Quantcast

Diskuse

Archív diskusního fóra parabola.cz

Právě čtete stránku diskusního fóra serveru parabola.cz z archívu.
Do tohoto vlákna již nelze přidávat další reakce (režim READ-ONLY).
02.02.2008, 12:52.26

Kompas pro zaměření družic STRONG

Mám takový dotaz,je to k něčemu?Má význam tu stovku do toho dát?
uživatel
jm57
02.02.2008, 12:56.23

RE: Kompas pro zaměření družic STRONG

Je to k ničemu, družici můžeš najít i bez kompasu pokud si dáš tv tak abys na ni viděl od paraboly. Pokud se ti takto nepodaří najít tak ti ani kompas nepomůže. Na vyhledávání signálu se používají jiné měřáky.
uživatel
sirda
02.02.2008, 13:09.10

pokud bydlis na samote v hustem lese, se spatnym ci stinenym vyhledem na slunce a cas meris dle ranniho kokrhani kohouta, je sat kompas tim jedinym a spravnym resenim k instalaci satelini paraboly.
uživatel
rj45
02.02.2008, 13:11.41

V podstatě to funguje tak, že na této stránce

http://www.satlex.de/sk/azel_calc.html

si spočítáš elevaci požadované družice pro požadovanou lokalitu.
Tuto hodnotu elevace nastavíš na stupnici paraboly, dotáhneš a pak už jen točíš na stožáru do stran.
Nevýhoda je v tom, že stožár nemusí být svislý, stupnice na parabole přesná a nadmořská výška různá.....
uživatel
mirasat
02.02.2008, 13:14.10

Co má nadmořská výška společného s elevací?
uživatel
sirda
02.02.2008, 13:36.42

@sirda

Geometrie...
Jen výčet faktorů...
uživatel
mirasat
02.02.2008, 13:43.23

Chlapi,elevace je mi známá,ale nikdo mi neřekl jestli fakt se s tím trefím do družice.Na televizi od paraboly nevidím,jak mi někdo radil.Ale i tak díky.
uživatel
jm57
02.02.2008, 13:45.07

rere

V prodeji budou co nevidět i vyhledávající dalekohledy a pak družice v pohodě najde každej ;) ;)
uživatel
paprika007
02.02.2008, 13:47.12

Jo - od firmy Habel :laughing:
uživatel
technikTKR
02.02.2008, 13:51.33

Existují sat findery, které zapojíš mezi LNB a zapnutý sat.přijímač, někdy mohou mít i vlastní baterii.
Existují profesionální měřáky.
Existují již namontované paraboly v okolí.
Existuje slunce.
Existují i buzoly, či kompasy.
uživatel
mirasat
02.02.2008, 13:52.53

A taky existují firmy, které to namontují, což je vůbec nejlepší řešení pro lidi, kteří tomu nerozumí...
uživatel
technikTKR
02.02.2008, 14:06.33

Jestli Ti jde o nastavení paraboly, tak nej je : mít nascan rec. sat. ( mám dva,), dle něj nastavit parabolu. Teď ta finta : zvolíš na satu program na požadované sat-družici ( dávám s nejslabším signálem). Dá se nastavit dle zvuku - bezdrátová sluchátka, štěnice a tranzistor rádio, kabel a repro ze zesu, vysílačka, chůvičky, .... . Potom už jen doladit, zapojit svůj sat a nascanovat.
uživatel
CES
02.02.2008, 14:28.22

Pro prvotní vyhledání družice bych dal program s nejsilnějším signálem a až po vyhledání družice bych dal program s nejslabším signálem a podle ukazatele kvality nastavil parabolu na nevyšší hodnotu.
uživatel
sirda
02.02.2008, 14:47.40

Pro sirda

Jo máš recht a to zvláště když kolem nejsou jiné paraboly, já už jen kouknu a jedu, kdo to nastavuje poprvé má to horší. Rossenkranc to dělá na obrazovku, já jsem Vám prozradil fintu jako přátelům a možná nejsem první.
uživatel
CES
02.02.2008, 15:44.33

RE:Kompas pro zaměření družic STRONG

Jsou to vyhozené peníze i když jen stovka jak píšeš.Za tu stovku si raději kup pár lahváčů.Já to řeším tak,že si vytáhnu co nejblíže k parabole malou 37cm televizi,udělám si z koaxu krátkou propojku,vytáhnu prodlužovačku,propojím s přístrojem a naštelovany je to hned.Parabolu zafixuji,všechno přemístím tam kam to přijde a natáhnu koax na hotovo.
uživatel
BIDLO
02.02.2008, 15:49.01

To: jm57

Podívej se na dále uvedené stránky a bude Ti to jasné :
http://www.youtube.com/watch?v=9qMbbi2l9JA&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=rC5wu49VLRg
Bez mezer!
uživatel
Jaros
02.02.2008, 15:53.00

elevacia ma vpliv s nadmorskou byskou aj ked len maly predca je rozdiel medzi uhlom na druzicu s gerlachu alebo z BL
uživatel
Duzu
02.02.2008, 16:14.10

Je úplně zbytečné uvažovat vliv nadmořské výšky umístění paraboly na náklon (elevaci).Pro rozdíl nadmořské výšky 2km je rozdíl náklonu asi 0,7°a v praxi je to nepodstatný údaj.Stejně parabolu dostavuješ na nejsilnější signál.
uživatel
Jaros
02.02.2008, 16:34.11

pokud znáš azimuty jednotlivých družic,pak je mnohem šikovnější a přesnější pro prvotní zaměření obyčejná buzola.
Ale pozor na železné prvky!
Udělal jsem si v Excelu malou tabulku nej.družic a u každé mam azimut,elevaci a skew, pak jsem to zalil do folie a zaměřuju z buzolou jako Straus.
Tyhle kompasy jsou na hovn...,jeden jsem si jednou koupil a hned šel do popelnice.Ty blbouni to zmastili tak,že West mířil na východ....
:)
uživatel
Saxon