Quantcast

AB TereBox 2T - slušný set top box pro DVB-T2/HEVC

| Tisk

Na našem trhu se objevil další set top box pro příjem digitálního pozemního vysílání od slovenského distributora satelitní techniky firmy AB-COM, s.r.o. a to přijímač AB TereBox 2T.


obrázek

▲ Obr č. 1 - AB TereBox 2T, přední panel (foto výrobce)

Tento zbrusu nový model tak doplňuje flotilu „AB“ set top boxů, mezi které patří oblíbené modely AB CryptoBox 702T HD a AB CryptoBox 702 T mini HD.

AB TereBox 2T je docela malý Full HD set top box umožňující příjem pozemního digitálního vysílaní nebo digitálního kabelového vysílání. Přijímač úspěšné prošel certifikačním procesem u Českých radiokomunikací a získal tak pečeť „DVB-T2 ověřeno“.


obrázek

▲ Obr č. 2 - AB TereBox 2T, boční panel (foto výrobce)

Přijímač je určen pro méně náročné zákazníky, má jednoduchou obsluhu, stabilní a hlavně trvalou softwarovou podporu ze strany dovozce, který úzce spolupracuje s výrobcem.

Přijímač umožňuje příjem SD a HD programů v normě DVB-T/T2 a DVB-C s kompresí MPEG-2, MPEG-4/H.264 a HEVC/H.265. Přístroj pracuje ve video rozlišení až 1080p.


obrázek

▲ Obr č. 3 - AB TereBox 2T, zadní panel (foto výrobce)

Přijímač umožňují nahrávání na externí USB pevný disk nebo flash disk. K dispozici jsou i některé multimediální funkce. Multimediální přehrávač dokáže přehrát řadu AV formátů. Přístroj nemá RJ45 konektor, proto zde nejsou k dispozici žádné síťové funkce, které většina běžných zákazníků nikdy nevyužije.

Popis přijímače

Přijímač se dodává v černém provedení s malými rozměry 128 x 28 x 95 mm (Š x V x H). Na předním panelu se nachází čtyřmístný displej, základná tlačítka pro obsluhu přijímače a dvě stavové LED diody.


obrázek

▲ Obr č. 4 - AB TereBox 2T, dálkové ovládání (foto výrobce)

Na zadním panelu nacházíme IEC konektor, konektor SCART, optický audio S/PDIF konektor a HDMI konektor. USB 2.0 konektor se nachází na boku přijímače, tak jako konektor pro připojení externího IR čidla (není součástí balení, lze ho volitelně dokoupit).

Pozornému oku neujde z druhého boku přijímače čtečka vestavěného dekodéru.

Součástí balení je návod k obsluze v angličtině, češtině a slovenštině, napájecí adaptér 5V/1,5A. HDMI kabel není součástí balení.


obrázek

▲ Obr č. 5 - AB TereBox 2T, info lišta

Příjem programů a chování přijímače

V přijímači, který dostane do rukou zákazník, byl software 1.4.3.1254 z 13.3.2020. Při prvním spuštění přijímače se na obrazovce objeví průvodce instalací, který je jednoduchý. Zvolíme jazyk menu, zemi instalace, video rozlišení, poměr stran obrazu, napájení antény, zapnutí nebo vypnutí letního času a jaké kanály se mají vyhledávat, zda pozemní v normě DVB-T/T2 nebo kabelové v normě DVB-C.

Poté již přijímač automaticky naladí všechny multiplexy dostupné ve vaší oblasti.


obrázek

▲ Obr č. 6 - AB TereBox 2T, single EPG

V mém případě přijímač naladil všechny programy v normách DVB-T a v DVB-T2 co jsou v mé lokalitě dostupné. Naladil jsem tak i všechny přechodové multiplexy v DVB-T2 provozované společnostmi ČRa a Digital Broadacasting.

Rovněž jsem naladil rakouský multiplex A v DVB-T2, který je již v mé lokalitě na hranici příjmu. Rakouská televize ORF zde používá zvukovou stopu v normě Dolby Digital+, kterou přijímač zpracoval bez potíží.


obrázek

▲ Obr č. 7 - AB TereBox 2T, multi EPG

Přepínání mezi programy je standardní (cca 2-3 sec). Obrazová kvalita byla na HD i SD programech velmi dobrá. Testován byl pouze HDMI výstup. Pro starší CRT TV je zde k dispozici analogový AV výstup v podobě SCART konektoru.

Dálkové ovládání se používá jiné než u ostatních modelů AB CryptoBox. Směrovost dálkového ovládání je dostatečně široká, tlačítka se dobře mačkají a ovládání je přehledné. Ovládání je o trochu menší než předchozí model a tlačítka nejsou tolik vystouplá.


obrázek

▲ Obr č. 8 - AB TereBox 2T, podrobné info o pořadu

K dispozici jsem měl i původní dálkové ovládání, které s přijímačem pracovalo bez problémů.
Pro zejména seniory lze dokoupit speciální dálkové ovládání MiniS, které obsahuje pouze základní tlačítka pro obsluhu přijímačů AB CryptoBox. Toto dálkové ovládání má elegantní vzhled a velká tlačítka, která se dobře mačkají.

Změnila se i grafická podoba menu oproti předchozím modelům. Síla a kvalita signálu je zobrazována v info banneru klasickým teploměrem. Hodnotu v procentech najdeme až při ručním ladění jednotlivých multiplexů. Seznam programů lze editovat, programy lze přesouvat, mazat a zamknout.


obrázek

▲ Obr č. 9 - AB TereBox 2T, seznam programů

Informační lišta obsahuje informace o běžícím a následném programu. Podrobné informace o pořadu nejsou nikterak oříznuty. Informace jsou pěkně čitelné a jsou umístěny přes celou šířku obrazovky.

Audio stopa nelze uložit na předvolbu (nahlášeno dovozci), titulky ano.


obrázek

▲ Obr č. 10 - AB TereBox 2T, hlavní menu

Elektronický programový průvodce EPG je obstojně zpracovaný. Je k dispozici klasická mřížka s několika programy v časové ose, tak i EPG samostatného programu na několik dní dopředu. České a slovenské znaky se zobrazují v pořádku. Přijímače umí zobrazit EPG až na 7 dní dopředu, pokud je provider vysílá.

Pomocí EPG můžeme programovat i časovač záznamů. K dispozici je vestavěný OSD teletext. I zde české a slovenské znaky se zobrazují v pořádku. Jas displeje přijímače nelze nastavit, ale myslím, že to není třeba. Displej má výborné provedení, nesvítí jako „vánoční stromeček“ včetně stavové LED diody (červená - pohotovostní stav, zelená - provoz). S tím svitem LED diod to výrobci často velmi přehánějí, takže tady má výrobce pochvalu.


obrázek

▲ Obr č. 11 - AB TereBox 2T, vyhledávání kanálů

Zahřívaní set top boxu je minimální. Krásná funkce, vhodná zejména pro montážníky, je možnost si zazálohovat nejen naladěné programy, ale i veškeré nastavení v menu na USB flash disk a to pak použít v jiném přijímači.

Multimédia

Multimediální přehrávač si poradil s přehráváním souborů avi, divx, xvid, mov, mkv, m2ts, ts, mpg, mp4, flv a wav. Protože přijímače podporují kodek HEVC/H.265, tak lze přehrát videa s tímto kodekem do rozlišení 1080p.


obrázek

▲ Obr č. 12 - AB TereBox 2T, ruční vyhledávání multiplexů

Samozřejmě záleží na jakém video a audio kodeku je soubor vytvořen. Tedy ne všechny soubory přehrajete úspěšně.

Přijímače rovněž umí zobrazit fotografie ve formátu JPEG, BMP nebo GIF a přehrát hudbu ve formátu MP3 (WAV neumí). DTS audio je kupodivu podporováno. Načítání obrázků bylo rychlé, přechodové efekty mezi obrázky nelze deaktivovat.


obrázek

▲ Obr č. 13 - AB TereBox 2T, editace programů

Nahrávání

Do přijímače nelze vestavět pevný disk. USB 2.0 port je k dispozici pouze jeden a je umístěn na boku přijímače. Pro účely nahrávání jsem použil USB pevný disk Western Digital My Passport s kapacitou 500 GB.

Formátování disku lze provést přímo přijímačem a zvolíte si, jakým souborovým systémem to má být provedeno, k dispozici je FAT32 a NTFS. Přijímač neumožňuje detekci rychlosti disku. Můžete nahrávat jeden program a současně se na druhý program z téhož multiplexu dívat.


obrázek

▲ Obr č. 14 - AB TereBox 2T, nastavení časovače

Přijímač také podporuje funkci timeshift - časový posun. Vytvořené nahrávky jsou s příponou „ts“ (výchozí nastavení). Nahrávky lze přenášet do PC. Nahrávky z nekódovaných programů lze rovnou přehrávat a dále zpracovávat.

Pro přehrávání v PC jsem použil program Media Player Classic, lze použít i program VLC media player. Nahrávky obsahují audio stopy a titulky ( EPG a TXT data nikoliv).


obrázek

▲ Obr č. 15 - AB TereBox 2T, aktualizace software z USB disku

Drobná chyba v překladu je při opětovném spuštění záznamu, kde se nás přijímač dotáže „Pokračovat ve hře?“ místo „Pokračovat v přehrávání?“ Chyba nahlášena dovozci k nápravě.

Při nahrávání bliká neustále červená tečka vpravo nahoře v obraze, což působí otravně, požádal jsem dovozce o časové omezení této signalizace.


obrázek

▲ Obr č. 16 - AB TereBox 2T, přehrávání audio nahrávek

Převíjení záznamů na přijímači je možné v rychlostech 2x, 4x, 8x, 16x a 32x. Převíjení je plynulé. Zpomalené převíjení záznamů není k dispozici.

Nový software 1.4.3-1254 (15.4.2020)

Dovozce těchto set top boxů uveřejnil na svých webových stránkách nový řídící software pro tento set top box, který si můžete stáhnout zde.


obrázek

▲ Obr č. 17 - AB TereBox 2T, formátování HDD

Pružně tak reaguje na všechny (!) moje výše uvedené připomínky. Co tedy je v tomto softwaru nového:

• audio stopu lze již uložit na předvolbu kanálu (např. Dolby Digital)
• po spuštění nahrávání červená tečka v pravém roku obrazovky po pár sekundách sama zmizí
• opraveny drobné chyby v CZ překladu


obrázek

▲ Obr č. 18 - AB TereBox 2T, správce záznamů na HDD

Aktualizaci softwaru provedete velmi jednoduše.

Stačí si stáhnout výše uvedený software, rozbalit ho a soubor s příponou „.bin“ umístit na prázdný flash disk. Poté disk připojíte k set top boxu a půjdete do menu Systém/ USB aktualizace.


obrázek

▲ Obr č. 19 - AB TereBox 2T, záznamy na HDD

Režim inovace zvolíte „Hlavní kód“ a aktualizační soubor si najdete na připojeném USB flash disku. Poté již stačí zvolit položku „Start“ a vyčkat než aktualizace proběhne, trvá to jenom chvilku a to je vše.


obrázek

▲ Obr č. 20 - AB TereBox 2T, informace o software

Závěr

AB TereBox 2T je jednoduchý FULL HD set top box určené pro méně náročné zákazníky, kteří požadují bezproblémové sledování pozemního digitálního vysílání již v novém standardu DVB-T2/HEVC.

Přijímač umožňuje nahrávání na externí pevný disk nebo flash disk a umožňuje i přehrávání některých multimediálních souborů. Přístroj získal od Českých radiokomunikací pečeť „DVB-T2 ověřeno“ a je tak plně způsobilý pro příjem pozemního digitálního vysílání v nové normě DVB-T2/HEVC u nás.

Přijímač má také vestavěnu jednu čtečku universálního dekodéru, která akceptuje řadu dekódovacích karet včetně karty Irdeto slovenské pozemní platformy Plustelka.



Za zapůjčení přijímačů děkuji společnosti AB-COM, s.r.o.

Tento set top box je možné zakoupit na e-shopu dovozce:

* AB TereBox 2T

Doporučená maloobchodní cena: 770,- CZK s DPH nebo 28 € s DPH

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články