19.01.2009, 10:16.05 | |
Stavba PC s funkcí DVD přehrávač, Satelitní receivZdarV poslední době řeším dvě věci a nyní mě napadlo, zda to nepůjde spojit v jednu. Hledám jakýsi Fileserver pro svou domácí síť (kde budou pracovat jakési služby ohledně zálohování a šifrování dat, zařízení bude sloužit jako printserver a kdo ví co si ještě vymyslím). Protože se bude jednat o zařízení, které bude zapnuto 24 hodin denně a bude v místnosti, kde se spí, požadavky jsou jasné: Nulová hlučnost a minimální spotřeba. Jako druhou věc se poohlížím po satelitu. Koukal jsem a našel přístroje D-box a klony, které běží na bázi linuxu (takže se prakticky jedná také o PC). Uvažoval jsem tedy investovat ušetřené peníze za receiver investovat do kvalitnějších dílů serveru a dokoupit do něj pouze DVB-S kartu, která by obstarávala funkci receiveru. Bohužel, jsem laik a jsem si jist, že mi nedochází spousta dalších návazností. Hledal jsem nějaké projekty, které by řešily podobnou situaci, ale našel jsem jen pár informací a zhruba 2 roky a víc staré, takže technologie určitě popošla o kus dál. Netvrdím, že neco ušetřím (D-boxy se dají koupit kolem 3000,-. Karta dejme tomu 1000,-, takže mluvíme o rozdílu 2000,-, které nacpu do kvalitnějšího ovladače), ale líbí se mi spíše myšlenka jednoho centra, kde se bude vše řešit (předpokládám, že bych pak zrušil také své domácí HWAP a ušetřil tím další Wattíky, když dodám do serveru WiFi kartu). Když budu chtít přehrávat DVD, koupím si DVD rom. Když budu chtít přehrávat BR, koupím opět jen mechaniku. Nebude mi dostačovat HDD, vyměním...atd. Samozřejmě si ale chci prohlédnout zmíněné projekty, ať vím, jaký výkon potřebuji a podobně. Teoreticky si myslím, že by tohle všechno měl utáhnout třeba Atom, ale jestli nainvestuju 10 tisíc a pak zjistím, že to neutáhne a TV se bude sekat a podobně, tomu bych se rád vyhnul. Nevíte někdo o něčem podobném? Neřešili jste něco podobného přímo vy? |
![]() Gooorila |
19.01.2009, 10:43.41 | |
RE: Stavba PC s funkcí DVD přehrávač, Satelitn...http://www.jecny.cz/wwwold/ |
![]() Digi tv |
19.01.2009, 10:56.21 | |
RE: Stavba PC s funkcí DVD přehrávač, Satelitn...1. určitě bych nezdružoval síťové zařízení s aplikačním;2. nemořil bych se sestavováním a nastavováním vlastního wifi routeru, když za pár šupů se dá koupit hotová krabička, pokud vysloveně nedělám na toto téma diplomku...; 3. Atom, jako fileserver ano, jako multimediální procesor rozhodně ne; 4. pro multimédia v PC minimálně dvoujádrový procesor; 5. slušnou mašinu do 10K nepostavíš - chlazení, minimální hlučnost, výkon... |
![]() Dusan |
19.01.2009, 11:03.53 | |
RE: Stavba PC s funkcí DVD přehrávač, Satelitn...Mám vše v PC:DVD,BR rec/play DVB-T DVB-S +Tisk,PC atp. Pevné disky jen z polovodičů, napáječ PC bez větráku, vodní chlazení je umístěno v serverovně spolu s dalšími disky. Jinak Wattíky neušetříš, spíš naopak, ale je to vše v jednom a o výhodách nelze než kladně diskutovat. Cena i s kabelama atp. je pod 80 000,-Kč.(bez televize a monitoru) |
![]() TDB |
19.01.2009, 13:26.48 | |
RE: Stavba PC s funkcí DVD přehrávač, Satelitn...Není to ideálně řešitelné. Všechno je kompromis. Něco proti nečemu.1. Kombinace server, print server a mediální PC není zrovna vhodná. Přivede tě do neřešitelných konců - například: disky jsou poměrně hlučné, budeš muset použít tiché 2,5 (2x dražší) a navýšíš tím spotřebu a tedy problémy chlazení...nedostatečně chlazené disky mají zmenšenou životnost. 2. Mediální PC musí být tiché, server musí být hlavně dobře chlazený. Mediální PC musí mít dost výkonný procesor (aby stinul aspoň H264 1080i s nějakou rezervou), server může běžet prakticky na čemkoliv. Mediální PC by z výhodou mohlo mít flash disky, pro server je jejich kapacita zatím malá a docela drahá. (1TB v disku je 2kKč, 1TB ve flash 40kKč (?)) 3. Zásadní otázka je software. Ledaco jde, ale musí být soft. Takže ti v podstatě zbývá windows nebo linux. A to je taky Mediální PC asi s výhodou využije snadno uživatelský windows (i když, že ano...), v serveru textová konzola linuxu jasně vítězí. Mediální PC asi RAIDovat nemusí, server asi musí. 4. wifi je vhodné pro real time media jenom do lesa. Ve městě, kde budeš mít okolo sebe deset rušících wifin v dosahu, můžeš mít problém. Občas někdo nechá automatické hledání a velze ti do kanálu, občas to někdo nastaví na stejný kanál, obča nědo začně experimentovat s anténami...pro posílání mailů nebo brouzdání to nic neudělaá, ale jak tam budeš streamovat 10Mb/s (a více), tak to nemusí být úplně ok. 5. To s tím vyměňováním dílů nemusí až tak fungovat. Postavil jsem si kdysi takove PC: 700MHz viaprocesor bez větrákový, DVD mechanika, 20GB disk, SS1 karta...no a co s tím teď? Vyměnit všechno. Ani ta bedna není na nic, protože už jsou jiné rozměry výstupních konektorů desek...Vývoj se nejspíše nezastaví. 6. Většina přehrávačů na PC řeší prokládání bohužel blbě (blend nebo bob). Stačí si stáhnou červený rámeček s čárečkami pro test...Hodně zdrojů (a skoro všechny satelitní) jsou prokládané. Bohužel. Bohužel. Bohužel. Moje aktuální řešení: Media PC s flashí 16GB a vypínaným datovým lokálním HDD pro nahrávání, DVD/BD player, karta Skystar HD...cíl je: aby to všechno přehrálo i karty, USB, hlavní problém je: prokládání a jeho řešení. Procesor bez ventilátoru, zdroj bez ventilátoru, oboje s chladiči vzadu na skříni, pomaloběžný 18cm ventilátor pro celou skříň, poloha na stojanu "s luftem" okolo. Server (jinde "v serverovně" ve sklepě, kde je celoročně 16-19 stupňů) přes drátovou síť na 1Gb/s. PC pro práci, střihání apod. - ještě jinde, taktéž na drátě. |
![]() Antonín |
19.01.2009, 13:30.04 | |
RE: Stavba PC s funkcí DVD přehrávač, Satelitn...Po pravdě řečeno si nejsem jist, jestli není pro laika lepší použít nějaký player, co hraje všechno a nějaký přijímač s PVR a hotovo.Když vezmu prachy/užitek. A když vezmu to, že se to chová jako komp (tzn. bootuje, kliká se, než se dokliká, nemá to TV OUT pro nějaký UHF modulátor případně atd.), tak si úplně jednoznačně jist nejsem. |
![]() Antonín |
19.01.2009, 13:50.26 | |
RE: Stavba PC s funkcí DVD přehrávač, Satelitn...Na linuxu nepřehraješ ani BlueRay disk, a fungovat bude cca 1% HW a SW a to sem přehnal. RvCo se týče prokládání tak to dneska řeší snad jen školáci navštěvující tak 5.třídu ZŚ, stačí použít grafickou kartu s chipy ATI nebo nVidia a ta řeší jak HW deinterlaci tak HW decodování, samozřejmě že i H264, pochopitelně 1080"p" i "i". Ze SW deinterlací je nejlepší BOB (ale v 50/60fps), dobrá je ale jen v avisyntu a v DScalerovi, jinak to stojí za kulový. Bohuželovat o prokládání může ten kdo o tom prokládání nic neví ... Měl by si něco přečíst ... :bigeyes: S jediným s čím lze souhlasit tak je to že za rok či za dva už do toho PC nic nepřidáš. Rv Player a to žádný nepřehraje BR z disku !!! A lepší kvalitu než z BR nikde nenajdeš :8) |
![]() TDB |
19.01.2009, 14:01.43 | |
@TDBO linuxu víš zřejmě kulový... |
![]() Dusan |
19.01.2009, 14:13.49 | |
RE: Stavba PC s funkcí DVD přehrávač, Satelitn...Tak už to neplatí ???, takže když budu mít obsah BR na disku na Linuxu tak to přehraju ? A jak ??? A z mechaniky a čím ???Já ten Linux nezkouším každej den, možná že už konečně ... U Windows to jde jen s XP a Vista. |
![]() TDB |
19.01.2009, 14:40.36 | |
@TDBNe, už to neplatí. Zagoogluj si... |
![]() Dusan |
19.01.2009, 15:29.58 | |
@DusanSpouští se ten Linux ještě jen z příkazový řádky jako DOS ??? :))) :))) :)))Rozhodně nedoporučuji nikomu stavět media na Linuxu natož začátečníkům. ;P |
![]() TDB |
19.01.2009, 16:02.18 | |
RE: Stavba PC s funkcí DVD přehrávač, Satelitn...ne jako dos, ale jako basic!!!!!!!!!zlaty doby , kdy se jeden nejmenovany OS poustel prikazem vyhraj - win :))) myth tv z livecd zvladne i prumerne retardovanej jedinec. ten kdo to nezvladne to opravdu doporucit nemuze. |
![]() bublajs |
19.01.2009, 16:53.52 | |
@TDBSouhlas s Dusanem. Linux je jiz jinde a v podstate pracuje i se soubory a programy, hry ve Win. Precti si o Mandrive 2008 nebo 2009. Vyrovce take jiy uznali ze nejake linux existuje a dodavaji ovladace. Takze trochu studovat jak rika Dusan predtym nez neco tvrdim. Jinak pro zajimavost, velke firmy jak IBM, Chrysler, nebo BMW napr,maji zakladni servery postavene na linuxu... i Cesky rozhlas. No comment. |
![]() aslivins |
19.01.2009, 17:14.11 | |
RE: Stavba PC s funkcí DVD přehrávač, Satelitn...@aslivinsLinuxový servery tu byly už někdy před deseti léty jenže sloužily jen jako uložiště protože nepadaly jako Windows 9x, jenže kdo se zabývá multimédii tak určitě ještě do loňska byl Linux v tomto tabu. Čti,čti... Mě zajímá praxe, jestli už se dá přehrát někde na Linuxu BlueRay tak řert aby se v tom vyznal, jen kolik je Ubundů .... Takže, DVB-S Nefunguje DVB-T Nefunguje BR Nefunguje DVD Funční Driver nVidia Nefunkční Zvukovka Nefunkční psal se rok 2007 |
![]() TDB |
19.01.2009, 17:35.44 | |
RE: Stavba PC s funkcí DVD přehrávač, Satelitn...2004dvb-s funguje driver nvidia funcni zvukovka funkcni pindas o vecech o kterych vubec nic nevis. vlastne vis, ze se o nich da pindat pred deseti lety sem sedel na 386 s Xkama a neckama a mozna je to jeste dyl. to ze ty si v ty dobe sedel na piskovisti je vicenez patrne. |
![]() bublajs |
19.01.2009, 17:49.37 | |
RE: Stavba PC s funkcí DVD přehrávač, Satelitn...jeste v dobach win 3.xx tu byl serverovej operacni system NT spravovanej z prikazovy radky. za reci o nestabilnich winech by ti kdejakej admin upravil usmev.mas na sklade jeste dalsi pindani ? |
![]() bublajs |
19.01.2009, 18:21.58 | |
Stavba PC s funkcí DVD přehrávač, Satelitn...Plny souhlas s bublajsem. na Mandrive funkcni BR, BT, DVB T Aver media, DVB S Twinhan i s CI a kartou dokonce emu a nvidia rada 9.... s directx10 zadne problemy se zvukem 5.1, skype jde take, nebo virutalbox atd... ... ale myslim ze to patri na jinem foru a ne sem... |
![]() aslivins |
19.01.2009, 19:16.21 | |
RE: Stavba PC s funkcí DVD přehrávač, Satelitn...bublajs, Ty blbečku jak to tak vypadá tak sis v době vzniku Windows tak akorát hrál v uhláku na horníka :))) :))) :)))Jinak máš povolené tady od pána velkomožného mít více niků ??? Už sem si toho všim dříve ... Akorát nechápu smysl, no to nic, hlavně že na to upozorňuješ často, tak si o tom každý myslí co chce :ogre: :ogre: :ogre: Pro neznalé vývojem OS Billa .. DOS - IBM DOS - Microsoft Win 3.11 - Microsoft - nástavba DOS Win NT 3.1 - Microsoft - profi OS Win NT 4 - Microsoft - profi OS Win 95 - nezdařilý, každou chvíli modrá obrazovka, určen pro doma ... Win 98 - padačka jako 95, pro práci nepoužitelné, drobné úpravy ... Win NT-5 (windows 2000) pokračování v profi OSu - dosud nejlepší výtvor Microsoftu R^ Win ME - nezdařilé pokračování systému 9x, pro doma, propadák, neprodalo se skoro nic ... Win NT-6 Windows XP, pro veliký zájem o windows NT bylo pokračováno na jádře NT i pro doma, systém 9x byl ukončen, vývoj nepokračoval ... Windows Vista - zdokonalení XP, samo na jádru NT ... Vynechal jsem 2003 a pod, ty byly určeny pro spešl multimedia. Takže 9x je nenávratně pryč a jen dobrodruh může jej ještě provozovat pro i psaní textů .. apod. Tak bublajs, moc nechlastej, je to na tobě znát, nainstaluj si třeba BE-OS a jim podobné ale nešiř hovadiny jen aby si zaujal ... Rv Rv Rv |
![]() TDB |
19.01.2009, 19:23.29 | |
RE: Stavba PC s funkcí DVD přehrávač, Satelitn...taky souhlasím s bublajsem, dneska jsem dodělával htpc s linama 11.1 a bez problému |
![]() netace |
19.01.2009, 19:44.51 | |
RE: Stavba PC s funkcí DVD přehrávač, Satelitn...Něco konkrétního než tupý žvást by někdo souhlasný s bublajsem neměl ??? :O :O :O |
![]() TDB |
19.01.2009, 20:04.19 | |
RE: Stavba PC s funkcí DVD přehrávač, Satelitn...stačí tahle hardwarová konfiguraceTHERMALTAKE CASE DH 102 VH2001BNS BLK 7 CHIEFTEC, 650W 80 PLUS ATX 2.3 GIGABYTE E7AUM-DS2H - GeForce 9400 INTEL Core 2 Quad Q9550 A-DATA Extreme Edition Vitesta (KIT 2x2GB) Samsung SpinPoint F1 1000GB LG GGW-H20L TechniSat SkyStar HD2 + CI slot |
![]() netace |
19.01.2009, 20:10.10 | |
nicka mam jednohomas v tom (nevhodné slovo)ku malinko gulas.z ty analogie wiru ti jich par vypadalo , ale vzhledem k tvejm subjektivnim nazorum se neni cemu divit. to si nekde opsal. 2003 multimeda ? az na to ze to byl serverOS ...cituji wikipedii: Windows Server 2003 (also referred to as Win2K3) is a server operating system produced by Microsoft takze co nam jeste povis o beosu ? videl si aspon instalacni cedo ? jo ja si dobe windowsu hral na uhlaku s macosem :) |
![]() bublajs |
19.01.2009, 20:16.35 | |
netacequada na HTPC nepotrebujes. mpeg4 zvladne i C2D pod 2Ghz. se solidni grafarnou bezproblemu. na htpc nepotrebujes 4GB ram, to vazne ne. ani 650W zdroj.to je spis takovej zaklad na gamePC to co tady pises |
![]() bublajs |
19.01.2009, 20:41.24 | |
RE: Stavba PC s funkcí DVD přehrávač, Satelitn...netace:A co máš k tý TechniSat SkyStar HD2 + CI slot za soft ? A k tomu LG ? bublajsi, vynechal jsem nějaký, nedíval jsem se do blbeníčků abych je vypsal všechny ..., ty co sem vypsal sem měl na PC ... Jinak MPEG-4 (1080 řádek) zvládneš i s grafárnou co podporuje HW akceleraci i pod 1 Gigo ... |
![]() TDB |
19.01.2009, 20:42.43 | |
bublajsjá vím, s pc jsem začínal před 18 lety, nejprv s sinclairem, amiga, atari a pak si to nepamatuji, těch compů jsem měl ranec |
![]() netace |
19.01.2009, 21:02.45 | |
RE: Stavba PC s funkcí DVD přehrávač, Satelitn...netace: to nebylo na tebe, ale na lulana TDB, kterej mel sice 50 OSu ale prd o nich vi. viz subjektivni nazory na pulku z nich, ktery ani nedokazal dobre odladit a na linux, kterej evidentne vubec nepobral :) ale to ti evidentne nemusim povidat :) |
![]() bublajs |
19.01.2009, 21:25.58 | |
RE: Stavba PC s funkcí DVD přehrávač, Satelitn...@GooorilaTak tady to vidíš, musíš si nainstalovat Linuxe (nejlépe všechny) na HW který si pořídíš a ten HW byl konstruován jak jinak než pro windows, tak hodně štěstí při instalaci !!! :-/ :-/ :-/ |
![]() TDB |
19.01.2009, 21:33.55 | |
RE: Stavba PC s funkcí DVD přehrávač, Satelitn...TDB: ty ses obycejnej vul. tvoje tvrzeni jsou lziva a ze vsech tvych prispevku tady na foru si lze jednoduse udelat obrazek co jsi zac. nymand. korunovaci si provedl v dotazu na Fka. nymand korunovanejbtw: uz asi 4 roky sem nenarazil na HW kterej by na linuxu nejel po autodetekci systemem. to co tvrdis sou pindy od nymanda, ale tim jen potvrzujes moji teorii , TDB-pakovymatlany vsem ostatnim se omlouvam za sprostoty |
![]() bublajs |
19.01.2009, 21:50.31 | |
RE: Stavba PC s funkcí DVD přehrávač, Satelitn...No bublajs nebublej :))) , je to prostě tak, firmy co projektujou HW do PC jedou podle Microsoftu, s tím by udělal hodně snad nějakej multimilionář, ale jaksi taxi nějak nebyl nalezen ...Jo a ty Fka, hmm, tak doteďka to nevím, poradil si mi ??? Ne, jen blbý kecy, tak sí vyser VOKO ... |
![]() TDB |
19.01.2009, 22:04.07 | |
RE: Stavba PC s funkcí DVD přehrávač, Satelitn...ty ses tak blbej, ze to ani nepoznas. a zase pindas. |
![]() bublajs |
19.01.2009, 22:12.22 | |
RE: Stavba PC s funkcí DVD přehrávač, Satelitn...Tak už to všechno zaplať a vrať se do brlohu k medvědicím :))) :))) :))) |
![]() TDB |
20.01.2009, 07:59.26 | |
RE: Stavba PC s funkcí DVD přehrávač, Satelitn...Děkuji za reakce, přestože se to malinko svrhlo v OT :o).Se stavbou samotného fileserveru by nebyl problém (mimo jiné administruji síť o cca 50ti domácnostech, což mi samozřejmě nedává nálepku odborníka, ale určitě neřeším problémy úplného laika a velmi dobře si uvědomuji výhody takového serveru oproti zmiňovaným "krabičkám", se kterými běžně pracuji). Asi jsem to nenapsal úplně správně, ale nepokouším se stavět plnokrevný HTPC. Nebude se jednat o jakési multimediální centrum. Prvotní plán bylo vytvoření jakéhosi PC, které nahradí mé dva externí HDD, na které se pravidelně zálohuje. Výhoda bude, že mi nebudou vibrovat na stole a budou zapnuty neustále (pomocí nastavení v PC se budou disky při nečinnosti vypínat). Řešit tohleto Asusem WL s USB je velmi problematické díky driverům v linuxu pro tohle zařízení. A protože je pro mne důležitý hluk a spotřeba, nebude to klasické poskládané PC za 5000,- a v takovém případě bych investici rád využil více. Proto mne napadlo, že bych dokoupil DVD přehrávač a satelitní kartu. Původně jsem neuvažoval o přehrávání videa ve vysokém rozlišení (které podle mě bude velmi náročné na výkon), i když jsem mluvil o Bluray, což jsem bral spíše jako názorný příklad výměny. |
![]() Gooorila |
20.01.2009, 08:00.17 | |
RE: Stavba PC s funkcí DVD přehrávač, Satelitn...Mnou navrhované řešení bylo:Deska s integrovaným procesorem Atom. Na Flash disku by byl jak systém, tak by se na něj ukládaly zálohy a ve chvíli, kdy se flash disk zálohama zaplní, nakopírují se data na pevný disk. Tím pádem zruším provoz pevných disků, které se pustí jen ve chvíli, když potřebuji z disku něco stáhnout (a to se stává jednou za týden). Díky cenám za flash disky si klidně koupím 32GB. Kdyby se v tuto chvíli dala přidat satelitní karta a DVD rom a fungovalo by to vše najednou bez problémů, vyhovovalo by mi to a to ne proto, že "ušetřím" za satelitní receiver a DVD přehrávač (neušetřím, ty náklady budou navíc do mého systému), ale budu mít "vše v jednom". Pomocí aplikací bych byl schopen nahrávat na disk, přehrávat z disku... Protože si právě na stavbu serveru troufám, naprostý laik jsem právě v přehrávání z počítače na TV, se satelitní technikou...a proto jsem se pokusil zeptat zde. Samozřejmě si nechám poradit a když mi řeknete, že je toto řešení špatné, nebo doporučíte konfiguraci náročnou na pořizovací cenu i na provoz, tak se na to nejspíš vykašlu. Jen mě to napadlo to všechno spojit. A protože nepředpokládám v DVD přehrávači, nebo satelitním receiveru, nějaký C2D, nemyslel jsem si, že to výrazně sníží výkon fileserveru (který zase naopak bude 99% času pracovat bez užitku). |
![]() Gooorila |
20.01.2009, 08:58.12 | |
RE: Stavba PC s funkcí DVD přehrávač, Satelitn...Já bych to opravdu nedával dohromady... Atomy jsou jenom na miniITX deskách a je tam obvykle jenom jeden PCI slot a jeden slot na RAMku. V této konfiguraci bych jenom sestavil fileserver, případně i s dalšíma serverama - FTP, NFS, Samba, domácí web... Je dobré využít třeba USB disky, které se zasouvají do USB headerů na zákl. desce, nic pak "netrčí" s kompu... Z malých linuxový distribucí, přesně pro tyhle potřeby, je třeba puppyLinux, ale je jich celá řada... V podstatě s každé distribuce se dá udělat instalace na flashku. |
![]() Dusan |
20.01.2009, 10:10.12 | |
RE: Stavba PC s funkcí DVD přehrávač, Satelitn...Kdyby to někdo četl, přeberte si, co chcete.Ale nic z toho, co napsal TDB, není pravda. Největší blbost dokonce není to, co dohadují s bublajsem o linuxu (byť i to je tda síla), největší blbost je napsat, že BOB je nejlepší deinterlacovací algo. Není praktický žádné deinterlacovací algo, které by bylo dobré...Prokládaný obraz je třeba dostat na obrazovku jako prokládaný obraz, jinak uvidíte paskvil. Není žádný hw/sw algortimus, který by to uměl udělat úplně správně. (Teda, že je nejlepší nepoužívat žádný prokládaný obraz, to je velký fakt, ale to asi není úplně možné). TDB je jeden z nejsebevědomějších neználků, kterého jsem kdy viděl. Takovou usilovnost a bezpochybnost kombinovanou s absolutní neznalostí, to se hned tak nevidí. Jestli vstoupí do nějaké populistické strany mohl by to dotáhnout hóóodně daleko. |
![]() Antonín |
20.01.2009, 10:26.10 | |
RE: Stavba PC s funkcí DVD přehrávač, Satelitn...V místní organizaci kdu-čsl ho berou všemi deseti. Dlouho totiž po vyhraných volbách uvažovali, kdo vlastně bude dělat toho starostu..No nic, zbývá ještě něco přes rok.. :scared: |
![]() Tomik535 |
20.01.2009, 16:31.37 | |
RE: Stavba PC s funkcí DVD přehrávač, Satelitn...Antoníne, Antoníne, podívej se kolik písmenek si tady vytvořil o prokládání a neřek si kromě BOB o prokládání nic, každý ať si udělá o Tvých neznalostech obrázek sám, naprostá pravda.JInak si polož otázku jak se zpracovává prokládaný obraz než se pustí do např do LCD televize, LCD jak sis mohl (možná) někde přečíst se prokládaný obraz nezobrazí, ten obraz se musí převést na celé snímky, příklad: 720x288x50 (to je SD vysílání DVB) se převede na 720x576x50, hovoříme zde zjednodušeně že jde o 576p x 50. Já Ti to teda řeknu: Ono je to totiš hrozně jednoduchý, nemůžu pochopit že dospělý člověk v tom nemá jasno, ato že se řádky jednoho půlsnímku vynásobí 2x, tím získáme celé snímky, samozřejmě je možné tuto deinterlaci dále rozvíjet např.pohybovou zarážkou od jakého pohybu má být zdvojení řádek aplikováno atp. BOB - Klasický BOB pracuje velice jednoduše a to tak že jedno pole je časovým posunem spojeno s polem druhým tím vznike "prasárna" z 720x288x50 na 720x576x25.Zde je vidět že sme přišli o 50% pohybu videa. BOB - Který je beeztrátový je ta metoda zdvojením řádek kterou sem uvedl výše,hovoříme o BOB 50 nebo BOB 60 (dle fps) Antoníne, připadáš mi jako kočka co vytáhne drápy, zasyčí a naježí hřbet. Kdyby si se slušně někoho zeptal na to co nevíš a nevytahoval sis trenky až pod bradu určitě se najde někdo kdo by Ti poradil kam bys měl jít znalosti doplnit. Dále, když něco nevíš tak o tom nepiš !!! (to jsou tvoje slova) Rv Rv Rv |
![]() TDB |
21.01.2009, 22:46.36 | |
:O)zabavne citanie :O)suhlasit sa da s Dusanom a Antoninom, rozhodne by som nemiesal server s multimedialnym PC, tato tema je na dlhu diskusiu, ale aj z predoslych prispevkov sa da vybrat zaklad ;O) do urcitej miery vsak plati pravidlo - dnes je doba, kedy je mozno vhodne zamysliet sa nad investiciou do podobneho zazraku (vykonneho multifunkcneho stroja na vsetko), pretoze skutocne o 2 roky to bude nepouzitelne (jednoducho nebude mozne to upgrade-dnut tak, aby si na tom usetril, pretoze cena vsetkcyh jednotlivych novych komponentov vyjde o 2 roky menej ako investicia do upgrade-u), ja mam doma taky comp (a nie jeden), ktory to vsetko stiha, ale aj z hladiska casoveho, nema vyznam asi do toho tolko investovat, pretoze jednoducho zistis, ze na to nie je ani tolko casu :O) no a na zaver: tie porovnania operacnych systemov, linux beziaci na IBM a pod. tak to bol inaksi humor :O) vyjadrujte sa, prosim, k tomu, comu rozumiete :O) v opacnom pripade je to skor humor, ako seriozny prispevok ... |
![]() sgi320 |
22.01.2009, 07:34.30 | |
RE: Stavba PC s funkcí DVD přehrávač, Satelitn...No jo, zaznělo tady "já bych tyto dvě koncepce nemíchal", ale stále nebylo řečeno proč :o).Já, protože tomu nerozumím, si otevřu specifikace satelitních receiverů a kouknu na rychlost jejich procesoru (což bude u těchto zařízení zásadní faktor). Co jsem koukal, tak se pohybují procesory v rozmezí 250-500MHz. Funkce fileserveru/prinserveru/zálohovacího stroje/webserveru, bude zařízení zatěžovat pár minut denně. Jestliže tedy uvažuji o PC, které bude disponovat dejme tomu 1,5GHz procesorem, stále nevidím ten problém :o). Nemyslím to nijak direktivně, ptal jsem se na názor lidí, kteří tomu rozumí, protože já jsem v tomhle mimo a protože se zde nikdo nevyjádřil, že s tím není problém, tak o tom uvažuji čím dál méně. |
![]() Gooorila |