![]() |
|
Jaký linux na PC ?Ahoj.Omlouvám se za toto téma. Vím že to sem nepatří, ale také vím že tu jsou lidi co se linuxem zabývají. Potřebuji nějakou solidní distribuci Linuxu pro toto použití: nastartovat systém z CD/DVD systém musí hned komunikovat v češtině musí si sám nastavit připojení do sítě (DHCP) stačí když bude obsahovat jen základní prvky - hlavně web prohlížeč. To znamená že bych byl nejraději kdyby se po vložení CD/DVD systém nastartoval a byl připraven k prohlížení webu. Používat tento linux budou hlavně návštěvníci v knihovně - veřejný internet. Počítač na kterém linux poběží je staré Pentium 4 2,6GHz s pamětí 2GB. Nebude obsahovat žádný HDD. Já jsem zkoušel několik distribucí, ale moc spokojený jsem nebyl. Vždy bylo nutné potvrzovat nějaké nastavení při startu systému a jen některé si automaticky nastavily síťové připojení. A čeština nebyla ani v jedné distribuci. |
Kema
Registrace: 6/2006 Příspěvků: 496 |
![]() |
|
RE: Jaký linux na PC ?mrkni nahttp://www.pclinuxos.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=89&Itemid=2 IPTV-vlastní seznam + yello TV, simpli TV, Zattoo de+ch, Sweet(+Sweet Ukr,hu,SK,ro,bg,pl) sledování TV,NordicTV, LepšíTV, o2TV, Vodafon, Genius, poda, orange, tv+, magio, kartina, bgtime, elemental, antik, Skylink SK, youtv, Orion (cca 23000 tv stanic)
|
MirHo
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 433 |
![]() |
|
RE: Jaký linux na PC ?ubuntu live cd.vusolo 4 K . blackhole 3.0.8.
|
oneeeee
Registrace: 10/2005 Příspěvků: 7 489 |
![]() |
|
RE: LinuxUbuntu je dobre,internet bezi hned,aj z live cd,ale cez live cd to nie je ono,radsej tam dat maly hdd,pripadne ubuntu sa da nainstalovat na usb kluc.Viac na forum.ubuntu.cz |
Kasr
Registrace: 8/2008 Příspěvků: 4 648 |
![]() |
|
RE: LinuxUbuntu je dobre,internet bezi hned,aj z live cd,ale cez live cd to nie je ono,radsej tam dat maly hdd,pripadne ubuntu sa da nainstalovat na usb kluc.Viac na forum.ubuntu.cz |
Kasr
Registrace: 8/2008 Příspěvků: 4 648 |
![]() |
|
RE: Jaký linux na PC ?To MirHo: ten PC linux OS nejde stáhnout - server je nedostupnýTo oneeeee: nějak se nemohu zorientovat na tom serveru Ubuntu. Kde tam stáhnu to Live CD? |
Kema
![]() |
|
RE: Jaký linux na PC ?Mandriva One mi připadne lepší. Pokud jste zvyklý na Wokna, tak s lištou dole se Vám bude ovládat líp. Mě osobně připadne KDE (a programy pod ním) lepší než GNOME. Stáhnout si ji můžete odtud: http://wiki.mandrivalinux.cz/2010.0_download . |
monikash
Registrace: 3/2009 Příspěvků: 111 |
![]() |
|
to KemaSpúšťať môžeš s CD, USB kľúča, alebo nainštalovať.http://www.slax.org/ |
doky
Registrace: 1/2007 Příspěvků: 574 |
![]() |
|
RE: Jaký linux na PC ?velice vymakla byla saxana zalozena na gentoo ale to uz je pase, i kdyz by se to dalo emergnout na aktualni verzitedka bych zkusil www.danix.cz zalozenej na debianu. i kdyz uz je taky nejakej patek stary distro Dreambox DM520-OpenATV 6.2, Cloudibox3-MBMini-OpenATV 6.3 a 6.4, Vu+ Zero4K-OpenATV 6.4, T-90 5W-42E
|
bublajs
Registrace: 9/2006 Příspěvků: 8 830 |
![]() |
|
RE: Jaký linux na PC ?Asi Ubuntu, pripadne jeho odlahcena verzia Lubuntu.Este by som uvazoval Slax. |
JanoHels
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 886 |
![]() |
|
RE: Jaký linux na PC ?No ja som vyskusal uz viac distribucii a skoro vsade cestina bola, napr. OpenSuse, Mandriva, Fedora a pod. Ale ak ti ide o juednoduchost a zrozumitelnost jazyka tak skus PCLinuxOS CZ - ceska verzia tohoto distra. Mozes si o nej precitat tu: http://www.linuxexpres.cz/distro/pclinuxos-cz-ceska-verze-distribuce-zalozene-na-mandriva |
terrible
Registrace: 1/2009 Příspěvků: 194 |
![]() |
|
RE: Jaký linux na PC ?PCLinuxOS CZ http://www.linuxsoft.cz/pclinuxoscz-mirror/pclinuxos-2010.07-kde-cs.2.iso |
pecou
Registrace: 7/2009 Příspěvků: 221 |
![]() |
|
RE: Jaký linux na PC ?Tak zatím jsem vyzkoušel 3 distribuce Linuxu.SUSE - tam se musí při startu z CD nastavit rozlišení a jazyk, ale po nastartování je systém stejně v angličtině. Firefox ale češtinu má. Danix - zde musím nastavit rozlišení. Čeština je v pohodě. Distribuce ale nemé Firefox jako prohlížeč a navíc si nenainstaloval ovladač grafiky a zvukovky, takže prohlížení webu je graficky velmi pomalé. PC Linux OS - tady jsem zatím dost spokojen. Systém při startu neotravuje nastavením grafiky a jazyka. Pouze chce nastavit typ klávesnice a po nastartování je vše v češtině, grafika i zvuk jsou taktéž v pohodě a FireFox tam taktéž je, akorát že nemá ikonku na ploše. Toto píšu právě z PC Linuxu OS. Jdu testovat další distribuce. |
Kema
![]() |
|
RE: Jaký linux na PC ?Mimochodem - jak se nastavuje to krásné 3D prostředí u PC Linux OS ? |
Kema
![]() |
|
RE: Jaký linux na PC ?Tak jsem vyzkoušel další distribuce.Fedora - ta je taky celkem zajímavá. Při startu z Live CD chce nastavení jazyka a klávesnice a FireFox neobsahuje pluginy pro některé webové prvky. Jinak na ovládání je velmi dobrá. Mandriva - no ta je pro mé použití nevhodná. Aspoň ta verze co jsem stáhl. Je potřeba nastavovat při startu češtinu, odsouhlasit licenci, nastavit časové pásmo a také hodiny a nakonec klávesnici. Ale jinak je dobrá. Slax - bohužel není česky jak systém tak i FireFox. Ubuntu - stáhl jsem si poslední distribuci tohoto linuxu, ale při spuštění z CD musím nejen nastavit češtinu, časové pásmo a klávesnici, ale tato distribuce si otevře nezávisle na uživateli i instalační okno a chystá se instalovat linux na HDD. Po zrušení tohoto kroku se systém z CD nastartuje a nakonec není ani v češtině. FireFox také ne a navíc v něm chybí plukiny pro webové prvky. Takže pokud to shrnu tak zvítězila distribuce PClinuxOS. Je mi jasné že nejlepší by bylo nainstalovat linux na HDD a nakonfigurovat si ho podle vlastních představ. Také jsem se dočetl že je možné vytvořit si vlastní live CD, ale dál jsem se o tuto možnost nezajímal. Ten PClinuxOS bude asi stačit. Děkuji všem za spolupráci :-) |
Kema
![]() |
|
![]() |