Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Technika

Automatické zapnutí soundbaru

Prosím znalce o radu. Technisat Sonata 1, který zahrnoval kombo přijímač a soundbar "v jedné krabici", se přestal vyrábět.
Řešením je samostatný kombo přijímač, který pomocí funkce HDMI-CEC nahodí televizi a dále samostatný soundbar. Technisat Sonata 1 měl vynikající basy i bez subwoferu.
Otázky:
1. Existuje soundbar s vynikajícími basy i bez subwoferu?
2. Jak zajistit, aby televize sama automaticky zapla soundbar, aniž by bylo nutno soundbar ručně zapínat? Jakou cestou půjde do soundbaru automatický zapínací (i vypínací) impulz?
Za věcné, případně i vtipné odpovědi předem děkuji!

Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.

samorost
Registrace: 1/2006
Stránka: 1 2 [ 3 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 69
Odpověď v diskusním vlákně

@TomSenior

ta naše šlechta nevím

pierrepetr
Registrace: 5/2006

@petersk

HDMI by být vyšší než 1.4. Já všechny starý vyházel a používám pouze 2.0 a 2.1, nebo co bylo v krabici když jsem koupil nový VUčko.
U souseda jsem to řešil výměnou - obraz co měl být FullHD vypadal divně, kabel starej 20 let

MMorous
Registrace: 10/2019

@samorost

Tvoje romány mě udivují a pak se prostomyslně ptáš na věci . .
VUčko má epg v poho i jazykově, i didakritika, tak nevím co k tomu dodat
Záleží co se vlastně vysílá. Za mě nejlepší Epg mají frantíci a italové. Podobně i jazykové mutace

MMorous

Co mi vadilo na VUčku

U Technisatu se dá udělat seznam pozemních stanic pod sebou a při volbě EPG na zvolené stanici EPG okamžitě naskočí (popřípadě zpoždění 1 sec) v délce cca týden dopředu. U VU jsem udělal seznam stanic a EPG jsem měl, pokud byla stanice zvolena na příjem, v rámci zvoleného kanálu, musel jsem příjem kanálu přepínat, to byl sakra rozdíl.
Při ladění nové stanice na satelitu stačí Technisatu 3 parametry, frekvence, polarita, FEC. VUčko vyžaduje aspoň 2 další podrobnosti k modulaci:S/S2, QPSK/8PSK.
Proti jiným levným přijímačům blindscan je sice u VU podrobný, ale pomalý.
Obraz na Technisatu je nastaven výborně jednou provždy a není třeba zde nic měnit. VU dokáže nastavit zvlášť Jas, Kontrast, atd. a je potřeba se s výsledným obrazem pohrát.
Uživatelsky jsem VU pro své potřeby zamítl, třebaže umí mnoho jiných věcí, o kterých se Technisatu ani nesnilo.

samorost

RE: Automatické zapnutí soundbaru

Dělej si, co se ti líbí, ale příklad k následování to určitě není. Seznam stanic se dá na linuxových přijímačích udělat libovolně, dtto EPG, dtto nastavení obrazu. Takže je to podle tvých zkušeností tak: neumím-li si nastavit linuxový přijímač, je lepší se přidržet jednoduchých přijímačů pro laiky a zapomenout na vyspělé funkce. S tím se dá jen souhlasit. Dtto je ten soundbar. Vhodné pro nenáročně laiky. A zase jenom toto: proč ne? Ale nikdo, kdo není nenáročný laik, by si neměl myslet, že to je skutečné optimální řešení audio. Není.

TomSenior
Registrace: 3/2025

@TomSenior

Rad by som videl tvoje domace optimalne riesenia AV zostav a prijimacov ako takeho naslovovzateho narocneho odbornika... :-)

UPC Cable, Magio Go, Lepší TV, Sweet TV, Skylink Live, Netflix, Max+Sport, Disney+, Prime Video, SkyShowtime, Voyo + zopár ďalších

black13a
Registrace: 2/2009

@samorost

Nič nemusíš nastavovať stále. Raz nastavíš a máš.
Epg na technisate nebudeš mať nikdy také, ako na enigme. Ani zďaleka. Ale to sme ďaleko mimo tému.

Kasr
Registrace: 8/2008

@samorost

možná bejvávalo

MMorous

Samorost tomu VUčku moc šancí nedal...:) Muj otec, letos 75 jede na VUčkách coby uživatel přes deset let, když mu odešlo první a než dorazilo druhé, tak jsem mu dal jako rezervu Technisat. Málem vyskočil z okna...

On Air: KWS Varos106, Kathrein MSK120, Kathrein MSK200/MT, Kathrein CAS124, UNAOHM EP3000

Varos107
Registrace: 8/2021

@samorost

Taktiež musím nesúhlasiť s tvojím názorom. Ten zoznam v obľúbených sa dá na linuxoch z E2 nakombinovať fakticky podľa vlastných potrieb, t.j. napr. ja mám v jednom z výberov vo svojich obľúbených pomiešané programy z terestriky, zo satu, z iptv, aj streamy z domácich kamier - no problem! To epg na terestriali ak nie je aktuálne (aktualizované), stačí zapnúť niektorý z kódovaných programov (MUX4 - platená Plustelka) a odrazu 4/5 programov majú aktuálne epg!!!
Blindscan nepoužívam, nie je pre mňa potrebný, ten neriešim!
Jas, kontrast atď tiež nenastavujem na stb, toto stačí nastaviť na samotnom tv raz a potom to už zvyčajne neriešim.
Áno, máš pravdu, TechniSat môže byť ľahší na ovládanie, má menej funkcií, ale takéto tvoje porovnávanie Mercedesu z Trabantom nemá zmysel. Iba ak by si bol jeden s tých pohodlných užívateľov, ktorí si myslia vďaka svojim klapkám na očiach, že len to čo im samotným vyhovuje je to najsamlepšie na svete.
;)

VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!

mmiriboy
Registrace: 7/2010

@mmiriboy

Nastavení obrazu jas a kontrast na VU čku tomu taky moc nerozumím a neřeším.

MMorous

pro black13..
1. Já nejsem odborník, ale důchodce.
2. Řešení vždy záleží na tom, co kdo sleduje. Pro mne je zvuk důležitý, takže začínám u kvalitních reprosoustav. Na třech místech, kde žiju, mám AVX, JBL, a Magnat, na terasách v kinech mám Onkyo. Používám data se zvukem 5.1 takže mám i takovou sestavu. Méně důležitý je zesilovač, tam zase takové rozdíly nejsou pro použití s video daty, mám jednu Yamaha a pak Onkyo.
3. Pokud se týká přijímačů, používám mnoho let linuxové stroje, první byl myslím Dreambox 5620, pak 8000, teď mám letité všechny s externím zdrojem, EvoEnfinity, F4 a myslím že zgemma, ovládání je stejné, liší se to zahříváním, případně životností kondenzátorů. Ale poslední dobou přechod od satelitního vysílání k IPTV vede i ke změnám v tomto ohledu. Zásadní se stává ovládání myší - což je pro mne o chlup jednodušší, protože všude mám už léta PCmedia, které slouží pro filmy, hudbu a fotky. Ale taky postupují docela zásadně možností TV, takže to zřejmě nebude nadále potřeba, ale to se ještě uvidí, jestli nějaký malý detail nebude chybět.
Na co ti ta informace je?

TomSenior

@TomSenior

Myš a K400 jsem dávno vyhodil, protože ovládám hlasem. Magnát jsem dal za pár piv, protože je to velká kráva a koupil 2x REL T/ZERO MKIII. Jsou nižší, vysoký asi 25 cm a vejdou se pod zavěšený skříňky.
Funguje to tak, že zapneš telku, ta sepne po ARC Onkyo, Onkyo se podívá do nastavení a zapne Focaly Chorus do posledně nastaveného režimu / stereo, 5.1 atd/, jakmile je signál na sloupech, zapnou se oba RELy a hraje to. Výstup z Avéčka na SW je prázdný, protože RELy se budí přímo z konektorů na sloupech.
To jenom, kdybys měl chuť si něco vylepšit.

MMorous

K věci

Vytipoval jsem si soundbar JBL BAR 300, který se dodává bez subwooferu.
To odpovídá otázce číslo 1 mého tématu.
Na televizi Samsung je "zdířka", označená eARC. Když to propojím se JBL, lze očekávat automatické zapnutí? HDMI - CEC pošlu ze satelitu do TV.
Díky za reakce.

samorost

@samorost

No vedel som, že kameň úrazu budeš mať toto. Písali sme tu aj o tom. Keby si mal pripojený len soundbar k telke tak sa dá. Ale priznám sa, ja som tak ako Ty soundbar+TV+sat stb skúšal s 3-mi sounbarmi a nefungovalo mi to. A preto som si kúpil DO Sofabaton X1. Ten sa dá naprogramovať na hocijaké zariadenie, ktoré má DO a naprogramuje sa na 1 tlačidlo zapínanie aj vypínanie naraz 3 zariadenia. A potom sa každé zariadenie dá jedným DO aj obsluhovať osobitne. Lebo pri HDMI-CEC aj to zvykne byť problém. Ale určite sa niekto ozve komu to funguje a poradí.

T55+5xLNB Inverto Quad Black Ultra,Axas e4HD ULTRA, VU+ Zero 4K, 4xChromecast Google TV, Google HUB, 1Gb/s internet, televízory len tie najlepšie TCL, HOME IPTV, Netflix, Disney+, Digi.sk, freesat

petersk
Registrace: 6/2012

možná v malém bytě má velikost nějakou hodnotu, ale to já naštěstí řešit nemusím. Ovládání hlasem je dobrá možnost, ale některé báby to nedávají :-) A ani mne to úplně nebaví - ale samo že je to otázka zvyku.

TomSenior

@samorost

https://www.manualypdf.cz/jbl/bar-300/manu%C3%A1l?p=12
Manuál doporučuje HDMI 2.0 a mělo by to fičet.

MMorous

Výsledek

Koupil jsem soundbar JBL BAR 300. Basů je dostatek bez subwooferu. Na tři přístroje stačí 1 ovládač (po seřízení soundbaru zvlášť jednou provždy).
Zapnutím Technisatu naskočí televize přes HDMI CEC. Televize dále zapne po kabelu HDMI (z vývodu eARC televize do vývodu HDMI OUT soundbaru) soundbar.
Vypnutí proběhne podobně.
Hlasitost stačí ovládat na Technisatu.Zde se rovněž přepínají stanice, družice, záznamy, atd.
Soundbar umí jiné věci: WiFi, Ethernet, Bluetuth,...

samorost

@samorost

Tak dobře že se povedlo. R^ R^ R^

MMorous
Stránka: 1 2 [ 3 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 69

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra