Quantcast

Diskuse

Archív diskusního fóra parabola.cz

Právě čtete stránku diskusního fóra serveru parabola.cz z archívu.
Do tohoto vlákna již nelze přidávat další reakce (režim READ-ONLY).
28.12.2007, 17:29.29

Parabola a bleskosvod

Dobrý den všem,
sousedé rodičů si pořídili satelitní komplet, ale firma jim to namontovala tak, že bleskosvod probíhá hned vedle konzole pro připevnění paraboly (viz http://kubi.slansko.net/28122007.jpg, omlouvám se za kvalitu, ale snad je tam vše podstatné vidět). Zajímalo by mě, zda je tato montáž z hlediska elektriky a hromosvodařiny v pořádku, aby si pak při nejlepším případě společenstvo vlastníků nenaběhlo u revizáka. Že by do paraboly uhodilo je krajně nepravděpodobné, je to v prvním patře třípatrové budovy.

Za názory předem děkuji.
uživatel
kubisek
28.12.2007, 17:43.44

RE: Parabola a bleskosvod

Ta firma musí znát předpisy.
uživatel
CES
28.12.2007, 18:02.59

Bývalo v předpisech,že za prvé, uzemění hromosvodu musí být v pořádku/ revidován/. A za druhé vše co je blíže jak 1m od svodu hromosvodu musí být s tímto svodem vodivě spojeno. Nevím ,ale jestli nebyly v poslední době nějaké změny.
uživatel
lev
28.12.2007, 18:11.24

Tedy lidi...to je na skripta a aspon 2 NOBELOVY CENY:)
1)Momentalne v prechodnem obdobi plati 2 NORMY ,stara dobra CSN 34 1390 (do 1.1.2009) a nova soubor ČSN EN 62305-XX (panbuh s nami a zle pryc...).
2)Kazdy revizni technik si utvori svuj nazor a toho se bude drzet (mohou byt od 2 revizaku diametralne odlisne).
3)Cituji cl.111 CSN 34 1390:
Pripojovani kovovych predmetu-Velke kovove predmety na povrchu a uvnitr objektu se musi zajistit tak,aby pri uderu blesku do hromosvodu nedoslo ke skodlivym ucinkum preskoku z hromosvodu na tyto predmety...Za velke kovove predmety a konstrukce se nepovazuji kratsi izolovane ulozene kovove predmety ,jako napr.ramy a oplechovani oken,zabradli balkonu kratsi nez 5m apod.(tedy je parabola velky kovovy predmet?).
K zabraneni preskoku slouzi izolace od hromosvodu,nebo pripojeni k hromosvodu.Izolace tezko prichazi do uvahy,nebot svod je veden bezprostredne kolem kovoveho predmetu.Tedy pak pripojit ke svodu.
3)Stara CSN 34 2820 (Anteny) byla zrusena,a nahrazena CSN EN 50083-1,kde se rovnez pojednava o uzemneni anten,pokud neexistuji jine narodni predpisy.
Suma sumarum:
- co revizni technik to jiny nazor,zapricineny znacnym chaosem a soucasnou platnosti vice norem s protichudnymi resenimi.Revizni technik pri revizi nezkouma pripojeni anten vcetne parabolickych,zkouma provedeni svodu,zemni odpory svodu,mechanickou pevnost a provedeni,elektrickou kontinuitu.
- zapomente na to firma musi znat predpisy,vyplyva to z vyse uvedeneho.
- setkal jsem se jednou s pozadavkem BD o staticky vypocet uchyceni bezne 80cm paraboly autorizovany prislusnou osobou (tedy obor statika a dynamika staveb:).
- muj nazor zni,vyprdnout se na to vsechno,ale kazdopadne do pojisteni domacnosti zahrnout vlivy prepeti atmosferickeho i spinaciho puvodu,kdyz to slehne,dostanu aspon cast penez zpatky (PLAZMA,HD SAT receiver,AV receiver...)pekna suma.
uživatel
hdpe
28.12.2007, 19:00.43

Tohle bych rozhodně pospojil.

Výkladů je opravdu hodně, ale v tomto případě bych tu konzolu určitě pospojil na ten hromosvod. Pravděpodobnost přeskoku nebo imdukce je stoprocentní. Je potřeba brát v úvahu i účinky blesku způsobené elektrickým polem kolem budovy v případě přímého úderu.
uživatel
Enik
28.12.2007, 19:54.32

Jakmile bude v tom bleskosvodu blesk, tak nejde o to, co se stane s přijímačem apod. Ty jsou už zničené. Jediné, oč jde je zabránit zničení domu. Požár by mohl vzniknout obloukem, proto se blízké věci spojují, aby nedošlo k výboji.
uživatel
Antonín
30.12.2007, 17:37.14

Já mám stožár s anténou+parabolou kousek od hromosvodu a hromosvod je nižší. Tak jsem ant. stožár připojil ke svodu hromosvodu. Pro jistotu.
uživatel
jindra7