Quantcast

DAB Player - vynikající software pro příjem DAB programů

| Tisk

Velmi povedený software DAB Player umožňuje naladit DAB rozhlasové programy vysílané v DAB multiplexech a přijímat některé doplňkové služby šířené v digitálním rádiovém multiplexu.

DAB (Digital Audio Broadcasting) má být budoucí standard pro rozhlasové vysílání, který nahradí stávající analogové vysílání v pásmu VKV/FM. Technické testy DABu s omezenou programovou nabídkou probíhají v různých částech České republiku a na Slovensku. Takže stále více obyvatel bývalé federace je v technickém dosahu digitálního rozhlasového vysílání. Navíc nesmíme zapomenout, že v Německu a v Rakousku jsou v DABem dál a pokud nejsme v oblasti pokrytí digitálním rozhlasem, je šance, že naladíme alespoň některé programy ze zahraničí.

Podobně jako u DVB-T jsou rozhlasové programy v DABu šířeny prostřednictvím tzv. multiplexů. Vedle stanic mohou jednotlivé programy nabízet i další doplňkové služby (obrázky, zpravodajství).


obrázek

▲ Obr č. 1 - DAB player, Vyhledávání programů

Co je potřeba k příjmu DAB rádií?

Digitální pozemní vysílání ve standardu DAB není možné přijímat na stávajících analogových rozhlasových přijímačích. Pro poslech digitálního rádia je zapotřebí nový DAB přijímač. Na trhu jsou již první přijímače pro poslech digitálního rozhlasu. Nejlevnější receiver lze pořídit zhruba za 1500,-Kč včetně daně. Pro první experimenty s digitálním rádiem se jedná o relativně vysokou částku. Existuje ale levnější řešení pro první seznámení s digitálním rozhlasovým vysíláním - USB tuner připojený k počítači či notebooku a příslušný obslužný software.

DAB přijímač

Pro příjem digitálního rozhlasu ve standardu DAB postačí USB tuner s čipem RTL2832U. Jde o USB přijímač, který byl na webu parabola.cz představen v článku o rozšíření linuxových přijímačů o příjem digitálního vysílání ve standardu DVB-T.

USB sticky s RTL2832U umožňují příjem DVB-T, analogového VKV/FM, SDR a rovněž zmíněného digitálního rozhlasu DAB. Na stolních linuxových přijímačích se systémem Enigma 2 můžeme využívat jen část z možností, které tyto levné přijímače umožňují. DAB na E2 přijímat nemůžeme a pokud tedy chceme DAB přijímat, musíme USB tuner připojit k počítači či notebooku. Ideálně se systémem Microsoft Windows.

Anténa

Vedle přijímače potřebujeme pro příjem DABu i příslušnou anténu. V České republice probíhají souběžně technické testy DABu v L pásmu (1,5 GHz) a rovněž v tzv. III. televizním pásmu. Pro příjem L pásma je nutná speciální anténa a víceméně se ji nevyplatí pořizovat. Pravidelné DAB vysílání by mělo používat právě III. televizní pásmo, které uvolnila digitalizace televizního vysílání.


obrázek

▲ Obr č. 2 - DAB player, Donastavení antény

III. televizní pásmo s DABem má i jednu nespornou výhodu - pokud jste po digitalizaci si ponechali původní anténu pro pásmo VHF, bude pravděpodobně možné starou anténu využít i pro digitální rozhlasové signály.

V případě, že anténu nemáme, lze si v nouzi pomoci i s "televizní" anténou pro pásmo UHF. Tyto antény obvykle nejsou určeny pro pásmo VHF (K5 až K12), nicméně alespoň minimální zisk poskytnou i v pásmu VHF. Jsme-li v dosahu DAB vysílače, nemusí až tak vadit nevhodná anténa. Zdůrazňuji, že UHF anténa není určena pro příjem DABu. Nicméně pro první pokusy s DABem může postačovat.

Software

Dostáváme se k tomu nejpodstatnějšímu a tedy obslužnému software. Někteří výrobci USB tunerů poskytují jednoduchý software pro digitální rozhlas. Ten bude zřejmě běžnému čtenáři zcela postačovat.


obrázek

▲ Obr č. 3 - DAB player, Příjem programu SeeJay Radio a zobrazení parametrů

Náročnější posluchači pravděpodobně sáhnou po alternativním software - DAB Player, který poskytuje mnoho užitečných funkcí. Autorem tohoto software je Andreas Gsinn. Projekt najde zájemce na této stránce.

DAB Player je alternativním DAB přehrávacím softwarem pro Noxon sticky a všechny kompatibilní "deriváty" s čipem RTL2832. Program umožňuje zjistit řadu informací, technických parametrů DAB multiplexu a jednotlivých stanic, které nejsou dostupné s originálním softwarem. DAB Player je aktuálně přeložen do angličtiny, němčiny, francouzštiny, italštiny, holandštiny a polštiny.

Oživení programu DAB Player a výběr správného driveru

Máte-li kompatibilní USB tuner s čipem RTL2832, stačí vybrat správný ovladač pro Váš USB tuner. Aktuálně nainstalovaný ovladač je nutné nahradit některým z driverů, které jsou na stránkách autora. Jednotlivé verze ovladačů jsou umístěny do souborů Treiber1.zip, Treiber2.zip, Treiber3.zip, Treiber4.zip, Treiber5.zip a Treiber6.zip. Jak poznáme, který z ovladačů je ten správný pro náš USB tuner? Poměrně jednoduše. V Ovládacích panelech - Systém - Správce zařízení vybereme ve větvi "Řadice zvuku, videa a her" ovladač našeho USB tuneru. V sekci "Podrobnosti" vybereme z rozbalovacího menu "ID hardwaru". Zobrazí se identifikace zařízení a právě tyto informace se pokusíme najít v souborech "Treiber1_SupportedHw.pdf" až "Treiber6_SupportedHw.pdf". Po přeinstalaci ovladače bude pravděpodobně nutné restartovat počítač (notebook).

Malá poznámka: Ovladač můžeme nechat i původní. Nicméně s původním driverem nemusí správně či vůbec fungovat některé funkce. Proto se doporučuje nainstalovat správný driver ze stránek autora.


obrázek

▲ Obr č. 4 - DAB player, Příjem DAB multiplexu DR Deutschland a sunshine live

Ladění programů

Nyní se pustíme do naladění prvních programů a DAB multiplexů, jsou-li k dispozici v naší lokalitě. Menu "Channel scan" nám nabízí vyhledání programů ve III. televizním pásmu a L pásmu. Můžeme vyhledat programy z předem stanoveného bloku (frekvence) ale i vyhledat všechny bloky (frekvence) ve zvoleném pásmu. Stejné menu nám nabízí i možnost donastavení přijímací antény.

Po skončení vyhledávání programů se zobrazují programy v jednotlivých větvích - podle providera DAB multiplexu. Pak už jen lze přepínat mezi naskenovanými programy a zaposlouchat se do oblíbené stanice, případně dále prozkoumávat možnosti programu a zjistit důležité parametry.

V hlavní části software se zobrazují další zajímavé informace o přijímaném programu - vysílací blok, žánr stanice, formát zvuku, audio bit rate a error protection, což je korekce chyb pro daný program (nikoliv celý DAB multiplex). V Praxi se tak můžete setkat, že Vám budou fungovat jen některé DAB programy z jednoho multiplexu a ostatní naskenované pozice budou "hluché". Je to tím, že je nastavena nižší korekce chyb. Naopak pokud je korekce chyb provozovatelem nastavená na vysokou hodnotu, bude daný rozhlasový program fungovat i s minimálním signálem. Tato vlastnost DAB standardu nabízí různé způsoby využití - například pro stanici s dopravním zpravodajstvím bude zřejmě vhodnější vyšší (vysoká) oprava chyb, naopak pro stanici s mluveným slovem či s klasickou hudbou bude vhodnější opačné nastavení. Právě tuto vlastnost opravy chyb testuje společnost České Radiokomunikace na vysílači Praha - Žižkov. Nicméně i ostatní provozovatelé DAB sítí u nás průběžně testují různé konfigurace.


obrázek

▲ Obr č. 5 - DAB player, Slideshow (vysílané obrázky v DAB multiplexu)

V programu dále nechybí ani podstatné informace o síle signálu (SNR), název provozovatele DAB sítě, frekvence, název programu, datum a rovněž i textové informace vysílané provozovatelem DAB multiplexu/stanicí.

Pod tlačítkem "Start SlideShow" můžeme stahovat obsah (obrázky), které vysílá provozovatel k aktivnímu programu. Většinou se jedná o loga stanic, případně provozovatele sítě. Rychlost stahování obrázků není závratná a velmi připomíná dřívější způsob připojení počítače k internetu přes dial-up. Je třeba dodat, že rychlost stahování



DAB player dále umožňuje záznam pořadů na HDD a to ve formátech MP4/MP2, WAV a v různých fixně nastavených kvalitách ve formátu MP3.


obrázek

▲ Obr č. 6 - DAB player, Příjem textového zpravodajství služby Deutschlandfunk

Program DAB Player je nadále vyvíjen. Do budoucna autor software počítá s podporou elektronického programového průvodce (EPG) a dalších funkcí.

Závěr

DAB Player je zdařilý software pro příjem digitálního pozemního rozhlasového vysílání ve standardu DAB. Využívat jej je možné na Noxon sticku nebo kompatibilních derivátech s čipem RTL2832.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články