Quantcast

První triple tuner od Optiboxu - ENFinity X2+

| Tisk

Pokud se mi dostane do rukou přístroj s Enigmou 2, vždy na mne padne notná dávka nostalgických vzpomínek z prvních let tohoto století, když u nás začínala značka Dreambox s modelem DM 7000 a byl to zpočátku opravdu velký propadák, nefungovalo totiž u něj téměř nic. Sám přístroj byl mezi těmi Humaxy a Nokiemi velmi problematický a najednou jakoby mávnutím kouzelného proutku, s příchodem Radegasta se vše obrátilo o 180 °. Nyní po více než 13 letech nám rostou přístroje s kvalitním hardware a Enigmou 2 jako houby po dešti a troufám si napsat, že zákazník, který má o něco podobného zájem může být docela zmaten. Je totiž až s podivem, co za obchodní názvy dokáží výrobci vymyslet, mnohdy si člověk myslí, že to snad ani nemůže být satelitní přijímač. Z tohoto důvodu mi značka Optibox připadá jako optimální box hodně srozumitelná.

Srdcem prvního triple tuneru od Optiboxu je osvědčený Broadcom BCM 7356 -1300 MHz Dual Core MIPS processor 3000 DMIPS – tzn. „stejné železo“ jaké má například VU+ SOLO2, Gigablue Quad a Quad Plus, Edision Optimuss, Atemio Nemesis, Miraclebox Ultra, Xtrend 8000 a mnoho dalších a je to jak když na silnici potkáváte Škodu, VW nebo také španělský Seat. Enigma 2 je kompilována na základě open source OE- Alliance, já používám německý OpenATV, zejména pro velice kvalitní podporu, ale vzhledem k otevřenosti systému budou brzy jistě k dispozici další na bázi OE Alliance.


obrázek


obrázek


obrázek


foto výrobce

Základní data:
Linux Enigma2 Operační systém
Broadcom 1300 MHz Dual Core procesor MIPS (BCM 7356), 3000 DMIPS
Podpora transcoding
Flash 512MB
RAM 1 GB
Gigabit LAN
Podpora WiFi přes Wi-Fi Stick (příslušenství)
WOL (Wake On LAN)
TV twin Tuner HD + FULL další slot tuner pro příjem DVB-C / T2
2 CI rozhraní + 1 čtečka karet
Připraveno pro instalaci interního 2,5 "SATA HDD
eSATA na zadní straně
3x USB (1x vpředu, 2x vzadu)
Rychlejší spuštění systému
Rychlé přepínání
Časový posun, nahrávání a přehrávání s vestavěným pevným diskem (SATA) / externí paměťová zařízení (NAS, e-SATA nebo USB 2.0)
Různé rozhraní Menu (skiny) vč. možnosti přizpůsobení
Mnoho možností přizpůsobit systém vašim potřebám
Zálohování / obnovení funkce
Clear Channel seznam oblíbených položek a zobrazí následující položky
Plugin Manamegent
Podpora mnoha formátů médií
Velký výběr pluginů
PC programy pro převod a přepínání kanálů
Spořič obrazovky v režimu rádia
Tlačítka dálkového ovladače volně přiřaditelné
Online aktualizace firmware
Webové rozhraní: streaming AV dat (i živé vysílání) do PC a notebooku
App: Kontrola a streamování AV dat (i živé vysílání) na Android a iOS smartphony a tablety
Blind funkce skenování
IPTV ready (jako klient i server)
IP Streaming
Možnost instalace různých E2
Neomezený seznam kanálů pro TV / RADIO
Oblíbené seznamy
podpora EPG (Elektronický programový průvodce)
4G LTE schopen přes USB
Překódování pro mobilní zařízení
funkce Airplay
Externí 12V DC napájení

Praktické použití:
O tom jak funguje Enigma 2, to bych se opakoval, je to stejné jako všechny ostatní přijímače s Enigmou 2 od OpenATV, funguje to a nehledejte v tom jenom frázi. Ale co tak se podívat, co všechno musí uživatel navíc udělat, aby mu přístroj spolehlivě fungoval např. s kartou Skylink ICE. Jaké jsou momentálně dostupné a využitelné pluginy pro OE Alliance, samozřejmě mimo těch obligátních jako HbbTV, ArchivCZ/SK, databáze CSFD, MediaPortal, MediaPlayer2, YouTube ty fungují naprosto bez problémů.

obrázek


HbbTv


obrázek

Archivy CzSk


obrázek

CSFD


obrázek

Mediaportal


obrázek

MediaPlayer2


obrázek

Youtube

Po prvním zapojení přístroje se spustí OpenATV 4.2 (vidíte ten rozdíl oproti např. VU+SOLO2 – kde musíte instalovat neoficiální image), průvodce nastavením je stejný pro všechny přístroje. Vezmu to postupně – nastavujeme – rozlišení, frekvenci, jazyk (výhodou je, že po nastavení svého jazyka, ty ostatní prostě můžeme okamžitě vymazat - ušetříme si místo ve vnitřní paměti), Diseqc, DVB-S, DVB-T, vyhledáme kanály (automatické vyhledání DVB-T/T2 na můj vkus hodně dlouhé, srovnal jsem to však s Gigablue Quad Plus a není rozdílu). Síť můžete připojit buď Lan kabelem s podporou DHCP nebo WIFI a použijte USB wifi s chipsetem Ralink 5370.


obrázek

Protože OpenaATV neobsahuje softcamy musíme je dohrát ručně, postup je stejný jako zde. Zvolíme svůj softcam, já volím doscam 0.23, ale další mohou být scam, cccam či oscam a díváte se. Ptáte se proč doscam ? Dokáže zpracovat téměř každou kartu, bez uživatelské konfigurace.


obrázek

Pokud máte novou kartu M7 od Skylinku, můžete použít některý z doporučených modulů provozovatele, fungují bez problému.

Jestliže potřebujeme nahrávat, můžeme vložit do přístroje 2,5“ HDD, pokud ne připojíme externí disk přes USB nebo také venkovní konektor eSATA. Můj testovací rámeček Sharkoon s 500Gb HDD fungoval ihned po připojení. To, že přístroje s Enigmou 2 nahrávají pořady v rozkódovaném stavu online i za použití časovačů, na námi zvolené místo, interní, externí disk, síťový server to už ani psát snad nemusím.

Přístroj zvládne nahrávat až 10 programů (satelit/terestrial) v jeden okamžik a naprogramoval jsem rovněž 20 časovačů (dále jsem to nezkoušel)


obrázek


obrázek


Nezkušenému uživateli základní nastavení přístroje zabere dle mého max. 30 minut, mě to trvalo minut 10.

Všechno ostatní, co budeme dělat bych označil za přidanou hodnotu přijímačů s Enigmou 2, ale teď nevím odkud začít, tak a co třeba dálkovým ovladačem. Ovladač příjemně padne do ruky, chvíli Vám potrvá než si zvyknete ( já zkrátka ten ovladač od Dreamboxu z hlavy nedostanu) ale jde to. Snad jen tlačítko exit a back pod sebou, trochu jsem se potrápil. Nejvíc používaná a hlavní tlačítka mají na povrchu malý výstupek, který usnadní použití např. v neosvětlené tmavé místnosti.

A nyní k těm zajímavým pluginům :
CoolTV guide, zajímavý plugin pro zobrazení EPG v různých formátech a grafice


obrázek


obrázek

Edhaced Movie center – plugin pro správu vašich nahrávek s možností střihu reklam


obrázek


obrázek

DDamir Subtitle player – doplní titulky z databáze např. opensubtitlies k cizojazyčnému filmu, jakási obdoba drtice známého z E1, ale online.


obrázek


obrázek

Pokud posloucháte internetová rádia, pak vás jistě zaujme webradiofs, kde můžete vybírat i mezi tuzemskými radii.


obrázek

Blind scan – vyhledávání na slepo, zajímavé zejména pro feedhuntery


obrázek

K prohlížení IPTV je těch pluginů několik, vyzkoušel jsem s úspěchem IPTV list updater, o kvalitě a funkčnosti jednotlivých programů se však nezmiňuji.


obrázek


obrázek

Kodi direct – pokus o implementaci XBMC do Enigmy 2, jak a co funguje musí posoudit každý sám, potěšitelné je, že české titulky však k filmům třeba z icefilms spustíte. Zdroje u samotného pluginu jsou však prozatím velmi omezeny.


obrázek

Do pluginu Kodi jsem si instaloval m3player a nahrál vlastní list m3u, tak jsem mohl sledovat tuzemské programy jako IPTV


obrázek


obrázek

TurkVod – zajímavý plugin turecké provenience, nejhorší bylo prokousat se turečtinou, neboť tou nevládne ani strýček Google, ale obsah pluginu je velmi zajímavý včetně IPTV a různých dalších archivů.

TS media
Zajímavý plugin kombinující opět IPTV a multimediální obsah


obrázek

Ty nejdůležitější pluginy jsem si nechal nakonec a je to remotestreamchannelconverter, za jehož pomoci je možné importovat nastavení ze serveru v mém případě Optibox EVO Enfinity X2+ na IP klienta s Enigmou 2, použil jsem Gigablue IP Box (který je k tomu primárně předurčen - nemá tuner), ale jako klienta můžete použít jakýkoliv box s Enigmou 2 a podporou tohoto klienta. Vytvoříte si tak doma vlastní multiroom systém. Potřebujete pouze server s více než jedním tunerem. Klient nemusí být vůbec připojen k anténě, potřebuje pouze internet LAN, WIFI.


obrázek


obrázek

A ten poslední plugin je možná nejdůležitější ze všech, a je to možnost vytvořit si vlastní backup image, nebo zazálohovat svá nastavení, když poté potřebujeme systém obnovit bude to jednodušší, buď obnovíme celé image nebo nahrajeme nové a do něj naše nastavení.


obrázek


obrázek

Občas je potřeba software v přístroji aktualizovat, k tomu slouží pod modrým tlačítkem povel aktualizace software.


obrázek

Hardwarově přijímači nelze nic vytknout – osvědčené CPU, externí zdroj, dostatečný počet přípojných bodů v tom to mi nic opravdu neschází. Že budu zkoumat výrobce jednotlivých součástek na motherboardu a tak odvozovat kvalitu hardwaru, to ode mne nečekejte, myslím že toto ukáže jenom čas. U přístroje by jste marně hledali ventilátor, ale nehřeje se.


obrázek


obrázek

Detail chladiče

Z pohledu softwarového, tím že se jedná o OE-Alliance lze konstatovat „jen tak dále“ – pravidelné updaty, fórum a neustále nové image pro nové a nové boxy to o něčem určitě svědčí. Při instalaci různých pluginů, mějte prosím vždy na paměti, že vnitřní paměť přístroje není neomezená.

Výstupní kvalita obrazu je vynikající, ale kdo bude mít zájem může si ty jedničky a nuly „doladit“


obrázek



Mezi nedostatky, které jsem v provozu objevil patří:

- Absence některých českých znaků na displeji přijímače
- Nedokonalý český překlad v některých z podmenu
- U webinterface jsou u plného dálkového ovládání přiřazeny tlačítka pravděpodobně z jiného přístroje, ale simple zobrazení funguje bez chyb

Doporučená maloobchodní cena přístroje je 8490,- Kč a můžete jej zakoupit i v našem e-shopu, včetně instalace HDD nebo firmware dle vaší volby. Dovozcem značky Optibox do České republiky je Inter-Sat Ltd.

Ing. Miroslav Pavelka
olmiSat s.r.o.





Reklama




Vybrané články