Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Zkušenosti

Jaký linux na PC ?

Ahoj.

Omlouvám se za toto téma. Vím že to sem nepatří, ale také vím že tu jsou lidi co se linuxem zabývají.

Potřebuji nějakou solidní distribuci Linuxu pro toto použití:

nastartovat systém z CD/DVD
systém musí hned komunikovat v češtině
musí si sám nastavit připojení do sítě (DHCP)
stačí když bude obsahovat jen základní prvky - hlavně web prohlížeč.

To znamená že bych byl nejraději kdyby se po vložení CD/DVD systém nastartoval a byl připraven k prohlížení webu.
Používat tento linux budou hlavně návštěvníci v knihovně - veřejný internet.
Počítač na kterém linux poběží je staré Pentium 4 2,6GHz s pamětí 2GB.
Nebude obsahovat žádný HDD.

Já jsem zkoušel několik distribucí, ale moc spokojený jsem nebyl. Vždy bylo nutné potvrzovat nějaké nastavení při startu systému a jen některé si automaticky nastavily síťové připojení. A čeština nebyla ani v jedné distribuci.

Kema
Registrace: 6/2006
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Jaký linux na PC ?

mrkni na
http://www.pclinuxos.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=89&Itemid=2

IPTV-vlastní seznam + yello TV, simpli TV, Zattoo de+ch, Sweet(+Sweet Ukr,hu,SK,ro,bg,pl) sledování TV,NordicTV, LepšíTV, o2TV, Vodafon, Genius, poda, orange, tv+, magio, kartina, bgtime, elemental, antik, Skylink SK, youtv, Orion (cca 23000 tv stanic)

MirHo
Registrace: 1/2006

ubuntu live cd.

vusolo 4 K . blackhole 3.0.8.

oneeeee
Registrace: 10/2005

RE: Linux

Ubuntu je dobre,internet bezi hned,aj z live cd,ale cez live cd to nie je ono,radsej tam dat maly hdd,pripadne ubuntu sa da nainstalovat na usb kluc.Viac na forum.ubuntu.cz

Kasr
Registrace: 8/2008

RE: Linux

Ubuntu je dobre,internet bezi hned,aj z live cd,ale cez live cd to nie je ono,radsej tam dat maly hdd,pripadne ubuntu sa da nainstalovat na usb kluc.Viac na forum.ubuntu.cz

Kasr
Registrace: 8/2008

To MirHo: ten PC linux OS nejde stáhnout - server je nedostupný

To oneeeee: nějak se nemohu zorientovat na tom serveru Ubuntu. Kde tam stáhnu to Live CD?

Kema

Mandriva One mi připadne lepší. Pokud jste zvyklý na Wokna, tak s lištou dole se Vám bude ovládat líp. Mě osobně připadne KDE (a programy pod ním) lepší než GNOME. Stáhnout si ji můžete odtud: http://wiki.mandrivalinux.cz/2010.0_download .

monikash
Registrace: 3/2009

to Kema

Spúšťať môžeš s CD, USB kľúča, alebo nainštalovať.
http://www.slax.org/

doky
Registrace: 1/2007

velice vymakla byla saxana zalozena na gentoo ale to uz je pase, i kdyz by se to dalo emergnout na aktualni verzi
tedka bych zkusil www.danix.cz zalozenej na debianu. i kdyz uz je taky nejakej patek stary distro

Dreambox DM520-OpenATV 6.2, Cloudibox3-MBMini-OpenATV 6.3 a 6.4, Vu+ Zero4K-OpenATV 6.4, T-90 5W-42E

bublajs
Registrace: 9/2006

Asi Ubuntu, pripadne jeho odlahcena verzia Lubuntu.
Este by som uvazoval Slax.

JanoHels
Registrace: 1/2006

No ja som vyskusal uz viac distribucii a skoro vsade cestina bola, napr. OpenSuse, Mandriva, Fedora a pod. Ale ak ti ide o juednoduchost a zrozumitelnost jazyka tak skus PCLinuxOS CZ - ceska verzia tohoto distra. Mozes si o nej precitat tu: http://www.linuxexpres.cz/distro/pclinuxos-cz-ceska-verze-distribuce-zalozene-na-mandriva

terrible
Registrace: 1/2009

PCLinuxOS CZ http://www.linuxsoft.cz/pclinuxoscz-mirror/pclinuxos-2010.07-kde-cs.2.iso

pecou
Registrace: 7/2009

Tak zatím jsem vyzkoušel 3 distribuce Linuxu.

SUSE - tam se musí při startu z CD nastavit rozlišení a jazyk, ale po nastartování je systém stejně v angličtině. Firefox ale češtinu má.

Danix - zde musím nastavit rozlišení. Čeština je v pohodě. Distribuce ale nemé Firefox jako prohlížeč a navíc si nenainstaloval ovladač grafiky a zvukovky, takže prohlížení webu je graficky velmi pomalé.

PC Linux OS - tady jsem zatím dost spokojen. Systém při startu neotravuje nastavením grafiky a jazyka. Pouze chce nastavit typ klávesnice a po nastartování je vše v češtině, grafika i zvuk jsou taktéž v pohodě a FireFox tam taktéž je, akorát že nemá ikonku na ploše.

Toto píšu právě z PC Linuxu OS.

Jdu testovat další distribuce.

Kema

Mimochodem - jak se nastavuje to krásné 3D prostředí u PC Linux OS ?

Kema

Tak jsem vyzkoušel další distribuce.

Fedora - ta je taky celkem zajímavá. Při startu z Live CD chce nastavení jazyka a klávesnice a FireFox neobsahuje pluginy pro některé webové prvky. Jinak na ovládání je velmi dobrá.

Mandriva - no ta je pro mé použití nevhodná. Aspoň ta verze co jsem stáhl. Je potřeba nastavovat při startu češtinu, odsouhlasit licenci, nastavit časové pásmo a také hodiny a nakonec klávesnici. Ale jinak je dobrá.

Slax - bohužel není česky jak systém tak i FireFox.

Ubuntu - stáhl jsem si poslední distribuci tohoto linuxu, ale při spuštění z CD musím nejen nastavit češtinu, časové pásmo a klávesnici, ale tato distribuce si otevře nezávisle na uživateli i instalační okno a chystá se instalovat linux na HDD. Po zrušení tohoto kroku se systém z CD nastartuje a nakonec není ani v češtině. FireFox také ne a navíc v něm chybí plukiny pro webové prvky.

Takže pokud to shrnu tak zvítězila distribuce PClinuxOS.

Je mi jasné že nejlepší by bylo nainstalovat linux na HDD a nakonfigurovat si ho podle vlastních představ.
Také jsem se dočetl že je možné vytvořit si vlastní live CD, ale dál jsem se o tuto možnost nezajímal.
Ten PClinuxOS bude asi stačit.

Děkuji všem za spolupráci :-)

Kema

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra