![]() |
|
vliv startujících letadel na kvalitu DVB-T v SFNdnes jsem montoval DVB-T ze Žižkova (vertikal), ale zároveň byl silný signál i z Cukráku (horizontal).....vše OK, ale startující letadla z Ruzyně s tím udělají trošku rotiku.....ona SFN síť má pár zásadních podmínek pro fungování....jakou má s tím kdo zkušenost...DVB-S/S2 ( E-85 /28,5/23,5/19,2/13/ ), DVB-T/T2 ( Žižkov,Ládví,Cukrák,Černá hora,Buková hora, Ještěd, Jablonec,Sněžné jámy (PL),
|
pigfucker
Registrace: 5/2008 Příspěvků: 554 |
Stránka: 1 2 [ 3 ] INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 67 | |
![]() |
|
Letadlo ve výšce nad cca 1kmdost dobře nemůže ovlivnit příjem TV. Technicky je to téměř vyloučené!Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!
|
Enik
Registrace: 11/2005 Příspěvků: 2 686 |
![]() |
|
jsem tu....Pracovní vytížení mi nedovolilo tu být.....popis situace.....lokalita Kladno.....skoro ideálně v přímce ve směru na Žižkov je letiště Ruzyně....odražené signály odjakživa mají vliv na příjem TV i radia....neříkám, že je to pokaždě, ale už jsem to několikrát zaznamenal....projeví se to jako mžikové rozkostičkování a přesně v tu chvilku je ve směru příjmu startující letadlo....BER před Viterbi na normální úrovni cca 7x 10na-6.....při výpadku jde chybovost výrazně do kopru....anténa IKUSI Flashd, pro odrušení všeho škodlivého signálu používám za anténou pásmovou propust IVO PP08....dále zesilovač pro krytí ztrát v kabelu cca. 25 metrů. Pokud byl z Prahy přijímán v začátcích DVB-T signál na 25 k (horizontal) a 46 k ( horizontal), nic takového jsem nepozoroval. Až tepve po náběhu Žižkova (vertikal) společně s Cukrákem (horizontal) v SFN to začalo být občas pozorovatelné...jo a ještě vzkaz všem, co nechtějí komunikovat slušně na úrovni a k věci....běžte si ty vaše výlevy praktikovat někam jinam.DVB-S/S2 ( E-85 /28,5/23,5/19,2/13/ ), DVB-T/T2 ( Žižkov,Ládví,Cukrák,Černá hora,Buková hora, Ještěd, Jablonec,Sněžné jámy (PL),
|
pigfucker
![]() |
|
RE: vliv startujících letadel na kvalitu DVB-T...Analogový stoprocentně, zvláště u dálkového příjmu je to běžné. Vysílač je pod horizontem a v polovině trasy přeletí letadlo třeba v 10 km. Signál se rozkolísá o desítky dB. |
visper
Registrace: 5/2008 Příspěvků: 2 038 |
![]() |
|
RE: vliv startujících letadel na kvalitu DVB-T...Sláva pigfucker je tu. Eniku nezajedeš se tam v zájmu vědy podívat? Já mu totiž věřím. |
visper
![]() |
|
RE: vliv startujících letadel na kvalitu DVB-T...já mu taky věřím jenže původní informace byly příliš obecné a tak nám nezbylo než spekulovat.@pigfucker nebude to určitě v SFN, spíše ty odrazy "mají radši" vertikální polarizaci :) |
davidkriz
Registrace: 8/2009 Příspěvků: 2 767 |
![]() |
|
RE: vliv startujících letadel na kvalitu DVB-T...Lebo horizontalna bude pravdepodobne z väcsej casti pohltena lietadlom. |
Kasr
Registrace: 8/2008 Příspěvků: 4 647 |
![]() |
|
Kasrno celokovove letadlo toho moc nepohltí... |
davidkriz
![]() |
|
RE: vliv startujících letadel na kvalitu DVB-T...Já bych věřil i tomu vlivu SFN. Jeden vysílač s pohybujícím se odrazem způsobí fázový guláš a dva vysílače způsobí dvojitý guláš. ;) |
visper
![]() |
|
RE: vliv startujících letadel na kvalitu DVB-T...já bych tomu nevěřil, víra je ti k pr-du, musíš mít exaktní výsledky a ne víru ;) |
davidkriz
![]() |
|
Já to tady sleduju hoši.Z dalšího popisu jsem pochopil to, že letadlo se dostane na přímou spojnici vysílače a místa příjmu. V takovém případě ale dojde k zastínění signálu, což je jasný důvod k výpadku. Jenže to je zase trochu jiná situace. V takovém případě je výpadek naprosto logický. Samozřejmě ještě záleží na vzdálenostech. Pokud je letadlo vzdálené několik km, pak by se tak stát nemělo. Pásmová propust na vstupu zesilovače je naprosto k ničemu. Ta nic neřeší. Vstup zesilovače musí mít kanálovou selektivitu, jinak je zaděláno na problémy. Jinak mám samozřejmě zájem tohle vidět na vlastní oči. Jenže až tak někdy na jaře nebo v létě. V téhle zimě bych oho asi moc nenaměřil.Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!
|
Enik
Registrace: 11/2005 Příspěvků: 2 686 |
![]() |
|
RE: vliv startujících letadel na kvalitu DVB-T...Souhlas, víra je nám p.r.d. platná, musíme tam někoho vyslat. Pro mne je to daleko. |
visper
![]() |
|
něco do mlýna...https://www.parabola.cz/clanky/4022/jednofrekvencni-sit-sfn-a-jeji-prijem-v-praxi/DVB-S/S2 ( E-85 /28,5/23,5/19,2/13/ ), DVB-T/T2 ( Žižkov,Ládví,Cukrák,Černá hora,Buková hora, Ještěd, Jablonec,Sněžné jámy (PL),
|
pigfucker
![]() |
|
RE: vliv startujících letadel na kvalitu DVB-T...tento mlýn ale mele o SFN, ne o (rychlých) odrazech od letadel :) nemyslím si, že by to, co pozoruješ, s SFN jakkoli souviselo... |
davidkriz
![]() |
|
Selský rozumse přiklání k názoru vispera o dvojitém guláši. Proměřit to a dokázat je ale pro špičkového znalce teorie, vybaveného dobrou měřicí technikou. Nezbývá mi, než si přečíst za rok či dva příslušné pasáže od Enika či Davida Kříže. Přeji Vám oběma i dalším (studenti VŠ) hodně vůle a nepředpojatosti, která Vás dovede k výsledku. Nejde o bezvýznamnou věc. Míst se slabým signálem je v členitém terénu ČR více než dost.Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.
|
samorost
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 2 410 |
![]() |
|
RE: vliv startujících letadel na kvalitu DVB-T...Ještě by mne zajímalo jestli má pigfucker přímý výhled na vysílač nebo je za překážkou. Pokud je přijímač za kopcem a letadlo nad kopcem, tak bude odraz silnější a přímý signál mu bude vlastně dělat preecho. Na měřáku impulsní odezvy potom budou 4 peeky, Žižkov, Cukrák a 2 odrazy. Jejich amplituda se bude rychle "mydlit" a dekodér vždy přeskočí na ten nejsilnější. Pochybuji že se to obejde bez mrknutí v obraze. |
visper
![]() |
|
SFN muze problem zhorsitV pripade SFN muze byt problem horsi nez pri jednom vysilaci. V nejhorsim pripade se na antenu dostava primy (kmitoctove neposunuty) signal z Cukraku, primy (kmitoctove neposunuty) signal ze Zizkova, kmitoctove posunuty (df1) odraz od letadla z Cukraku a kmitoctove posunuty (df2) odraz od letadla ze Zizkova. Jestli jde o tento pripad i v dotazu se samozrejme bez mereni posoudit neda. |
ivovi0
Registrace: 11/2008 Příspěvků: 693 |
![]() |
|
Vliv letadel slabý signálBohužel diskuze o přímé viditelnosti vysilače se mě netýká."Za kopcem" vzdáleným ano.Za analogové éry kolísání signálu letadly až 50 db - tenkrát jsem byl schopen změřit.Knitočet kolísání až 10Hz.Máte přístroj, který dovede změřit důležité digitální parametry při těchto vlastnostech signálu? SFN -kontrola bez přístrojů:Po zapnutí přijímače (jen některé druhy)do sítě(musí být vymazaná paměť)stačí sledovat dobu ustálení ukazatele kvality (bez ohledu na nesmyslné procenta)bez problému-destiny sec,při problémech i 1 min, při delším čase je příjem nesmysl.Konkrétně:Borský Mikuláš bez Blavy-bez problému, společně -velký problém.Zatím se mi nepodařilo vysledovat vypnutí BM.Rušení:Při signálu,který spektrák prakticky neukáže, je možný někdy stabilní příjem, ale nesmí to být blízko silnice, kde jezdí motorky odrušené podle směrnic(norem) EU.Také nesmí být do vzdálenosti alespoň 10 km žádný radar NATO.Protože žádný filtr nepomůže. Zatím se mi nikde nepodařilo zjistit,jaké je vyzařování tohoto radaru v pásmu UHF, zatím vím jen to,"že odpovídá křivkám stanoveným výrobcem"- to je prosím stanovisko Generálního štábu.ČTU to údajně měřilo, neví někdo alespoň nějakou max.hodnotu v UHF, aby bylo možné vyhodnotit možnosti příjmu slabých signálů v okolí radaru? |
divákk
Registrace: 7/2008 Příspěvků: 23 |
Stránka: 1 2 [ 3 ] INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 67 | |
![]() |
|
![]() |