| 22.12.2007, 12:49.54 | |
moznosti natacania parabolyChel by som vediet ci sa da parabola s natacanim natocit na hociaky objekt na oblohe,samozrejme pokial to dovoluje motor,a ci by sa dala natacat aj vo vertikalnom smere,nie len po horizonte,dik |
![]() X711 |
| 22.12.2007, 13:37.15 | |
RE: moznosti natacania parabolyda se ale musis tam mit 2 motory |
![]() sta |
| 22.12.2007, 14:13.48 | |
RE: moznosti natacania parabolyked chytas druzice,ktore vysielaju televizny satelitny signal,nepotrebujes otacat parabolu vertikalne,motorcek je prisbosobeny tak ze sam tak otaca,ma v sebe akoby funkciu polarneho zavesu |
![]() jank |
| 22.12.2007, 14:33.21 | |
RE: moznosti natacania parabolylenze ja to chcem vyuzit na ine ucely,chcem chytat radiove signaly z vesmiru,znie to sialene ale hadam sa mi to podari,chcem ju natacat na hviezdy,nie druzice |
![]() X711 |
| 22.12.2007, 14:57.58 | |
RE: moznosti natacania parabolyno skus hladat forum,ktore sa tym zaobera |
![]() jank |
| 22.12.2007, 16:23.29 | |
RE: moznosti natacania parabolytady ten motor to umi http://img267.imageshack.us/my.php?image=p1010014ch0.jpg |
![]() sta |
| 22.12.2007, 17:00.57 | |
RE: moznosti natacania parabolydost pop... montaz,take daco by som bral :)) :)) |
![]() X711 |
| 22.12.2007, 17:47.06 | |
RE: moznosti natacania parabolyProboha,to už je silvestr,asi jsem propásl vánoce! |
![]() Jaros |
| 22.12.2007, 18:06.44 | |
X711V principu jde o dva motory. Jeden musí mít svislou hřídel, na které bude "kolmo" přidělán druhý motor. Na jeho hřídeli středová parabola a je to. Obě hřídele musí svírat pravý úhel. Ovšem jak to budeš natáčet, to nevím ? Šikovný mechanik to zvládne. Horší bude to ovládat. |
![]() Tondach |
| 22.12.2007, 18:24.59 | |
X711Na takový účel potřebuješ pořádnou parabolu (aspoň 2 metrovou), nejlíp středovku. Vzhledem k šířce laloku pak potřebuješ POŘÁDNÉ zařízení k natáčení (žádná vůle v pozici). Musíš si vyrobit ozařovač na pásma, která se ke komunikaci se sondami ve vesmíru používají (X-band) a celou soustavu anténa+ozařovač pak zkalibrovat, bo to vždycky trochu švidrá. Signál na výstupu anténky ozařovače zesílit slušným LNA pro X band, a přeložit na nějakých pár set MHz. Dále budeš potřebovat kvalitní komunikační přijímač (řekněme ICOM 8500), ze kterého vytáhneš MF siglál a ten přeložíš dalším směšovačem na kmitočet nějakých 30 kHz. Ten pak proženeš kvalitní zvukovkou se vzorkovacím kmitočtem 192 kHz, nejlíp s externí referencí, protože i zvukovky za pět tisíc nejsou v tomhle ohledu nic extra. Když už o tom mluvím, celé tohle zařízení by mělo být kmitočtově pověšené minimálně na GPS, lépe na USO, který bude pomocí GPS jen disciplinovaný. Když to všechno správně nastavíš, budeš mít reálnou šanci, že na "waterfallu" z FFT uvidíš s odstupem jeden až tři dB od šumu pozadí nosnou nějaké sondy, co se šmrdlá někde kolem Marsu. Ale každopádně to jde zvládnout a je to jistě super pocit. Nicméně to vyžaduje trochu víc, než jen tak otočit parabolu na hvězdy...P.S. A pokud chceš "jen" slyšet šum Galaxie, nebo tak něco, tak pro úspěch je potřeba v podstatě stejné zařízení... :) Moc ti držím palce, neb jsem kdysi o těchle věcech taky snil, místy i více než jen to. Bohužel se však konstrukce některých těch věcí, které se koupit buď nedají a nebo stojí několik tisíc euro (což je pro mne v podstatě totéž), ukázala být nad mé síly. |
![]() Louskacek |
| 22.12.2007, 18:31.19 | |
RE: moznosti natacania parabolyprave ze ten hlavni motor nesmi byt kolmo ale musi byt nastaveny jako polarni zaves aby kopiroval drahu a ten druhy jen doladuje elevaci jinak by se nenatacel konvertor.jinak jsem ten motor kupoval v prerove a tet mam na nen gibertiny 125 |
![]() sta |
| 22.12.2007, 18:35.55 | |
DodatekJen na takovou blbost jako směrování té paraboly je potřeba dost vychytaný software, který jednak počítá se setrvačností mechanického systému a jednak umí v reálném čase dostavovat pozici paraboly tak, aby při pohybu Země byla pořád správně namířená. Takový software ti k dispozici nikdo grátis nedá. Leda si ho sám napsat, všechna potřebná data v syrové formě k sehnání jsou.Zkrátka, celkově je to fakt lahůdka... :) |
![]() Louskacek |
| 23.12.2007, 11:31.47 | |
RE: moznosti natacania parabolyLouskacek ty si iny macher,to co si pisal,no ja som cumel s otvorenou hubou |
![]() X711 |
| 23.12.2007, 12:04.22 | |
X711No, machr nejsem. Kdybych byl, tak tě pozvu na prohlídku celého funkčního systému... :)Jen jsem u tom taky kdysi vážně uvažoval, dost jsem o tom četl a pak i něco zkoušel dělat, ale bohužel se to na mě ukázalo být hrozně složité. Škoda. :( Ale jak říkám, rozhodně Ti držím palce, u nás v republice to myslím zatím nikdo k úspěchu nedotáhl. Ale na světě pár borců je, co sedí doma u krbu a bez problémů na vlastnoručním bastlu "poslouchají" sondy typu Mars Express... ;) |
![]() Louskacek |
| 23.12.2007, 12:05.15 | |
Dodatek IIHlavně Ti mockrát děkuji, že uvažuješ a píšeš sem o něčem moc zajímavém. R^ |
![]() Louskacek |
| 23.12.2007, 22:04.47 | |
LouskacekJá tady pročítám fórum a našel jsem hádky, zbytečnosti i zajímavé věci, ale ta Tvá odpověď to je fakt jiná třída. Úplně mě to uhranulo. Nikdy jsem o nečem podobném neuvažoval, ale jsem rád, že jsem na toto téma náhodou narazil a zjistil, že se tady píše i o hodně zajímavých věcech. Nebudu doma nic vyrábět, ale určitě si zkusím něco najít a přečíst. Děkuji za námět. |
![]() Vetinari |