Quantcast

Diskuse

Archív diskusního fóra parabola.cz

Právě čtete stránku diskusního fóra serveru parabola.cz z archívu.
Do tohoto vlákna již nelze přidávat další reakce (režim READ-ONLY).
15.05.2008, 20:04.37

Digipower SG2100

Manipuloval jsem se zarážkou a to tak šikovně, že spadla do motoru. Chtěl jsem to napravit, zarážku nasadit zpátky a současně namazat převody. Nakreslil jsem si všechno, co jsem měl za důležité, v nulové poloze motor demontoval, obnovil HW limit, namazal, pohrál si s vymezovacími šroubky a znovu sestavil. Motor nefunguje, připojením napájecího kabelu, po restartu svítí ledka zeleně nebo také s blikající oranžovou, povelem go to motor sebou pouze trhne a rozsvítí se trvale červená. Několikrát jsem demontáž a montáž zopakoval se stejným výsledkem. Neporadíte mi, pokud je z mého líčení patrná zásadní chyba, kromě té, že jsem se blb do rozebírání motorku vůbec pouštěl?
Zjevně budu muset poslat motor k opravě do fy ATOS v Ostravě, jak tady před časem poradil P.U.M.A. V Praze o opravně nevím. Díky případným rádcům.
uživatel
knawi
15.05.2008, 20:25.20

RE: Digipower SG2100

Jestli jsi nic nedělal na elektronice motoru,tak rozebrání a sestavení,není žádný problém,pokud jsi nemanipuloval se šroubky na straně motoru.Tím dokážeš zamezit pohybu a dojezdu-zkrátka je to pak sranda seřídit.Můžeš odkouřit sat.
uživatel
hobza
15.05.2008, 20:57.41

to hobza: oba kablíky jsem opatrně rozpojil, jinak s elektronikou si nejsem žádné činnosti vědom. A co se těch vymezovacích šroubků týká jsou spíše volné, nedotažené. Vím, že jejich špatné seřízení zamezuje pohybu kovového šneku ale jak souvisejí s dojezdem? Plastové kolo se otáčí také volně (nasadil jsem ho zpátky symetricky v nulové poloze), motorek se ve vyjmutém stavu otáčí v obou směrech.
Děkuju ti.
uživatel
knawi
15.05.2008, 21:00.36

Vzhledem k ceně nového motoru bych asi vyloučil opravu v Atosu. Ikdyž je pravda...může závada, která bude stát dvě stovky :-)
uživatel
Vagi
15.05.2008, 21:01.38

* může to být závada...omlouvám se.
uživatel
Vagi
15.05.2008, 21:06.10

To: knawi

Já tohle tipuju na příliš malou vůli mezi šněkovým kolem a platovým kolem.
Motor jsem měl taky rozmontovaný a seřizoval jsem ho tak, že jsem dotáhl vždycky o kousek a projl mootrem do obou krajních poloh. Pokud dojel na konec, znovu jsem trochu dotáhl. Pokud na koncovou polohu nedojel, musel jsem šroubky mírně povolit.

A ještě dej pozor na jednu věc! Na vymezení vůle dotahuješ pouze šroubek, kterým se vtahuje klín do mezery. Další dva šroubky jsou tam pro držení ložiska. Musíš všechno dotahovat s citem.
uživatel
colombo
15.05.2008, 21:25.05

@Vagi: díky za názor, asi bych se předem domluvil, pokud to půjde.
@colombo: velmi dobrá rada, zřejmě si musím s vymezením ještě zkusit pohrát. Prosím tě, jaká je počáteční poloha plastového talířku při postupném seřizování? Předpokládám, že symetricky s tišťáčkem s mikrospinači vprostředku (pod nulou na škále). Díky všem!
uživatel
knawi
15.05.2008, 21:35.59

Plastové kolo jsem vymontovamé neměl. Nebal důvod. Takže nevím jak to pod plastovým kolem vypadá.

Jaká je poloha plastového talířku ???
Zkus mi to nějak blíž popsat. Nevím co tím myslíš.
Mám fotku rozmontovanýho motoru - pokud ti pomůže.
uživatel
colombo
15.05.2008, 21:49.51

zarážky je možný zasadit na původní místo jedině pod tím plast. kolem. Fotky rozebranýho motoru mám z varování výrobce Moteck před padělky, takže děkuju. Ale zařídím se podle tvě rady a když neuspěju, zřejmě koupím nový, škoda. Děkuju!
uživatel
knawi
15.05.2008, 21:56.19

Tak já tipuji na softverový doraz. Mněl jsem to samé. Mněj trpělivost
uživatel
jjos
16.05.2008, 09:13.53

Problém u veškerých motorů pro natáčení paraboly je v tom že se po čase pravidelného používání stejných pozic např. nejvíce užívaných /19 E-13E-1W/hlavní ozubení /vyšmajdá/ a pokud se vůle dotáhne seřizovacímu šroubky u těchto poloh a dále se používal jen u nich bylo by to v pořádku jenže nedejbože když zajedeš jinam,takl je problém a kousne se to,prostě nevýhoda motorů všeobecně.Asi nejlepší budoucnost a odpověd na tento nešvar má a bude mít toroidal marná sláva.
uživatel
DVB
16.05.2008, 16:26.14

@jjos: jsi blízko pravdy - dorazové mikrospínače na rubu tišťáčku připevněného dvěma křížáky v horní části obrázku: phttp://www.dmsiusa.com/images/2100_copy/DiSEqC17m.jpg
měřením ohmmetrem nejeví vůbec žádnou činnost. Všechny cínové pecky na tomto printu jsou vzájemně zkratované bez ohledu na smáčknutí každého mikrospínače zvlášť nebo obou najednou. Stejně zůstávají zkratované kablíky - žlutý, červený a černý. Spínače nefungují i když zahýbu jejich páčkami a je mi divné, že by se tak dokonale porouchaly oba najednou aniž bych s přístrojem hrubě zacházel. Ale funkční mi jejich stav nepřipadá. Pokud jsou zmíněné kablíky odpojené, motor se točí oběma směry ale nemá právě ty dorazy.Děkuju za rady a účast všem, už se s tím trpělivě morduju mnoho hodin a skončím asi u nového. Bohužel, protože motorek rok běhal výborně a dělal mi radost. Zdravím a děkuju!
uživatel
knawi
16.05.2008, 16:31.47

oprava: http://www.dmsiusa.com/images/2100_copy/DiSEqC17m.jpg
uživatel
knawi
16.05.2008, 21:53.28

Takže podle tvého zjištění je závada v mikrospínačích koncové polohy motoru.

Můžeš mikrospínače profouknout stačeným vzduchem (kompresorem) a nebo zkusit odmastit nějakým připravkem. Mazivo je sice izolant, ale může tam dělat neplechu. Pak mikrospínače vyfoukej a nech například na topení vysušit.
uživatel
colombo
17.05.2008, 12:32.53

Další den s motorem...
@colombo: udělal jsem, jak radíš. Jeden ze spinačů reaguje ale nepravidelně, druhý svoje "chování" nezměnil. Jsi moc prima a je vidět, že se vyznáš.
Nechápu čím jsem spínače mohl odrovnat. Že by to byly tak choulostivé a přitom relativně namáhané elementy? Profici se nade mnou ušklíbnou, pokud vůbec něco a já skončím s bezvýslednou námahou a další neblahou zkušeností. Díky všem a ať se vám daří!
uživatel
knawi