Quantcast

Krátkodobé výpadky obrazu u programů ČT

| Tisk

logo ČTV posledních letech si mohli diváci České televize přijímající programy ČT1 a ČT2 z terestrických vysílačů povšimnout zajímavého rušivého efektu. V nepravidelných intervalech krátkodobě vypadne obraz. Divák vidí pouze černou obrazovku, zvuk i teletext jsou k dispozici. Kde je tedy problém? Zeptali jsme se na tento problém šéfa techniky České televize pana Rudolfa Popa:



"Tento problém monitorujeme i v interním kontrolním řetězci a již delší dobu na jednáních Czech Linku i mimo konzultujeme se zástupci odpovídajících firem. Potíž je v tom, že se tyto krátkodobé výpadky vyskytují ojediněle a nečekaně, bez jakékoliv statistické pravidelnosti. Jejich trvání umožňuje obsluze většinou ověřit jen to, zda se současně vyskytují i na dalších, dálkově monitorovaných vysílačích stejného či opačného programu ČT. Zatím se jeví velmi pravděpodobné, že chyba asi vzniká v individuálních přijímačích IRD a zkoumá se možná souvislost s určitým nestandardním projevem v MPEG streamu pomocí analyzátoru. Dále ověřujeme četnost těchto projevů v závislosti na typu použitého přijímače. Předpokládáme však, že úplné řešení problému zabere bohužel ještě určitý čas i přes snahu všech zúčasněných stran tento rušivý projev odstranit co možná nejdříve. Věřte mi, že i nás tento problém velmi trápí, ale vzhledem k postupnému stále ještě rychlému vývoji technologií pro digitální vysílání (které se i Czech Link snaží aplikovat), ne vždy je plně zachována zpětná kompatibilita, či kompatibilita různých výrobců (i když ji všichni deklarují) a pak za určitých okolností dochází k těmto zmiňovaným jevům."

Programy České televize ČT1 a ČT2 mohou diváci přijímat také ze satelitu. Signály jsou vysílány v rámci domácí platformy Czech Link na družici EuruBird1 (pozice 28.5E), na kmitočtu 12,607 GHz (polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4). Většina pořadů je kódována systémem firmy Philips - CryptoWorks.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články