Quantcast

Diskuse

Archív diskusního fóra parabola.cz

Právě čtete stránku diskusního fóra serveru parabola.cz z archívu.
Do tohoto vlákna již nelze přidávat další reakce (režim READ-ONLY).
15.04.2009, 21:06.30

Rušení v pásmu FM

Rušení se projevuje praskáním ve zvuku a šuměním. Zájímavé, že to dělá jen na některých stanicích. Anténu mám kruhový dipól s předzesilovačem zapojenou do domovního zes. a sloučeno se satelitem. Zkoušel jsem zapojit FM anténu přímo do rozvodů a oddělit izolátorem. Nic nepomohlo. Výstupní úroveň na zásuvce mám kolem 60 dB. Napadá někoho co by to mohlo dělat? Díky za návrhy.
uživatel
ales123
15.04.2009, 21:25.30

RE: Rušení v pásmu FM

Něco podobného jsem zažil před léty, projevovalo se to na stanicích nad 100 MHz a ještě k tomu jen za vlhkého a sychravého počasí nepřetržitým jemným praskotem a způsoboval to sršící izolátor na vedení vysokého napětí ve vzdálenosti asi 250 m od antény.
Bylo to ještě za minulého režimu a žádat tehdy správu radiokomunikací o zjištění a odstranění rušení příjmu "západního" pásma VKV byl zážitek ! Ale udělali to a zařídili i výměnu toho izolátoru.
uživatel
Tondach
15.04.2009, 21:26.08

re :

No,bohužel to popisuješ dosti povrchně,ale-na FM zesilovač nemá žádnou cenu,kruhový dipol je také o ničem,ale to rušení může být třeba špatná wifi síť a s tím,pokud to není tvoje síť,nic neuděláš.Kolikrát jedu ve větším městě se slabou stanicí a normálně je chvilkama ticho,takže to je jasné.Myslím,že Saxon mě dá za pravdu. :(
uživatel
lubbik
15.04.2009, 21:43.17

V prvni rade bych vyhodil ten predzesilovac!Kruhovej dipol nasloucenej do rozvodu je dobrej akorat na opravdu silne mistni vysilace a v horizontalu.To bych radeji vzal nejaky dvou nebo triprvek.To praskani tipuju na prebuzeni vstupu tuneru silnymi mistnimi vysilaci.Nepises co prijimas, kde, nacem a vubec, takhle se da tezko cokoliv.
uživatel
Saxon
15.04.2009, 22:35.56

Rušení bylo i bez předzesilovače. Max. úrověň, která jde do přijímače je 68 dB. Lokalita je Brno. Problém je u některých brněnských radií a rakušáci jsou OK.
uživatel
ales123
15.04.2009, 22:40.12

napiš jestli to dělá od začátku nebo po nějaké změně v montáži a jaký přijímač?
uživatel
pierrepetr
15.04.2009, 23:06.37

Dělá to od začátku. Přijímač je domácí kino od Pioneeru.
uživatel
ales123
15.04.2009, 23:28.26

zkus tam místo antény napojit jen kus drátu,jesli to bude dělat
uživatel
pierrepetr
16.04.2009, 06:23.01

Kus drátu jsem zapojil rovnou do rádia a hraje to jen v monu, ale bez praskání. Zkoušel jsem ho dát i do vstupu domovníka a hraje ve stereu, ale šumí a praská. To zapraskání ve zvuku je jen občasné. Začínám se přiklánět k názoru, že dipól to nezvládá a budu tam muset dát dvouprvek.
uživatel
ales123
16.04.2009, 06:34.41

Největší problém je na AZ RADIO - 99,0 a KROKODÝLU - 103,0
uživatel
ales123
16.04.2009, 07:27.17

Já mám na FM použitou anténu Supersonic,která je velká jak (nevhodné slovo)(stála kolem 1000kč).Takové problémy jako ostatní zde nemám.Ale je zase pravda že rádio doma v obýváku zapnu tak 4x do týdne.Bydlím na střed.Moravě a v pohodě i zde poslouchám Rakouskou 3(OE 3)na 99,9MHz.
uživatel
Baron