Quantcast

Diskuse

Archív diskusního fóra parabola.cz

Právě čtete stránku diskusního fóra serveru parabola.cz z archívu.
Do tohoto vlákna již nelze přidávat další reakce (režim READ-ONLY).
14.01.2009, 22:24.24

Am-sat

Zdravim. Chtel bych se zeptat jesli nekdo zvas nevi neco o am-sat. Pri je to nejaky amatersky radio pres sat ale nic vic o tom nevim. Kdyby mi nekdo poradil jesli se to da primat na obycejny sat nebo co k tomu potrebuju. Diky
uživatel
Jan Delta
14.01.2009, 23:12.15

Tady je jejich oficiální WEB EN

http://www.amsat.org/amsat-new/index.php
uživatel
Nescafe
15.01.2009, 00:12.09

Am-sat

Na běžný sat. přijímač bys asi chytil prd. Funguje to na jiných frekvencích. Mám ale dojem, že tyhle amatérské družice mají úplně jinou pozici, než jsou běžné telekomunikační satelity nad rovníkem. Dokonce si myslím, že obíhají kolem Země. Ať mě to někdo potvrdí, nebo vyvrátí, zajímá mě to taky.
uživatel
simon
15.01.2009, 00:48.47

RE: Am-sat

Ano, to je hlavní web.
Stručně řečeno, je to amaterské vysílání přes k tomu určené družice. K provozování této služby potřebuješ generální licenci pro satelitní HAM rádio.
Pokud chceš pouze poslouchat, potřebuješ antény pro pásmo 2m a 70cm (yagi), pro příjem telemetrie i logaritmicko-periodickou anténu pro S-pásmo. Jako příjímač rozhodně nemůžeš použít satelitní receiver! Příjímačem je nejčastěji vysílačka, pro telemetrii je potřeba i počítač s náležitým softvérem, pro pouze poslech radioscaner.
Pokud bys použil vysílačku pamatuj, že bez licence nesmíš vysílat, JE TO PŘÍSNĚ ZAKÁZÁNO!
Mimo tuto službu lze poslouchat i vysílání např. z ISS, nebo raketoplánů. Většina komunikace probíhá na frv. 143,625 Mhz, stačí jen při přeletu namířit anténu. Signál je poměrně silný, často ISS chytneš i na všesměrový monopól, mě se to dokonce podařilo i na 5/8 pendrek u scaneru!
uživatel
Martin79
15.01.2009, 03:37.32

Pohled do kuchyně...

...aneb některé díly na družice AMSAT vznikly a vznikají také v Brně (plus obrázky dálkově řiditelného pracoviště, využitelného pro komunikaci nejen přes Amsaťácké družice)... :-)

http://www.urel.feec.vutbr.cz/esl/
uživatel
Louskacek
15.01.2009, 09:06.08

Ano, vyvinuly zařízení pro družici PHASE 3E, jenže to není satelit pro běžný provoz. Bude obíhat na vysoké ob. dráze, je to nějaký německý projekt.
Běžné spojové družice se pohybují na nízké ob. dráze, a pracují ve VKV pásmech. Na těch obrázcích je vidět standartní 3-prvková anténa pro pásmo 2metry a vysílací pracoviště s třemi HAM vysílačkami a dokovací stanicí.
uživatel
Martin79
15.01.2009, 10:15.50

Pardon, překoukl jsem se :-)
Na tom obrázku pochopitelně není 3-prvková anténa, ale 3-prvkový nosič.

Zleva:
- yagi, půlv. dipól, pásmo 70cm
- yagi, půlv. dipól, L-band
- parabola, LNC S-band cilkular. pol.
- yagi, čtvl. dipól, pásmo 2m

To černé uprostřed je azimutální a elevační motor. Polarizace yagi antén je horizontální, transponder na satelitu používá polarizaci cirkulární. Díky tomu není potřeba nastavovat polarizační rovinu - skew.
uživatel
Martin79
15.01.2009, 12:19.51

Ja sem myslel ze to pude na muj satelitni primac.Tak to nic.Dik za venovany cas
uživatel
Jan Delta
15.01.2009, 16:03.22

Martin79

Jasněže vyvinuli věci na P3E a to není geostacionární telekomunikační satelit. Ale mrkni na původní otázku - šlo o satelity AMSAT... :-)

Stanice v Brně je podružná, řiditelná přes internet, zahrnutá oficiálně do projektu AMSAT jako jedna z povelovacích a telemetrii pro řídící účely přijímajících stanic.
uživatel
Louskacek
15.01.2009, 16:45.11

@Louskacek

Je to tak, ale jemu spíše šlo o amatérský příjem přes tuto platformu. Phase 3E do ní nepatří.
uživatel
Martin79
15.01.2009, 17:17.34

Nu, i skladník ve šroubárně si to může "poslechnout", pokud na to má vhodnou výbavu... ;)
uživatel
Louskacek
15.01.2009, 18:33.05

...spíše pokud na ní má :-D
Ceny HAM stolních stanic jdou do desítek, u třídy PROFI stovek tisíc.
Antény a motory taky něco stojí...
Většinou se začíná upravenou PMR vysílačkou (z výroby má osminkový monopól, výkon 0,5W, dosah 3-5km, ve volném prostoru ale až 80km), která se sbastlí na výkon 1,5 - 2W, použije se BNC konektor, půlvlnný "pendrek" nebo směrová yagina, často i upravené napájení. Tak lze zvětšit dosah na přímou viditelnost až na 600km! Standartně je dosah 15 - 25km.
Následuje CB stanice, potom se člověk "odváže", získá licenci na HAM, koupí si "handku", pak místo auta stolní vysílačku, třeba i několik antén, no a když ho přestane bavit kecat s místními "radiotakyúchyly", namíří to do oblohy.

Chce to zápal pro věc, bez toho to nejde. Žádný normální člověk nevydrží poslouchat i několik hodin éter, jen aby zachytil několikasekundovou relaci odněkud z tramtárie, jen aby měl další QSL lístek do sbírky.
;-)
uživatel
Martin79