Quantcast

Je kabelová televize drahá?

| Tisk

Začátkem 90.let se začala na celém území tehdejšího Československa budovat kabelová televize. Domácnosti, které měly dosud na střechách doslova strniště televizních a rozhlasových antén, se těšily na kabelovou televizi, která jim přinese kvalitnější příjem TV a R programů, další programy a služby.

Zájem o kabelovou TV byl zpočátku velký. Za několik desítek korun měl uživatel k dispozici vedle běžně terestricky dostupných kanálů i několik zahraničních TV/R programů, které kabeloví operátoři přijímali ze satelitu a následně přenášeli do kabelových sítí. V té době se kvalitní analogový satelitní receiver dal pořídit za několik tisíc korun a tak měsíční poplatky za kabelovou TV se zdály divákům více než příznivé.

Počáteční poplatky za kabelovou TV v prvních letech však nepokrývaly provozovatelům náklady vynaložené na distribuci programů, platby za šíření programů zahraničním TV aj. V dalších letech, často k 1.lednu, docházelo k pravidelnému zdražování poplatků za kabelovou TV.

Začátek roku byl (a stále je) tradičním obdobím, kdy majitelé domů a bytů zvažují, zda zruší kabelovou TV ve svém domě. Měsíční poplatky, které vyžaduje provozovatel kabelové TV od jednotlivých domácností už připadají řadě domácnostem vysoké a poměr mezi cenou za kabelovou TV se zdá řadě uživatelům příliš nevýhodný.

Kolik si dnes účtují čeští kabeloví operátoři?
Největší kabelový operátor v ČR (UPC) si účtuje od ledna 2003 za základní nabídku už 389 Kč měsíčně. Druhý největší operátor, společnost Intercable CZ, nabízí základní nabídku za 329 Kč, třetí kabelový operátor, co do počtu kabelových přípojek, si za základní nabídku účtuje 399 Kč.Nabídka TV a R programů v jednotlivých sítích je město od města jiná, přizpůsobená místním podmínkám.

Drahá kabelová televize?
Zda je příčinou nezájmu o kabelovou televizi příliš vysoká cena, zkoumala v posledních třech letech v Praze Ďáblicích a v Ústí nad Labem společnost UPC. Za zvýhodněnou cenu 198Kč společnost nabídla základní nabídku. Výsledky společnosti UPC snad prý ukázaly, že neexistuje souvislost mezi výší ceny a zájmem klientů. O kabelovou TV lidé zájem buď mají či nemají.

Situace je ale mnohem složitější. Ve většině míst totiž záleží na tom, jaké vrstvy obyvatelstva v uvedené lokalitě bydlí, jaké jsou jejich finanční možnosti, jak jejich družstvo, či společenství vlastníků domů či bytů hospodaří apod. Dobrým signálem je, že si diváci a majitelé bytů už mohou vybrat. Pryč je (snad?) doba, kdy přišla kabelovka, odstřihla společnou TV anténu (STA) a obyvatelé zůstali závislí na tom, co jim nabídne kabelovka, která se podle toho dřív i chovala a s cenami si "pohrávala" podle svých potřeb.


Majitelé bytů, či domů si dnes většinou už mohou zvolit variantu, která jim bude vyhovovat nejlépe. V mnoha místech se tak děje. Dům buď celý přejde zpět na STA (společnou TV anténu), nebo je obyvatelům ponechána možnost výběru. Někteří zůstanou u kabelové TV, někteří se připojí zpět na STA, někteří využijí jiných možností - např. kabelovku bez kabelu (UPC Direct), někteří si nainstalují svoji TV anténu na balkón svého bytu, někteří si pořídí svůj satelit i s příjmem českých programů, který ovšem musí být doplněn o pozemní příjem TV Nova, někteří využívají kombinací všech těchto možností. Každá tato možnost má však svoje pro a proti a nejvýhodnější variantu nelze opět určit jednoznačně pro všechny.

Uvedené téma by přesáhlo rámec dnešního článku. V dalších článcích se zaměříme na popis jednotlivých možností, které má divák, bydlící ve společném domě s několika, či mnoha jinými nájemníky.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články