Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem DAB

DAB+ příjem

Lze přijímat DAB+ vysílání na anténu určenou pro příjem DVB T2...

hoss
Registrace: 8/2015
Odpověď v diskusním vlákně

@hoss

Odpověď je jednoduchá - NE.
DVB-T2 vysílání je u nás realizováno v pásmu UHF na kanálech 21-48 (494-686 MHZ), zatímco DAB+ je vysílán v bývalém III. TV pásmu (kanály 5-12, tedy 174-230 MHz).
Z toho plyne, že obě kmitočtová pásma jsou daleko od sebe a tím pádem konstrukce a rozměry antén jsou zcela odlišné.

mediator12
Registrace: 12/2015

Anténa DAB+

Existujú antény na DAB ,DAB+.

jurokovac
Registrace: 7/2024

jurokovac

Pokud použiji jedno vedení od venkovní antény DVBT2 a sloučím s ním i anténu DAB, tak to asi jde, má někdo s tím zkušenosti...

hoss

@hoss

Mám slučovač UHF - VHF/FM logaritmickoperiodickou anténu na TV a na DAB mám vertikálně umístěný dipol pro VHF.

FUBA DAA 850 28.2E, 23.5E, 19,2E, 13E | VU+ SOLO 4K, VU+ ZERO, Sky+ HD Amstrad DRX890 | Sky UK, SkyLink

killors
Registrace: 3/2007

killors

Přesně o podobném řešení uvažují, sloučení venkovní směrové antény DVB T2 a dipólu pro dab/dab+...

hoss

@hoss

Ja mám anténu TechniSat DABTenne+.

Samsung UE32T5372 * DENON RCD-M39 * Technisat Digitradio 10 IR * NAS

Dusan
Registrace: 9/2004

RE: DAB+ příjem

DAB a i + jedu na kablík, který jsem měl i internetového rádia Technisat. Akorát vidím na vysílač z okna. Výhoda😁

milde1
Registrace: 1/2025

Pokud si koupíš LP anténu například Alcad LP345(VHF-UHF), tak bys za běžných podmínek oba standardy mohl přijímat. Sice bude ve tvé lokalitě asi rozdílná polarizace vysílání obou standardů, protože DVB-T2 je většinou praktikováno v horizontální polarizaci, kdežto DAB+ je výhradně vertikální záležitostí. Ale pokud budeš mít anténu venku a budeš v dobře pokrytém území, pak ti to obojí bude hrát dobře. Bavíme se po příjmu místních, resp. lokálních vysílačů, nikoliv DX.

On Air: KWS Varos106, Kathrein MSK120, Kathrein MSK200/MT, Kathrein CAS124, UNAOHM EP3000

Varos107
Registrace: 8/2021

Samozřejmě, že někde není zapotřebí venkovní anténa na dab/dab+, jen pokud je vzdálenost od vysílače delší, pak je to nutnost...

hoss

Ještě bych to napsal jinak. DAB příjem na UHF anténu za běžných podmínek většinou ano, obráceně, tedy DVB-T2 příjem na VHF anténu až na opravdové výjimky ne. DAB standard potřebuje pro stabilní příjem C/N nějakých 8dB, české DVB-T2 potřebuje C/N nějakých 24dB pro podobně stabilní příjem. Pro srovnání...

On Air: KWS Varos106, Kathrein MSK120, Kathrein MSK200/MT, Kathrein CAS124, UNAOHM EP3000

Varos107

@hoss

Jasně to chápu. Já to jen napsal jako moji vyjímku.

milde1
Registrace: 1/2025

Varos107

Venkovní anténu na DVB-T2 mám a vše v rámci dosahu jede, jen jěště k tomu potřebují vybrat vhodnou venkovní anténu pro dab/dab+,
jedná se o lokalitu u Hranic na Moravě...

hoss

OK. Termín vhodná antena je relativní. Je třeba vědět, co všechno za vysílače chceš chytat, jaké je u vás pokrytí signálem DAB+. Začni třeba obyčejným dipolem.

Varos107

@hoss

Jakýkoli kus drátu v elmag. poli je anténa, záleží jen na tom, jak účinná, jestli má zisk +10 nebo -80 dB :-) Kde je signál tvz. po k.kot, hraje to na cokoli. DVB-T2 a DAB sloučíš jednoduše, stejně jak se slučovalo za komančů ČT1 (VHF) a ČT2 (UHF). U Hranic nM je "širokej" pojem, na kopečku nebo v dolíku budou různý možnosti. Mrkni na Vportál ČTÚ, tam získáš nějakej základní přehled, co se týká ČR. "Ideální" postup, když nemáš žádnou měřící techniku, je "vylézt" s DABtranďákem co nejblíž místu budoucí instalace antény a ručně na teleskop proskenovat postupně pásmo. Kde bude aspoň nějakej "čtvereček", bude stabilní příjem s vhodnou anténou realizovatelný. Pak můžeš vyzvídat, co a jak s tím dál. Lovu zdar, neboť éter je vln, čím dál víc pln :-)

Xmux
Registrace: 11/2009

Xmux

Tak vyzkoušel jsem venku příjem dab na teleskopickou anténu od DAB radia a jede asi 20 stanic.Díky za postup... :O

hoss

@hoss

Zde: https://vportal.ctu.gov.cz/dab/mapa?x=17.7329096&y=49.565131&z=14&b=C&h=0&n=0&t=480011126&a=z&c=pop&na=1_80&ca=1_50&tp=1_100&tc=0_90&co=0_50&ea=0_80&am=1_50&bgt=0_80_d&bg=1_40_b je možné vidět pokrytí signálem DAB+. Postupně se budou rozšiřovat celoplošné multiplexy s novými vysílači. Tak je šance, že nynější pokrytí v daném místě se ještě zlepší.

Samsung UE32T5372 * DENON RCD-M39 * Technisat Digitradio 10 IR * NAS

Dusan
Registrace: 9/2004

Dusan

Podle mapy pokrytí jsem na hraně příjmu sítě A vysílače NJ Veselsky, ale zatím jede, ale chce to anténu s větším ziskem... :-/

hoss

@hoss

Při troše hledání správného místa (venku) s přenosným DAB rádiem s teleskopickou anténou bys měl najít pozici, kde ti bude hrát (minimálně) 9D, 10D a 12D. Přepni si ladění na manuál, zadej po jednom výše uvedené kanály a hledej. Třeba se pletu, ale něco mi říká, že jsi ten test odbyl automatickým prohledáváním na jednom místě při maximálně vytažené teleskopické anténě...

Diskomfort je nositelem pokroku.

AlesHavel
Registrace: 5/2010

@AlesHavel

Tipnul bych si to přesně tak :-) Muxů pod prahem příjmu na teleskop tam bude určitě víc.

Xmux
Registrace: 11/2009

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra