Quantcast

V Polsku odstartoval kanál TVP Nauka

| Tisk

Další tématický kanál ve svém portfoliu má polský veřejnoprávní vysílatel TVP (Telewizja Polska). V pondělí 3. října 2022 spustil nový bezplatný kanál TVP Nauka. Jak již název napovídá, stanice se zaměřuje na populárně-naučné pořady.

Před zahájením pravidelného vysílání proběhlo také zkušební. Stanice TVP Nauka se poprvé divákům představila během testovacího provozu v pátek 12. srpna 2022. V rámci testů bylo na webu tvp.pl šířeno vysílání „Noc Perseidów” z Astronomické observatoře v Truszczyně.


obrázek

▲ Obr č. 1 - TVP Nauka, záběr z příjmu (foto: satkurier.pl)

Start projektu TVP Nauka byl dlouhodobě známý - spuštění bylo ohlášeno již v roce 2020.

TVP Nauka je lineární kanál prezentující obsah založený na faktech a vědeckých důkazech, budující stálé a loajální publikum, naplňující poslání veřejnoprávních médií. Vysílání je rozděleno do tematických pásem vysílaných každý den. Cílovou skupinou jsou diváci starší 14 let.

Podle vysílatele se diváci stanice budou moci účastnit vědeckých akcí, seznámit se s úspěchy polských a světových vědců v oblasti vědy, věd o živé přírodě, techniky, ekologie, medicíny, věd o Zemi a společenských věd. Dokumentární filmy a pořady popularizující poznání přiblíží krásu a tajemství světa kolem nás. Dokumentování a prezentování jedinečné polské přírody má být jedním z hlavních cílů kanálu. Na stanici se budou konat také vědecké debaty, které představí různorodost názorů a střetávání pohledů v oblastech výzkumu.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Logo stanice TVP Nauka (foto: satkurier.pl)

Pro diváky stanice připravila také vědecký kvíz „Giganci nauki” (Giganti nauky). V pásmu celovečerních filmů se představí vědeckofantastická kinematografie a životopisné filmy o osobnostech ze světa vědy. V pásmu "Věda a umění" stanice představí umělce, jejichž díla jsou inspirována vědeckým výzkumem a objevy.



V roce 2023 oslavíme 550. výročí narození Mikuláše Koperníka, jednoho z nejslavnějších polských vědců. Při této příležitosti TVP Nauka, stejně jako další polské televizní stanice, představí jeho úspěchy. Televize TVP Nauka zahájí oslavy "Roku Koperníka" v neděli 1. ledna 2023 vysíláním "Velikáni vědy", které se zaměří na Mikuláše Koperníka.

Distribuce a dostupnost programu TVP Nauka

Stanice TVP Nauka je od svého spuštění dostupná všem polským domácnostem v dosahu testovacího DVB-T2/HEVC multiplexu TVP na 20. pozici v LCN. Stanici najdou ve své nabídce také zákazníci vybraných kabelových sítí. Bohužel, doposud program do své nabídky nezařadila žádná z polských satelitních platforem.

TVP s vysokým počtem lineárních kanálů

Polská veřejnoprávní televize TVP má bezkonkurenční počet lineárních kanálů. Vedle hlavních stanic TVP1 a TVP2 provozuje také regionální TVP3, zpravodajskou TVP Info, kulturní kanál TVP Kultura (+TVP Kultura2), dokumentární stanici o historii TVP Historia (+ TVP Historia2), dokumentární program TVP Dokument, ženský kanál TVP Kobieta, sportovní TVP Sport, seriálový TVP Seriale, zábavní TVP Rozrywka, dětský TVP ABC (+ TVP ABC2), HD kanál TVP HD, TVP Wilno, zpravodajský kanál do zahraničí v angličtině TVP World a do diváky v zahraničí TVP Polonia.

s využitím informací: satkurier.pl

redakce





Reklama




Vybrané články