Quantcast

Diskuse

Archív diskusního fóra parabola.cz

Právě čtete stránku diskusního fóra serveru parabola.cz z archívu.
Do tohoto vlákna již nelze přidávat další reakce (režim READ-ONLY).
06.03.2009, 22:21.39

DVB-T antény

prosím o radu přítomné odborníky. Bydlím v rodinném domku, zatím analogový příjem, klasické antény, slučovač. Zkoušel jsem zapojit setobox a jdou mi jen některé programy. Údajně se musí něco předělat ve slučovači, aby mi jely všechny programy. Může mi prosím někdo poradit. Jsem laik. Díky!
uživatel
Daru
06.03.2009, 22:28.20

RE: DVB-T antény

Musíš napsat jaké antény a slučovač máš DVB-T se přijímá většinou z jednoho směru a tak slučovat není třeba.
uživatel
Lapid
06.03.2009, 22:33.56

To teď přesně nevím, jedná se o antény, které byly namontovány asi před 14 lety stejně jako slučovač. To znamená, že slučovač není vůbec potřeba. Ale jak z několika kabelů od antén to vše sloučím do jednoho kabelu?
uživatel
Daru
06.03.2009, 22:37.31

treba vubec zadnej slucovac nebude potreba a bude stacit jedina antena. ty ale nepises nic konkretniho, takze vsecko bude jen spekulace. konkretizuj kde ses a odkud co lapas. pak muze kdokoliv cokoliv dal resit
uživatel
bublajs
06.03.2009, 22:39.04

Badlím asi 30 km od Brna, směrem na jih, příjem by měl být dobrý, nic nestíní
uživatel
Daru
06.03.2009, 22:55.35

Tam zatím vysílá vysílač Brno - Hády, stačí ti jedna anténa na střeše a jeden svod. Asi bych koupil anténu novou.
uživatel
Lapid
06.03.2009, 23:45.55

A ta anténa musí být širokopásmová protože bude přijímat 25k., 40k. a 59k.
uživatel
Standa2
07.03.2009, 07:21.15

Můžeš postupovat třeba takto:

1.Prostuduj web http://dvb-t-jihlava.ic.cz/ kliknutím na název vysílače zjistíš mapku pokrytí (mapka je orientační).
Dalšími důležitými parametry jsou polarizace Vertikál/Horizontál kanál, na němž se vysílá (u některých DVB-T přijímačů je důležitá frekvence kanálu).

2.Kup si logaritmicko periodickou anténu LP45 pro celé UHF pásmo (pásmo 4 a 5) tj. kanál 21. až 69. Dobře se s ní pracuje.

3.Stoupni si k oknu směrem k vysílači, nebo na střechu propoj anténu s přijímačem a ten z ,,televizorem - zobrazovačem,,. Zvaž, zda je pro tebe důležitý příjem multiplexu 4 a vyzkoušej, zda ho chytneš.

Důležitá je polarizece H/V vysílaného signálu - podle ní totiž orientuješ (držíš v ruce) anténu. U horizontalu je to vodorovně a u vertikalu svisle - podívej se na okolní střechy bude ti hned jasné, o jaký příjem se pokouší sousedé....

Pokud se dobře dívám, tak časem budou tři hlavní multiplexy vysílat z kojálu obrovským výkonem v horizontálu. A také je důležité, že v MUX1 přejde časem z kanálu 25. na 29.

Můžeš začít třeba Vertikálem - vysílač Barvičova.
Pak dej anténu Horizontálně - Hády - ten bude mít pravděpodobně lepší výsledky.

Hovořím zde o pasivním příjmu (příjmu bez zesilovače) na jeden televizor.
Pokud se jedná o celý dům z více byty, nechal bych celou záležitost odborníkům v oboru, kteří se tím živí.
uživatel
mirasat
07.03.2009, 11:16.07

RE-mirasat

Jaké 3 multiplexy z Kojálu myslíš?Co já vím tak z Kojálu má na podzim letos jet 1 mulťák s ČT bez Novy a Primy na kanálu 29 H.Možná i já něco s něho chytím,protože bydlím mezi kozama a u nás nechtím nic ani z Brna a ani z Ostravy.Lokalita stř.Morava.
uživatel
Baron
07.03.2009, 11:31.19

@Baron

Mirasat psal ČASEM - to je velmi široký pojem.
To by bylo velmi podivné, aby z hlavního TV/RD vysílače jel jen jeden multiplex, nemyslíš???
Letos na podzim by to měl být pouze mux1 na K29, v 2010 na podzim by měly přibýt mux2 a mux3, kanály z hlavy nevím.
Každopádně se nemusíš obávat, z Kojálu ČASEM půjdou všechny 3 hlavní muxy, všechno by mělo být ve 100kW výkonech.
uživatel
D2MAC
07.03.2009, 12:51.30

RE-D2MAC

To časem jsem jaksi přehlédl.Ale divím se že Kojál se zprovozňuje na digitál až letos,protože kdyby jej zapli dřív než ty menší vysílače na Moravě,mohlo být pokrytí signálem daleko lepší.Jinak Kojál a Praděd jsou páteřní vysílače.Kolem Kojálu jezdím k příbuzným do Blanska a vidím jej ze silnice cca.500m.Obec tuším Podomí.
uživatel
Baron
07.03.2009, 13:51.25

na ty paterni vysilace byva vetsinou poveseno mnoho dokryvacu ci vysilacu nizsi urovne v lokalitach i velmi vzdalenych a je proto problem takovy vysilac vypnout bez reseni vysilacu na nej pripojenych.
uživatel
bublajs
07.03.2009, 15:18.17

Zajímalo by mě, jak to bude technicky probíhat na Javořici.
Tam totiž za chodu současných 4 programů v analogu budou nabíhat digitální muxy....
Javořice je totiž poměrně důležitým vysílačem pro jižní čechy. Taky by mohla rušit Primu z Holubova na kanále 33.
uživatel
mirasat