Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem DVB-T

Krížava K52 vs. výluka Lysé hory K52 už zítra !

Dle

http://www.radiokomunikace.cz/vysilaci-sluzby/analogove-tv-vysilani/udrzbove-prestavky-vysilacu.html

bude zítra (cca) mezi 8:00 - 15:00 vypnutá naše milovaná a všemi zajisté zbožňovaná analogová Nova z Lysé hory. Znamená to, že konečně bude možné v "tímto vysílačem postiženém regionu" reálně otestovat příjem MUXu 2 z Krížavy na témže kanále.
Zvažuju, že si kvůli této památné události vezmu zítra volno. :razz:

Diskomfort je nositelem pokroku.

AlesHavel
Registrace: 5/2010
Odpověď v diskusním vlákně

Zdar,

Nuž , každá minca má dve strany.
Nám naopak nástup TV Joj z Krížavy vo februári 2002 pochoval terestrický príjem TV Nova na dlhých 9 rokov ..
Až doteraz ,Nova a spol.na k 37 ide velmi slušne. :))

T90 23E-9E, Gib100 1W+5W, Gib100 rotor,Octagon SF 8008, Technisat Digitradio 143v3-Iskra DAB VF-16 Log

P 222
Registrace: 1/2006

RE: Krížava K52 vs. výluka Lysé hory K52 už zí...

Temer ucebnicove moire doprovazelo tento vynikajici prijem.Par aplikaci jsem delal v okoli Frydlantu n.Ostravici

hdpe
Registrace: 11/2007

Zdar Aleši,
vem si volno, šance je :), překvapivě K52 z Krížavy lovím s předzes. na hraně s výpadky (asi právě způs. Lysou) čím je usmolenější počasí, tím líp :), s K68 se to nedá srovnat - ten vůbec. Myslím že s vyplou Lysou bys mohl mít podobnou šanci (mám na Krížavu kopec 3km/300m, "tvůj" kopec 6km/600m takže "zalomení" signálu podobné). Nečekal jsem, že mi to bude hrát, tím méně i s tou anal.Novou ... ale mám asi vhodný úhel a můžu Lysou dostat do minima antény... Zítra si taky po ránu beru volno ta testy, chystám se prubnout ještě i analog TVP1 K52 z Czestochove (občas krátkodobě - v noci za vlhka mi odtud jede PL MUX2 K39), jinak se analog. Czestoch. nedá testovat, K26 se bije s CT1 z Javorového. Lovu zdar R^

lance
Registrace: 10/2008

Som zvedavý či 54 k sa dostane do "starých koľají",od spustenia vysielania som MUX 1 chytal z určitou rezervou,teraz zhruba vyše mesiaca na hrane z výpadkami.Lokalita:okres Kys.nové mesto

juro1970

cau AlesHavel

no asi Ťa nepoteším ale je možné, že bude dnes odstávka aj na krížave... http://www.power.szm.com/odstavky.htm

ale na txt Markízy je uvedená odstávka na 23.6.,

takže možno to tak nebude a niečo od nás úspešne zachytíš :) veľa šťastia pri love vertikálnych vĺn...

Vantage HD 8000S, Amiko Alien 2 Triple Plus (S2 S2 T2/C) - Dual Boot OS: fw. Spark 1.2.76, Enigma 2 fw. openATV 5.1, 80cm parabola na motore

digitals
Registrace: 11/2008

8:25 - právě vypnuto ;)

lance

Dostal jsem se k tomu po 11:00. V té době už Nova z Lysé opět svařovala. Test jsem prováděl na střeše.

Výsledky:
Krížava K52 - ani náznak (jak napřímo, tak všechny možné odrazy)
Skrzyczne K38 - to samé co Krížava
Skrzyczne K62 - slabý náznak napřímo
Czestochowa K39 - náznak napřímo, slabý náznak odrazem
Klimkovice K59 - první, co šel naskenovat, napřímo na mezi stability
Klimkovice K28 - náznak napřímo + náznak odrazem od hor
Kojál - napřímo pouze K29
odrazem od Ondřejníku K29, K40 stabilně, K59 nestabilně - kolizní kanál s Klimkovicemi !

Jinak klasika - Javorina, Trenčín, Krížava, Vídeň = nic, nic, nic.

Yaginu na V. TV pásmo jsem nechal na střeše, natočil na Katowice - budu čekat zázrak aspoň tam.
Polsat a TV Info na K47 a K60 jsou v analogu sledovatelné, tak uvidíme.

Zabil jsem s tím skoro půlku dne, výsledek = 0. :crying:

AlesHavel

Terénní profily na testované vysílače:

http://www.edisk.cz/stahni/24675/Terenni_profily.pdf_51.3KB.html

AlesHavel

Alešu, co to je za jeskyň? ;)

davidkriz
Registrace: 8/2009

@David

No jo, no...pěkný kráter.
Asi budu muset vylézt na hřeben a jímat signál do pytlů a nosit do údolí.
A nebo si na to zavolám nějakého světem protřelého odborníka, třeba Violistu. :razz:

AlesHavel

hmm, ale pokial nemas na povale poriadnu skrinu, alebo bleskozvod na streche, tak ti ani on nepomoze :). ale dost bolo srandy... kukal som sa na tie profily, poriadna bieda. ja mam kolo seba same kopce a este aj par panelakov, ale aspon co to sa da chytit. CZ muxy lovim zo sumu a z odrazu, ale aspon to vacsinou hra :).

profak
Registrace: 3/2010

@Aleš

K52 byl vypnut pouze cca hodinku, kdybys to stihnul, věřím, že Krížava by se aspoň "ukázala" i v Tvém kráteru. Já mám štěstí, že Lysou dostanu do minima tak, že analog.obraz Novy se téměř ztratí (na vertik.pol. anténě) přičemž odchylka antény od ideálního směru na Krížavu je odhadem pouze cca 10° (dnes jsem mohl ověřit) takže Krížavu ulovím i s Lysou v provozu, ale jakmile kousek pootočím a Nova trochu "vyleze" je po Krížavě. No, třeba i bez violisty uvidíš něco na podzim, :))

Jako námět na zkrácení čekání na Katowice - zkusit natočit na Czestochowou a čekat na noční déšť :)))
S podobným profilem jako u tebe mi Czestochowa K39 jede až neuvěřitelně "pravidelně" (od vypnutí analog. Javoriny) napřímo - za příhodných podmínek v atmosféře - nejlépe v noci (chladno) a za deště. Např. dnes v noci byl stabilní příjem na ant.se zesikem, přitom za jasného a teplého počasí - např. dnes přes den - stejná sestava a úplně bez šance, MUX absolutně nenaskenovatelný, jen slaboučký náznak signálu. Pro stabilní příjem nepoužitelné, ale na hraní zajímavé - z hlediska takhle drastického a přitom spolehlivě se opakujícího kolísání signálu, nebo třeba pro porovnání kvality obrazu 7 programů v jednom PL muxu mpeg4 a 4/5 programů v CZ muxech mpeg2 (PL má jednoznačně navrch)

lance

@lance

Ta odchylka bude daleko větší než 10° - však si vygeneruj terénní profily na Lysou a Krížavu a porovnej azimuty. Uvidíš, že budeš mít ne 10°, ale spíše 50°. :)))
Mám tu Lysou blíže něž Ty a ta Nova tu je na jakkoliv natočené anténě, kterýmkoliv směrem. (neříkám, že bude při všech polohách antény sledovatelná, ale bude tam). Když ještě byla jojka z Krížavy, jednou se mi ji povedlo na colorce vypiplat, že tu Novu přebila a místy v těch šmouhách a moaré bylo vidět i logo.
Abych pravdu řekl, nemám už teď chuť zkoušet vůbec nic, myslím, že jsem se tam dneska "povařil" dost. Teď mi ten čas chybí.
Co se Czestochowe týče - někdy se "dalo dívat" na analogovou TVP2 na K26, ale mockrát to nebylo - šum + duchy + moaré. I tak ten obrazový dojem byl ale lepší než z Katowic na K21, který sice nešuměl, zato těch duchů měl tolik, že se "obraz" vlnil a pochodoval - místy to bylo k nerozeznání od starého analogového kódování LuxCrypt pro RTL4 a RTL5.

AlesHavel

@Aleš

Ale já nemluvím o vzájemném úhlu mezi Lysou a Krížavu v mém QTH, ale o tom, že pootočením antény o cca 10° z přímého směru na Krížavu se mi daří parazitní analog.Novu z Lysé "zapíchnout" přesně do nějakého výrazného MINIMA vyzař.chyr. mé konkrétní antény, tak, že se mi podaří dostatečně potlačit parazitní analog z Lysé, a to za cenu pouze malého úbytku užit.signálu z Krížavy (pootočením o 10°určitě nepřijdu odhadem o víc než 2-3dB) - prostě s anténou vychýlenou o cca 10° doprava z přímého směru na Krížavu skoro úplně "vygumuju" Novu a vidím díky tomu SK MUX2 ;) Na hraně, ale vidím (a čím sychravější počasí, tím líp). Proto mluvím u mně o štěstí (konkrétní-dlouhá anténa v konkrétní situaci a využití výrazného postranního minima ...). U Tebe je situace jiná, Lysá Ti to tam pere daleko víc, to je jasné, dokud nevypne jsi zřejmě bohužel v pérdeli, jelikož Novu asi nijak dostatečně nevygumuješ, ale myslím, že po jejím vypnutí na podzim máš šanci podobnou jako já, možná ne na stab.příjem, ale alespoň na částečně úspěšné pousy s Krížavou. Podle profilů u Tebe stejně jako u mě letí signál z Krížavy přímo až na poslední kopec před náma a pak se "ohýbá" zhruba pod stejnými úhly, takže bez dalšího rušení (po vypnutí Lysé) bys mohl mít podobný výsledek s Krížavou jako u mně. To je celé co se Ti snažím sdělit pro "povzbuzení", když vidím, že vkládáš samé uplakané smajlíky ;) , ale samozřejmě se uvidí, až jestli se uvidí... :)

O Té Czestochové píšu jen pro zajímavost či event. "inspiraci", protože jsem fakt ještě neviděl takové rozdíly vlivem počasí. Pokud jsi měl dnes v poledne nějaký náznak na K39 (ještě je otázka s jakým přístrojem), tak u mě při VELMI PODOBNÉM PROFILU jsem měl v tu dobu taky úplné prd. Přitom v noci kolem 23h jsem půl hodiny bez jediného výpadku čučel na poláky TV4 !!! Když jsem po vypnutí K39 z Javoriny ten PL Mux poprvé kdysi v noci naladil, myslel jsem, že poláci zvedli výkon nebo co, než se ukázalo, že když se vyjasní a hlavně po ránu oteplí, tak signál je tentam, totálně fuč. Je to samozřejmě jen na hraní, ale občas se juknout, proč ne?.
Nás mohou z PL stabilně vytrhnout jedině Katowice R^ :sly:
Ale mám trochu bobáky, jestli zas nebudu muset bojovat na K49 z Katowic s rušením K49 ze Zlína (což u Tebe nehrozí, ale u mně je teď K33 ze Zlína v pohodě přijímatelný)

čaues

lance

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra