétně je problém na Astře 2F na pozici 28,2° východně, transpondér BBC – 11023/H nebo transpondér RSCC - 12732/V na družici Yamal 402 na pozici 55° východně.


obrázek

▲ Obr č. 9: Xtrend ET8500: FastScan

Samozřejmě, že jsem vyzkoušel i hybridní tuner, zde jsem žádné problémy neočekával a také tomu tak bylo. Tuner poctivě naladil všechny pozemní digitální multiplexy dostupné v mé lokalitě příjmu. Automatické ladění je trochu delší, protože tuner hledá nejprve na kanále v normě DVB-T a poté na tom stejném kanále v normě DVB-T2.

Obrazová kvalita byla excelentní, to je u Xtrendu tradicí. Nicméně na analogovém video výstupu je obraz ve špatném formátu. Je neustále v režimu Pan&Scan a nejde přepnout do režimu Letterbox. S touto chybou jsem se již setkal u modelu Xtrend ET7000/7500, zatím žádné nové ovladače tuto chybu neodstranily (je otázka jestli ji vůbec někdo nahlásil, protože většina uživatelů využívá HDMI výstup).


obrázek

▲ Obr č. 10: Xtrend ET8500: Ruční vyhledávání

U tohoto přijímače dominuje opravdu velmi krásný barevný TFT LCD display o velikosti 4,3“ palce. V menu přijímače si zvolíte, co má být na displeji zobrazováno (nepracuje při používání analogového výstupu). Můžete sledovat obraz televizního vysílání nebo zde použít nějaký skin, kde máte zobrazeny údaje, které potřebujete jako např. název aktuálního programu, název pořadu, který se právě vysílá, hodiny, aktuální počasí a spoustu dalších informací, místa máte nezvykle mnoho.

Jak už jsem se zmínil v úvodu, sledování televizního vysílání na displeji lze použít i pro mobilní účely bez připojeného klasického TV přijímače. Napájení přijímače je 12V a k přijímači lze připojit malé reproduktory.

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a samozřejmě lze uložit levý nebo pravý audio kanál. Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České znaky se zobrazují v pořádku. Rovněž není problém s azbukou.


obrázek

▲ Obr č. 11: Xtrend ET8500: Volba tuneru

Dálkové ovládání je shodné s modelem pro Xtrend ET10000 a ET8000. Tedy zde platí to, co už již napsal v recenzi pro model ET10000. Dálkové ovládání nemá příliš dobrou povrchovou úpravu, ihned vidíte otisky prstu, navíc je příliš dlouhé, takže jeho ergonomie tím trošku utrpěla.

Co je ale důležité pro uživatele, je úhel směrování DO a ten je příjemně široký, tlačítka se dobře mačkají a reakce na povely z DO jsou přiměřené (u modelu ET10000 byla reakce rychlejší).

Samozřejmostí každého image s Enigmou 2 je i vestavěné webové rozhraní, pomocí kterého můžeme Xtrend ovládat z PC nebo jiného mobilního zařízení (smartphone s Androidem). Bez problému funguje streamování HD kanálů do PC.

Image Open PLi nabízí k instalaci celou škálu pluginů (doplňkových programů). Vyzkoušel jsem si plugin „Bitrate“ na měření rychlosti datového toku videa a audia, ten na rozdíl od modelu ET10000 nepracoval správně (nezobrazuje video datový tok). Zde ještě nejsou odladěny ovladače, přijímač je horkou novinkou a ovladače se odlaďují tzv. za pochodu.


obrázek

▲ Obr č. 12: Xtrend ET8500: Systém

Výkon Xtrendu ET8500 nebyl zdaleka tak oslnivý jako u vlakové lodi Xtrendu modelu ET10000.

V image Open PLi nepracovala řádně aplikace HbbTV u České televize, žádný program z archívu ČT nešlo přehrát, bez problémů fungoval HD teletext šířený přes HbbTV. Je to problém výhradně u HbbTV od České televize a aktuálně platný pro všechny přijímače značky Xtrend, jakékoliv jiné HbbTV pracuje zcela bez potíží. Zde tedy musí dojít k nápravě buď na straně ČT nebo příslušný plugin musí jeho autor aktualizovat.

Nicméně pokud chcete si přehrát jakýkoliv program z archívu iVysílání ČT doporučuji si nainstalovat oblíbený plugin „Archívy CZ/SK“, zde jde přehrávání pořadů bez problémů.

Funkce FastScan pro rychlé vyhledávání programů satelitního operátora Skylink pracovala bez potíží. Pro zálohování image jsem použil oblíbený plugin „BackupSuite“, který provádí kompletní zálohu 1:1.


obrázek

▲ Obr č. 13: Xtrend ET8500: Přizpůsobení

Xtrend ET8500 rovněž umí zobrazit fotografie ve formátu JPEG nebo BMP a přehrát hudbu ve formátu MP3 nebo WAV. Multimediální chipset je zde výborný, přijímač přehrával soubory typu avi, divx, xvid, mov, mkv, m2ts, flv, wmv atd. Samozřejmě záleží na jakém video a audio kodeku je soubor vytvořen. Tedy ne všechny soubory přehrajete úspěšně.

Přijímač zvládnul bez trhání přehrát i testovací MKV video „Samsung Demo Oceanic“ 1080p s vysokým datovým tokem 40Mbps !

Přijímač zvládá i DTS audio. Zpracování AAC audio stopy je bez problémů. Díky použitému procesoru si můžete vychutnat funkci PIP – obraz v obraze a to s oběma obrazy v HD rozlišení. Takže v tomto ohledu si přijímač obstál na výbornou.

Přijímač nemá hardwarovou podporu pro transkódování streamu (komprimace streamu dle zadání uživatele, vhodné pro mobilní zařízení). Takže streamovat kanály musíte vždy v kvalitě, ve které jsou programy vysílány.

Upgrade přijímače lze provést pomocí USB flash disku obdobně jako u přijímačů VU+. Zde bych ocenil USB port na předním panelu přijímače, přeci jen z boku přijímače to není takové elegantní. Na editaci programů v PC jsem použil Dreamset 2.39. Pro komunikaci přes FTP s přijímači Xtrend lze použít libovolného FTP klienta, já jsem použil DCC (Dreambox Control Centrer).


obrázek

▲ Obr č. 14: Xtrend ET8500: Nastavení korekce obrazu

Co se týká zahřívání přijímače, byl jsem poměrně překvapen, čekal jsem to mnohem horší. Výrobce na horní kryt neumístil žádné ventilační otvory, ty jsou pouze z boků přijímače a na spodní straně. Horní kryt je ovšem velmi pěkně vyroben z leštěného hliníku a je zde logo Xtrendu. O chlazení se stará vestavěný maličký ventilátor umístěný na zadní straně přijímače.

Rychlost bootování je velmi dobrá, v mém případě s image Open PLI a nainstalovanými některými pluginy byla doba pro nastartování přijímače cca 40 sec.

Spolupráce s vestavěným dekodérem Conax a CI slotem

V přijímači jsou integrovány dvě čtečky dekodéru Conax, v alternativním image se z nich stávají čtečky karet univerzální. Samozřejmě musíte mít nainstalovaný a nakonfigurovaný příslušný softcam, v našem případě nejlépe nějaký cardsever, který je zároveň i klientem.

Samozřejmě, že výběr vhodného softcamu záleží na samotném uživateli. Se softcamem mgcamd nebyl žádný problém, pomocí oblíbeného scamu bylo dekódování hodně pomalé, ale to může být záležitostí aktuálních ovladačů nebo systémových knihoven.


obrázek

▲ Obr č. 15: Xtrend ET8500: Nastavení displeje

Karty M7 Irdeto Skylink nelze použít v interním dekodéru z důvodu aplikovaného vyššího zabezpečení na kartě!

Ale pro tento případ má přijímač jeden CI slot pro vložení dekódovacích modulů. Pak jen stačí vložit do tohoto CI slotu vhodný dekódovací modul Irdeto s certifikací Skylink Ready a do modulu kartu M7 Irdeto Skylink a pak již můžeme sledovat naše oblíbené programy.

Úspěšně byly testovány dekódovací moduly SMIT Irdeto, Neotion Irdeto, TechniSat Irdeto, Mascom, AlphaCrypt apod.

EPG

Elektronický programový průvodce je vynikající, zde se stále opakuji. Pro náročnější uživatele je vhodný plugin „Cool TV Gude“, který si umí s EPG náležitě „vyhrát“. Můžete přepínat různé režimy zobrazení EPG dat apod.

České a slovenské znaky se na programech Skylink a freeSAT zobrazovaly v pořádku. Stačí mít jen správně vyplněný soubor „encoding.conf“.

Tradičně mě zajímalo zobrazování azbuky na kanálech paketů NTV plus a Trikolor TV, i zde bylo vše v naprostém pořádku.


obrázek

▲ Obr č. 16: Xtrend ET8500: Prohlížeč pluginů

Přijímač umí zobrazit EPG na několik dní dopředu, pokud je provider vysílá. Načítání informací je bleskové, EPG lze cachovat.

Spolupráce s vestavěným pevným diskem

Výrobce přijímač dodává bez vestavěného pevného disku. Pevný disk lze použít o „libovolné“ kapacitě v provedení SATA 2,5“. Výrobce zde použil poměrně netradiční metodu, kdy se pevný disk namontujte do šuplíku (šroubky jsou součástí balení), který vyjmete z boku přijímače. Poté jej zasunete nazpátek.

Odpadá tím manipulace s jakoukoliv kabeláží, což je jistě výhodou. Pokud budete používat všechny 4 tunery, doporučuji vzhledem k tepelnému zatížení používat SSD pevné disky. Přeci jen prostor v přijímači je poměrně stísněný a zabudovaný ventilátor je poměrně malý, takže jeho výkon je omezený.


obrázek

▲ Obr č. 17: Xtrend ET8500: EPG

Pro zkušební nahrávání jsem do přijímače vestavěl SSD HDD Vertex 2 (SATA 2, 128 MB). Samozřejmě, že lze nahrávat na flash disk nebo externí pevní disk připojený do rozhraní USB2.0. Externí pevný disk můžete také připojit do rozhraní eSATAp, s tímto inovovaným moderním rozhraním jsem se setkal pouze u přijímačů firmy Xtrend.

Na rozdíl od klasického rozhraní e-SATA zde odpadá nutnost externího napájení disku, ten je napájen přímo z tohoto rozhraní přijímače. Další možností je nahrávat na síťově datové úložiště (NAS). Celkový počet současně nahrávaných programů závisí na celkovém datovém toku a také na vlastním HW přijímače.

Přijímač umožňuje nahrávat maximálně 6 programů (je jedno jestli HD nebo SD) a z toho maximálně 4 programy mohou být kódované. Více přijímač nezvládne. Je otázka, zda je to ovlivněno ještě ne zcela odladěnými ovladači nebo je to dáno samotným hardwarem. Jen připomenu, že přijímač Xtrend ET7500 s horším hardwarem zvládnul nahrávat současně až 8 programů. Tedy tímto výsledkem jsem byl trochu zklamaný, zde jsem určitě čekal více.

Flash paměť je 512 MB, ale k dispozici je pouze polovina. To není až tak kritické, v případě potřeby může být s novým firmwarem alokována celá paměť pro využívání přijímačem. Paměť RAM 1GB také není zatím plně alokována, přijímač má k dispozici pouze 384 MB a to se mne zda poněkud málo.

Samozřejmě přijímač umí interně sdílet dekódovací kartu, takže si nemusíte dělat starosti se současným záznamem více kódovaných programů, všechny záznamy budou v dekódovaném tvaru. Převíjení záznamů tam a zpět je možné v rychlostech 2x, 4x, 8x, 16x, 32x a 64x a 128x. Zpomalené přehrávání je v rychlostech 1/2x, 1/4x a 1/8x.

Standardní součástí každého image je také střihový plugin, který je na vynikající úrovni. Záznamy lze kopírovat nebo přesouvat podle potřeb uživatele. V záznamu je možné si vytvářet záložky a pohybovat se mezi nimi.


obrázek

▲ Obr č. 18: Xtrend ET8500: Cool Single Guide (EPG)

Závěr

Xtrend ET8500 je high endový FULL HD přijímač, který podporuje instalaci až 4 satelitních nebo hybridních tunerů. Na první pohled přijímač zaujme svým ohromným displejem, který umožňuje také zobrazovat televizní vysílání. Obrazová kvalita je excelentní, tak jako bývá u Xtrendu dobrým zvykem. Díky použití operačního systému Enigma 2 je přístroj velmi stabilní. Přijímač si poradí s přehráváním různým video formátů a zvládne i video s vysokým datovým tokem.

Sítové rozhraní ethernet s rychlostí 1Gbps pak umožní rychlou komunikaci s dalšími zařízení ve vaší síti. Ani se streamováním HD programů po síti nemá přijímač žádný problém. Pevný disk je umístěn v elegantním šuplíku z boku přijímače a umožňuje tak jeho bleskovou výměnu. Nahrávání více programů současně je pro přijímač samozřejmostí.



Prodejce tohoto přijímače firma Pluton elektroprodejna nabízí tento přijímač svým obchodním partnerům i koncovým zákazníkům buď přímo v jejich kamenné prodejně nebo prostřednictvím e-shopu zde .

K dispozici je několik variant podle obsazení přijímače tunery.


obrázek

▲ Obr č. 19: Xtrend ET8500: O přijímači

Firma Pluton elektroprodejna dodává linuxové přijímače také na základě přání zákazníka v jejich standardní úpravě CZ EDITION, kde v přijímači je již nainstalován alternativní image s řadou užitečných pluginů a podporou dekódovacích karet ICE Irdeto Skylink a freeSAT by UPC Direct nebo dle individuálních požadavků tzv. na míru.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články