28.10.2008, 10:09.13 | |
Zpoždění signáluZpoždění způsobené vzdáleností satelitu (nahoru a dolu) dělá asi 0,25 sec. Já ale pozoruji zpoždění vůči analogu asi 3 sec. Dobře, mohou to dělat různé "digitální prasečinky" po cestě signálu kodéry, enkodéry vyrovnávací paměti atd. Jenomže já jsem o 3 sec. opožděn i za signálem místního vysílače Primy a ten to bere určitě ze stejného zdroje jako já, tedy z Astry 23,5. Přece ty 3 sec. nedělá můj přijímač, tak velkou paměť snad nemá. |
![]() visper |
28.10.2008, 10:31.19 | |
RE: Zpoždění signáluTy jsi pako, vem si učebnici elektro z průmyslovky a najdeš tam i věci které se stále používají.. |
![]() rysavy3 |
28.10.2008, 10:38.18 | |
RE: Zpoždění signáluProlistoval jsem všechny učebnice od školky až po VŠ, ale toto tam není. Dokonce to neví ani pan Google. Tak poraď. |
![]() visper |
28.10.2008, 10:47.49 | |
RE: Zpoždění signálurysavý3, tak už se těším, jak nám to vysvětlíš! Tak šup do toho, když umíš tak pěkně nadávat, tak to pro tebe jistě bude hračka. |
![]() kuba |
28.10.2008, 10:57.27 | |
Já bych se v první řadě zeptalo jaký místní vysílač Primy se jedná? Tedy o jeho umístění resp. název. |
![]() Enik |
28.10.2008, 11:12.56 | |
RE: Zpoždění signáluJedná se o vysílač Olomouc - Radíkov. Vysílá i ČT1, takže tam pravděpodobně bude zavedena optika. Já jsem ale vycházel z informace zde na Parabole, že Prima používá k distribuci Astru, viz zde: https://www.parabola.cz/clanky/3102/tv-prima-zacne-vysilat-v-16-9/Pokud používají optiku, tak je to vysvětleno, ale i tak se mi zdá ten rozdíl 3 sec. dost velký. |
![]() visper |
28.10.2008, 11:27.01 | |
RE: Zpoždění signálutak nijak nevím co řešíte, že zpoždění při distribuci přes družici existuje je dávno jasné, já si dám poslední zhruba 3slova herce z analogu při přepnutí na digitální signál z orbitu znova |
![]() poky1 |
28.10.2008, 11:41.42 | |
RE: Zpoždění signáluNiečo podobné bolo aj počas ME vo futbale. Ja som sledoval STV 2 a sused ČT (obidvaja cez SKY LINK a ten istý zápas). Sused kričal, že je gól asi o 2 s. skôr než bol mňa na obrazovke.Čo sa týka TV PRIMA z Olomouca, tak jediné riešenie je, že je na tomto vysielači aj regionálne vysielanie a tak sa signál zo satelitu vedie ešte cez nejaké regionálne štúdio v Olomouci a potom až na vysielač. |
![]() Crescenzio |
28.10.2008, 12:12.01 | |
4 visper:3 sec. jsou v pořádku. Signál je potřeba nejdříve doopravit do kodéru, pak do multiplexoru, pak do enkapsulátoru MPEG (a to jsme pořád v základním pásmu...), pak do kodéru satelitního modulátora a vlastního modulátoru. Z modulátoru to pak postupuje do VF části... Jak jsi správně postřehl, jsou tam vyrovnávací paměti. Ke spoždění přispívá čas potřebný na každý úkon v řetězci. No a na přijímací straně je to obdobné, jenom naopak. V odborné terminologii se tomu říká Propagation Delay. |
![]() Dusan |
28.10.2008, 12:16.53 | |
RE: Zpoždění signáluZrovna si vzpomínál na OH Peking 2008.Sledoval jsem házenou na BBCi a na CSlinku.Na 28,2E padla branka a na CS-linku se teprve rozbourával obranný val....Mohly to být dvě vteřiny. :)) Docela dobrá opakovačka :))) |
![]() Saxon |
28.10.2008, 13:08.32 | |
Radíkovský vysílačje radioreleová věž připojená na optickou síť ČRa, takže záhada ne vyřešena! |
![]() Enik |
28.10.2008, 13:46.25 | |
RE: Zpoždění signáluDíky Enik a Dusan. Ale stejně mi není jasný ten rozdíl 3 sec. protože ten terestrický signál přece musí mít taky kodéry a enkapsulátory. Čistě analogová síť už neexistuje, po optice to běhá taky digitálně. Třeba nám to kolega rysavy3 přečte z té učebnice. |
![]() visper |
28.10.2008, 15:33.16 | |
RE: Zpoždění signáluTerestrický analogový signál nemá na výstupu žádné digitální prvky. Proto je rychlost propagace vyšší... Jediné zpoždění je jenom modulační trasa. |
![]() Dusan |
28.10.2008, 15:53.44 | |
Háček je v tom,že CS-Link i DVB-T u nás používá statistický multiplex, což vyžaduje určité množství dat v buferu, obdobně je pak nutné postupovat při demultiplexaci. Takže to zpoždění není až tak velké, jak by se mohlo zdát. Čistě analogový sat měl zpoždění přes jednu sec. |
![]() Enik |
28.10.2008, 16:33.54 | |
RE: Zpoždění signáluOno je to v podstatě jedno. Akorát na Silvestra při otvírání šampusu doporučuji se raději řídit podle času DCF nebo GPS. ;) |
![]() visper |