Quantcast

Diskuse

Uzamknuté diskusní vlákno , sekce: Zkušenosti

Obrazová kvalita IPTV (OTT) distribuce

Dobrý den, odpoledne jsem zde zveřejnil svůj diskuzní příspěvek na výše uvedené téma a za nějakých mně neznámých okolností zmizel. Je to můj první příspěvek, je potřeba ještě něco dalšího udělat, mimo jeho zveřejnění? Nějaké potvrzení?
Pokusím se ho reformovat.

Můj dotaz do diskuze se týká kvality obrazu (zvuk nemá cenu v ČR řešit) v IPTV (OTT) distribučních platformách v ČR. Máte nějaké zkušenosti (subjektivní ale i nějaké objektivní, empirické) s kvalitou distribuovaného obrazu? Jaký je poskytovaný datový tok, obrazové rozlišení, použité streamovací kodeky na distribuční straně apod?
Děkuji za podněty do diskuze.

KPNT
Registrace: 7/2020
Příspěvků: 4
Odpověď v diskusním vlákně
 

@KPNT

Není třeba nic. Jenom se tu občas zavírají a odstraňují vlákna "o ničem". Nevím přesně co porušilo to tvoje vlákno. ale někteří si ho vyložili jako obyčejnou anketu.

K tematu IPTV: Mam zkušenost pouze se Skylink Live TV kterou jsem asi před půl rokem zkoušel. Obrazova kvalita HD kanálů na 11" notebook použitelná (max. 720p) ale ve večerní špičce servery nápor nezvládaly. Tuhle si můžeš vyzkoušet na měsíc zadarmo.

T-90: 5W+4W+13E+19E+23E+28E

JanM
Registrace: 10/2018
Příspěvků: 4 085
Odpověď v diskusním vlákně
 

@KPNT

Obávám se,že takoví odborníci zde nebudou - tohle je tak námět na fundovaný článek na hlavní stránku :)

jerzy
Registrace: 7/2008
Příspěvků: 2 133
Odpověď v diskusním vlákně
 

RE: Obrazová kvalita IPTV (OTT) distribuce

Jako - IPTV je vzdy o kompromisech, a datovy tok je jen a pouze takovy "aby to stacilo" - ne ze by technicky neslo pustit vic, ale ty stream servery a aktivni sitove prvky nejsou zadarmo, a s "poslední mílí" je taky porad mrzeni. Jestli chcete konkretni data - tak v nasi lokalni male IPTV se snazime mit vse dulezite v HEVC kodeku, kolem 4-5Mb a rozliseni 1080x1440p50 nebo 1080x1920p50. Zvuk AAC 128k. To je tak nejak ten kompromis mezi kvalitou a moznostmi site, je to realne slusne sledovatelne i na velke TV. Jsou veci ktere se enkoduji blbe a tenhle bitrate je malo - klasika "zabijak" je treba prelet nad vlnici se travou, ale tam trpi obvykle hodne na artefkty uz i "zdroj".

Nejdal je uprimne O2, protoze na to jednak ma dostatek prostredku, a druhak vlastni sit s kterou si muze delat co chce. Takze neni problem mit dedikovanou VLAN, a nastavene QoS tak aby to stihalo - samozrejme neco za neco = na ukor propustnosti "normalniho" internetu. Co se kvality tyce - v te nejvysii mi prijde O2 celkem slusne, presne parametry ale netusim.

Pravdepodobne vsichni poskytovatele IPTV pouzivaji adaptivni streaming = kvalita se sama prepina dle propustnosti konkretni site. Muze se prepinat treba 6-3-1,5Mb, a 1080-720-576 rozliseni (cucam si z prstu, jen priklad) = nemusi v kazde siti a kazde pripojce jet vzdy a za vsech okolnosti to "nejlepsi".

Pokud jde o zdroj pro zpracovani, obvykle je poskytnuty multicast s celkem slusnymi parametry, mohl bych se podivat co konkretne nam treba tece od *** (Novy/Primy), ale je to ta nejak klasika .h264 1080i50. V lepsi kvalite je treba distribuce HBO. Porad stejny kodek a rozliseni, ale citelne vyssi bitrate.

(Skylink Live je fakt bida)

Lucifer
Registrace: 1/2006
Příspěvků: 408
Odpověď v diskusním vlákně
 

RE: Obrazová kvalita IPTV (OTT) distribuce

O2 tam záleží jak daleko je člověk od ústředny, třeba v Kyjích nejedou programy ani v HD a stejné je to i s rychlým internetem 😁😁🤧

lglb
Registrace: 9/2017
Příspěvků: 689
Odpověď v diskusním vlákně
 

Kpnt

Připomínáš mi minulou reinkarnaci jednoho z místních "dalajlámů", vyjádřováním, gramatikou a pod. /neználek s výrazem OTT?/. Je dost možné, že i redakci, proto asi ten výmaz. Nemusíš zakládat nové téma s novou registrací, abys získal informace, stačí si přečíst minulé vlákna, je toho tady dost...

Dm920 triple+fbc, 105gib+85fuba multifeed

tukan
Registrace: 10/2005
Příspěvků: 4 090
Odpověď v diskusním vlákně
 

@tukan

Nevydržal no, august je ešte ďaleko :)))

T55+5xLNB Inverto Quad Black Ultra,Axas e4HD ULTRA, VU+ Zero 4K, 4xChromecast Google TV, Google HUB, 1Gb/s internet, televízory len tie najlepšie TCL, HOME IPTV, Netflix, Disney+, Digi.sk, freesat

petersk
Registrace: 6/2012
Příspěvků: 6 064
Odpověď v diskusním vlákně
 

@lglb

No, to je o cem mluvim, ta "poslední míle" je porad problem. Ne kazdy ma stabilni dostatecne rychle pripojeni, ani leta pane 2020.

Lucifer
Registrace: 1/2006
Příspěvků: 408
Odpověď v diskusním vlákně
 

RE: Obrazová kvalita IPTV (OTT) distribuce

Já s internetem rozhodně problém nemám, ale i tak IPTV v kvalitě lehce pokulhává za DVB-C. Manželka to teda nepozná, ale já ano. Je potřeba vědět, na co se zaměřit. Proto pro live sledování používám zásadně céčko a až pro zpětný posun, kde není jiná šance IPTV.

DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV

omar3
Registrace: 5/2015
Příspěvků: 1 662
Odpověď v diskusním vlákně
 

@tukan

To bylo první,co mně napadlo.
;)

jjery
Registrace: 12/2012
Příspěvků: 1 110
Odpověď v diskusním vlákně
 

RE: Obrazová kvalita IPTV (OTT) distribuce

"Kvalita" distribuovaného obrazu je tak dobrá, jak je dobrý zdrojový signál, enkódování, přenosová trasa, koncové zařízení a oči diváka. Spíš než technická, je to otázka nabídky a poptávky po "kvalitě" zážitku a doplňkových služeb...

Samsung UE32T5372 * DENON RCD-M39 * RTL-SDR Dongle * NAS

Dusan
Registrace: 9/2004
Příspěvků: 1 138
Odpověď v diskusním vlákně
 

@Lucifer

Nesmysl... mám IPTV v originální satelitní kvalitě, 16 megabit, Full HD/50 snímků

michalnew
Registrace: 3/2019
Příspěvků: 1 353
Odpověď v diskusním vlákně
 

RE: Obrazová kvalita IPTV (OTT) distribuce

A já bych pro "Lucifera" měl jen slova uznání a poděkování.Jeho příspěvek má hlavu a patu a hlavně píše k věci.Což jsem v téhle diskusi absolutně nečekal.Taky mám něco v 19Mb a dokonce 4K,ale běžné to samozřejmě není. Běžný datový tok je opravdu kolem 4000kbps při 1920x1080p50, ideální je kolem 9 000kbps.Lucifer R^ R^ R^

jerzy
Registrace: 7/2008
Příspěvků: 2 133
 
Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra