Quantcast

Diskuse

Archív diskusního fóra parabola.cz

Právě čtete stránku diskusního fóra serveru parabola.cz z archívu.
Do tohoto vlákna již nelze přidávat další reakce (režim READ-ONLY).
16.09.2008, 18:49.55

Občas to prostě není =plug and play=.

1x Parabola 85
4x LNB single Inverto
1x DSC304D
1x slučovač TV/SAT Schweiger (pozemní část odpojena)
1x koncová TV/SAT zásuvka Schweiger
V blízkosti radiotelekomunikační věž ČRa.
Lokalita orientačně mezi Kněžskými Dvory a hřbitovem v Č.B.

SatLook Micro+:
Všechny čtyři družice (HB,A1,A3,A2) šlapou na 13V/18V i 0kHz/22kHz bez problému, včetně DiSEqC 1,2,3,4.

Původní přijímač Openbox/Ferguson šestistovkové řady:
Nic.

Openbox X820CI:
Problém s Vertikálem

Na první pohled to vypadá, jako problém s napájením LNB (problém v přijímači).
Slučovač, zásuvku i koax (nyní zkušebně Belden H126A00) jsem již vyměnil za jiné typy. Původní součástky (s vyjímkou LNB, včetně obou přijímačů) fungují u mě doma bez problémů.
Na místě jsem taktéž zkoušel odpojovbání vždy jednoho LNB od relé, také zapojení jedinného vstupu až ke konečnému vyřazení relé (teprve pak se signál z kýžené družice rozjel).
Na místě ještě hodlám laborovat s jinými typy přijímačů a relé, ovšem tím hrátky ještě nezkončí.
Nemám techniku, pomocí níž bych mohl vyloučit rušení.
Měření napětí (pod zatížením) na jednotlivých částech rozvodu bude přeci jen dostupnější.
uživatel
mirasat
16.09.2008, 19:14.34

RE: Občas to prostě není =plug and play=.

změřit voltíky, ty zásuvky jsi dělal Ty?
uživatel
poky1
16.09.2008, 19:32.23

Původně tam byly zásuvky Emos.
Ješte si s tím pohraju, zatím jsem toho zkoušel dost. Víc, než jsem napsal.
uživatel
mirasat
16.09.2008, 20:57.45

Jak moc to specha ? Muzu poskytnout mereni spektrakem do 2300MHz a pres merici konvertor od 9-12GHz. Pohybuju se po cele CR, pristi tyden Praha potom dva dny Tabor, pokud by to bylo nekde pobliz.
Jinak celkem zajimavy jev.
uživatel
J a
16.09.2008, 21:00.13

běží liška k Táboru, nese pytel zázvoru, táborskej Platan se nedá pít, dáš si točenýho Budvara
uživatel
poky1
16.09.2008, 21:35.54

Platan se fakt neda pit, to souhlasim. :)
uživatel
J a
17.09.2008, 09:59.12

Když to shrnu, bez přepínacího "relé" 4/1 to napřímo funguje bezvadně. S relátkem to nefunguje.
Na prvním místě je tedy nutno vyměnit relátko.
Na druhém místě měřit jednoduché věci, které lze celkem každým měřidlem---napětí na LNB (připojeném! ne naprázdno) s relé a bez relé, s jedním a druhým přijímačem (a hlavně třetím SATLookem).

Skoro bych si byl jist, že relé má nějaký ss odpor, na něm bude úbytek, a ten bude v případě nižšího (třeba měkčího a zatěž přepínače už bude ovlivňovat úroveň) napájecího napětí z přijímačů nefunkční. Ten přepínač taky může kmitat nebo nakmitávat, čímž vzniknou velké odběry.
Prostě v prové řadě bych se vrhnul na pořídek v ss - na to stačí nejobyčejnější voltmetr a je to nejpravděpodobnější příčina.

Měřit rušení speciálním strojem je ještě hodně času.
uživatel
Antonín
17.09.2008, 16:31.36

@Antonín

však už vše jednou vyměnil a to relátko taky
uživatel
poky1
17.09.2008, 20:32.06

Nespěchá to.

Majitelé mají vzácnou trpělivost.
18.září vyzkouším konečně jiné relé a jiné přijímače.
Odběr LNB na měřáku mi hlásil od 99 do 125 mA (měřeno s relátkem).
Nižší hodnoty odběru byly naměřeny na krajních LNB Silvertech a vyšší na dvou uprostřed (LNB WhiteTech).
Asi jsem zapoměl napsat, že zmiňovaný kousek relátka fungoval u mě doma bez problémů.

Zítra uvidíme.
uživatel
mirasat
18.09.2008, 08:39.31

Systematicky.
Napětí jsou jaká?
Na místech: před LNB, za relátkem na všech vstupech, před relátkem, dole na přijímači. A to pro horizonatální a vertikální polarizaci.
Měření napětí je třeba provést mezikusem koaxu se ss měřícím vývodem, "za provozu". Jinak to nemá smysl.
Proudy neříkají tolik, leda to, že to není někde úplně mimo. Třeba je ten napájecí zdroj jenom 95mA? Co já vím.

P.S. To že relátko někde jinde funguje je hezké, ale jestliže se domnívám, že to nakmitává, že při tom nakmitání čehosi se zvýší odběr a poklesne napětí, tak je to fuk. Ledaže to zkus se stejnými zátěžemi jako doma, stejné LNB, stejné kabely. Ale furt to mlže být to rušení.

2poky1: četl jsem to ještě jednou a o výměně relátka jsem se nedočetl, ale třeba jsem něco nepochopil. Jistě to může být rušení. Já jenom, že bych nejdříve 100% vyloučil jiné snadné věci. Které se mi 100% vyloučené nezdají. Zatím. Taky nmeám rád pokus/omyl vyměňování. Měřit je leoší a v tomto případě to měření není zase tak těžké. Doufám, že si parabolu nenamontoval na střechu, a kdyby jo, není mi ho líto, dobře mu tak.
uživatel
Antonín
18.09.2008, 22:03.50

tak jsem to zmastil já, jinak je to už vyřešené, bylo to relé nemá rádo takovou sestavu, omluva ;)
uživatel
poky1
19.09.2008, 08:53.16

Škoda, že jste neprovedli navržená měření.
Změřit pár napětí a dva proudy není snad tolik námahy.
Mohli jste se snadno dozvědět, v čem je problém.
Konstatování "relé nemá rádo takovou sestavu" je velice neodborné a nejspíše vás povede v budoucnu k dalším problémům tohoto typu, jenom v bleděmodrém.
uživatel
Antonín
13.02.2009, 11:24.37

Zdravím, tak mám ten samej problém s konvertory Inverto na parabole Multibeam T85 a nevím jaký mám použít diseq slučovač. Vyzkoušel jsem již 2 dvuhy a nic. Díky moc
uživatel
tonda10
13.02.2009, 11:31.21

Jaký problém?
uživatel
Tomik535
13.02.2009, 17:28.58

Mám konvertory Inverto SilverTech a nemůžu sloučit signál. Zkoušel jsem diseq Koscom SWP 401 a pak EMP Centauri goto nn switch P.168 a nejde to. Když dám jiné konvertory tak to jde. Nevím jaký mám použít správný slučovač. Díky za radu.
uživatel
tonda10
13.02.2009, 17:34.22

Kolik máě těch konvertorů? Není to slučovač, ale přepínač a musíš ho nastavit v menu nastavení antény.
uživatel
Tomik535
13.02.2009, 17:43.29

Všechno mám správně nastavené, zkoušel jsem to na stávajím zařízení u kamoša. Akorát má 2 paraboly. Jedna na 23,5E 19,2E a 13E a ta druhá je na 1W. Přístroje jsou stejné Dreambox 500S. U něj vše OK i s přepínačem koscom a u mě nic. Samostatně přes přepínač jedou všechny družice, ale spolu ne. na LNB1 19,2E na LNB2 23,5E, LNB3 13E a LNB4 1W - samostaně jedou ale posloučení jede pouze jedna družice. Připadá mi to jako by nemohl přepínač určit cestu napájení LNB
uživatel
tonda10
13.02.2009, 17:48.03

A z kterého vstupu ti jede družice po sloučení?
Je to pořád ta stejná?
uživatel
Tomik535
13.02.2009, 17:49.28

Po sloučení mi jede astra 19,2 z LNB 1
uživatel
tonda10
13.02.2009, 17:52.11

Já to vidím jednoduše, buď to máš špatně nastavené v dreamu, nebo tvůj přepínač nekomunikuje. S jiným přístrojem to u tebe jede?
uživatel
Tomik535
13.02.2009, 17:55.40

V dreamu to mám nastavený správně, když to zapojím na jiný konvertory přes stejný přepínač tak všechno jede. Jiný přístroj nemám.
uživatel
tonda10
13.02.2009, 17:59.19

Zkusil bych prvně jiný přepínač, je to levnější než ty konvertory.
uživatel
Tomik535
13.02.2009, 18:03.19

Nebo špatné F-ko...vyloučil bys to právě zkouškou na jiným stb. Nemáš souseda?
uživatel
Tomik535
13.02.2009, 18:03.34

jo díky moc za radu
uživatel
tonda10