Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Technika

Audiokazeta slaví šedesátiny

BERLÍN První audiokazetu představila před 60 lety, 28. srpna 1963, nizozemská firma Philips na tradiční výstavě rozhlasové a televizní techniky IFA v Berlíně. Firma Philips sem přivezla i první přenosný kazetový magnetofon EL 3300. Tento umělohmotný přístroj vážil 1,5 kilogramu, stál 299 marek a byl napájen z baterií. Příslušenství tvořily mikrofon, taška a takzvaná compact cassette s kapacitou dvakrát 30 minut. O dva roky později představila svůj „kazeťák“ i německá firma Grundig. K následnému velkému rozšíření audiokazet přispěly počátkem 70. let i autorádio s přehrávačem a později walkmany. V 90. letech audiokazetě velmi ztížil život rozvoj digitálních technologií. Nejdříve to byl kompaktní disk, jenž se na trhu poprvé objevil v roce 1982, posléze audiokazeta začala bojovat s vypálenými skladbami ve formátu mp3 a následně s poslechem hudby z internetu.

Kdo je má, tak si určitě pamatuje i nutnou tužku na přetáčení zmuchlané pásky. A také líh a vatu na čištění hlavy.......

Vždy může být hůř....

Jimmy
Registrace: 4/2003
Příspěvků: 1 936
Stránka: 1 [ 2 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 29
Odpověď v diskusním vlákně
 

@Jimmy

jinak kazet mám cca 200ks a nikdy jsem tužku nepotřeboval i když jsem začínal na stroji tesla A3,6 buřtů,hodit přes rameno a slušnej ku.n.do.la.p to byl hned,sweet,t rex.suzi quatro,alice cooper,a další hity z laxíku

pierrepetr
Registrace: 5/2006
Příspěvků: 28 065
Odpověď v diskusním vlákně
 

@pierrepetr

No, my jsme občas venku vyvenčili cívkáč Uran 401. Nepraktický, nepohodlný ,ale sranda s ním vždycky byla. A to byl účel. :))) :))) :)))

croco
Registrace: 4/2007
Příspěvků: 57
Odpověď v diskusním vlákně
 

@pierrepetr

mdc , padol na hubu a veľmi rýchlo . kazeta žije aj v 21 . storočí.
prečo asi . . . na tomto svete je v prevádzke viac ako pol miliona kazetových prehrávačov , plne funkčných. vo francúzsku a v amerike sú nové továrne na výrobu kaziet , podľa najnovších technológii ,ala čípových kariet .
nahrávka z nových kaziet je ale , totálny blivajz . teenagerom to však nevadí a výrobca prosperuje .
Americký výrobce audiokazet National Audio Company hlásí nový boom ve výrobě. Loni dodal na trh 10 milionů kusů pásek a letos hlásí 20 procentní nárůst tržeb. Poptávku živí nostalgie i touha posluchačů po hřejivém analogovém zvuku.
Audiokazety ještě neřekly poslední slovo. Ba naopak, výrobce audiopásek ze Springfieldu v americkém státě Missouri hlásí nejlepší rok od svého založení v roce 1969.National Audio Company má uzavřeny smlouvy s velkými nahrávacími společnostmi Sony Music Entertainment a Universal Music Group. Další odbyt pro páskové kazety tvoří malé nezávislé hudební kapely. Nahrané audio kazety tvoří 70 procent prodejů společnosti, zbylých 30 procent kazet dodávaných na trh je prázdných.

„Začalo to poptávkou kapel po hřejivém analogovém zvuku a ta rostla a rostla,“ dodala manažerka produkce NAC Susie Brownová. Americká firma kazety stále vyrábí na lince ze sedmdesátých let.

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/americky-vyrobce-audiokazet-national-audio-company-hlasi-novy-boom-ve-vyrobe.A150907_155835_ekonomika_rts
na budúce najprv porozmýšľaj , čo tresneš do éteru .

vuplus 4k , oled 4k

Brumo
Registrace: 4/2019
Příspěvků: 1 523
Odpověď v diskusním vlákně
 

@croco

no urana jsem měl taky,ještě mám někde,krásný pohled na cívky,sice mono,oj oj joi,ke hrám míčky jsou,krásná doba

pierrepetr
Registrace: 5/2006
Příspěvků: 28 065
Stránka: 1 [ 2 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 29
 
Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra