Quantcast

Diskuse

Archív diskusního fóra parabola.cz

Právě čtete stránku diskusního fóra serveru parabola.cz z archívu.
Do tohoto vlákna již nelze přidávat další reakce (režim READ-ONLY).
29.07.2008, 12:06.06

Sloučení TV+Sat signálu

Uvažuji o přidání druhého přijmače do jiného patra r.d.
Vzhledem k tomu, že mám husí krk našlapanej k prasknutí tak tam asi těžko další koax dostanu. Proto bych chtěl signál poslat po stávajícím kabelu od ter. antén.Na OMKU mají slučovače /rozbočovače/ Pokud má někdo nějakou zkušenost nebo radu budu rád.
uživatel
andrewmx
29.07.2008, 12:54.01

RE: Sloučení TV+Sat signálu

pokud máš v našlapaném husím krku alespoň jeden koaxiál, schopný přenést satelitní signál/kolem 2GHz/,pak můžeš pomocí dvou TV/SAT slučovačů/rozbočovačů toto provést.Po tomto koaxu už ovšem nemůžeš napájet např. anténní zesilovač DC adaptérem od místa TV.Napáječ musí být už před slučovačem TV/SAT.

Po koaxu můžeš posílat více střídavých signálů,stejnosměrné napětí pouze jedno jedinné a tím bude ovládací napětí 13V rsp 18V,ovládající LNB/přepínání polarizace/.
uživatel
Saxon
29.07.2008, 16:27.46

Dovolil bych si oponovat, viděl jsem na vlastní oči slučovač TV/SAT i s možností napájení předzesilovače v terestriální anténě. Jedná se o slučovač od firmy Eko servis Kladno, typ SL101/12V. Zřejmě úprava nějakým triakem či co?
uživatel
Alois
29.07.2008, 18:43.23

Dík za reakce. Zesilovač mám na půdě tak bych to spojil až za ním. Zda tam mám kabel který převede 2 GHz to nevím, ani to nemám čím proměřit. Tak to bude pokus a uvidím.
uživatel
andrewmx
29.07.2008, 20:20.36

Nyní jsem zjistil, že ten kabel od ter. antén je jeden a je rozvedenej ke třem tel. bednám ve dvou patrech.To bude asi problém, nebo né. Díky za vaše reakce.
uživatel
andrewmx
29.07.2008, 23:05.07

@Alois
Velmi zajímavé. Brát dvě různá stejnosměrná napětí z jednoho káblu..
Jinak by to šlo přes výhýbku se stabilizátorem, pokud výst. proud z přijímače určený k napáj. lnb "utáhne" i ten zesilovač..
Dnes jsem si všiml, že u mého porouchaného mascomu je zdroj pro lnb 450mA. Jeden nevýkonový zesilovač pro pozemní signál žere tak okolo 50ti, to by dle použitého lnb mohlo v klidu šlapat.
To bude totiž nejspíš případ toho tvého slučovače..
Ale andrewho problém s průběžnýma zásuvkama to stejně nevyřeší..
Snad jen vyměnit je za ty se sat. výstupem s průběžným napájením.
Hello
uživatel
Tomik535
30.07.2008, 08:17.21

Jeste bych tu ale videl jeden potencialni problem v tom, ze ne kazdy sat.prijimac ma napajeny LNB v rezimu stand-by.
uživatel
J a
30.07.2008, 08:33.47

Dík za reakce, @ja čemu by vadilo, že není napajen LNB ve stan-by. Nyní mám kabel od přijmače k motoru a k LNB. Jedná se mě o další přijmač a pro něj už se mě do husího krku asi nepodaří další kabel nacpat.
uživatel
andrewmx
30.07.2008, 08:43.50

Že by Ti nefungoval zesilovač VF signálu pro pozemní příjem,z důvodu absence napájecí napětí.
Je to ale eventualita,pokud bys řešil onu komplikovanou variantu,kterou prezentoval Alois.
Pokud to budeš napájet ještě před TV/SAT slučovačem,vůbec se tímto nezabývej.
uživatel
Saxon
30.07.2008, 09:02.34

@ SAxON

Je tedy možné po jednom kabelu napájet třeba tři přijmače jak ter. tak satelitním signálem. Samozřejmě pokud použiju LNB s více vývodama?
uživatel
andrewmx
30.07.2008, 09:18.05

Pokud budeš mít LNB s více výstupy/Twin,Quad,Octo/,pak můžeš připojit více satelitních přijímačů/2,4,8/.Po jednom kabelu můžeš vést signál pro jeden samostaný satelitní příjímač a ještě signál pro X přijímačů pozemní DVB-T/průchozí účastnické zásuvky/.Na jednom koaxu můžeš mít "přiživeno" více satelitních přijímačů,ale už se nebude jednat o nezávislý provoz na celém spektru,pouze jedno pásmo a na jedné polarizaci.Je to už složité k pochopení pro někoho,kdo o tom nemá páru.
Ideální je vést od LNB resp. Diseqc relátka ke každému satelitnímu přijímači samostatný koaxiál a v případě potřeby do konkrétního vedení nasloučit přes TV/SAT slučovač UHF rsp. VHF3 signál pro příjem DVB-T.
Rozbočení uvnitř místnosti, Ti provede klasická koncová TV/SAT/RADIO zásuvka.
uživatel
Saxon
30.07.2008, 09:37.27

Díky za reakce. @SAXON děkuji za vyčerpávající odpověď.Jdu to realizovat v praxi. :)))
uživatel
andrewmx
30.07.2008, 11:27.17

K Vaší diskuzi- za zesilovačem TV signálu napájeným v místě chci taky zaředit slučovač a spojit s výstupem 4xDiseq přepínače.Bude možno pak po rozbočení v místě příjmu ovládat Diseq automaticky ze sat.přijímače nebo je nutno použít LNB s více výstupy?Dík za reakci.
uživatel
Displej
30.07.2008, 13:34.07

@ displej

Zjednodušeně LNB z více vývodama slouží k zapojení více přístrojů na každém mužeš sledovat jiný program.
uživatel
andrewmx