![]() |
|
8PSK modulace na 36E - poznatekUdělal jsem si dnes novou depolarizační destičku, přesto na 12418L stále tápu a nedostal jsem z toho více jak 9.5dB, což je pouze 1dB rezerva od rozpadu obrazu.DM8000, 95/105cm, Frenštát p.R. Jinými slovy, anténa 95/105cm už podle mě nedokáže zaručit bezproblémový příjem všech transpondérů z 36E při zhoršeném počasí, a bude třeba použít minimálně 120cm, směrem na jih a západ ještě více. Diskomfort je nositelem pokroku.
|
AlesHavel
Registrace: 5/2010 Příspěvků: 968 |
![]() |
|
RE: 8PSK modulace na 36E - poznatekProc se vubec trapis nejakymi destickami. Taky jsem to zkousel a vysledky proti GT LNB jsou neporovnatelne. To plati i pro C pasmo a Inverto Cirkulatni LNB.Tovarne vyrabene LNB maji neporovnatelne vetsi zisk, nez (i hodne precizni) Home-made produkty. Navic, konkr. u tebe, udelej si vylet do OV, Single LNB GT stoji 250 kacek a potom porovnavej. Ja na 80cm offset chytnul vsechny Frekvence (tento LNB ma pouze horni pasmo) a s rezervou. Pote jsem to mel na GI-125 v multifokusu 6st (signal jako na Astre 3A), nyni se chystam dat ho na OP150 (ale uz radeji Twin), odstup 8st. (od Astry 2D). Porad cekam na Astru 1N, abych zvazil dalsi investice do Feedhornu, LNB atd. Jeste k C-bandu. Pri pouziti novych Black Inverto (tovarni cirkulary, jeden se mi dostal do rukou z UA) zazije nasinec maly orgasmus, a desticky leti z oken... :))) |
wenk
Registrace: 4/2006 Příspěvků: 619 |
![]() |
|
RE: 8PSK modulace na 36E - poznatekmůžeš uvést konkrétní typ , zatím sem našel http://www.ges.cz/cz/lnb-gt-lst40-GES08103573.html |
Ivo SS2
Registrace: 4/2007 Příspěvků: 323 |
![]() |
|
RE: 8PSK modulace na 36E - poznatekTo co uvádíš není LNB pro příjem v kruhové polarizaci. Typ pro tuto příjem této polarizace je tento:GTSCIR40! |
cha-cha
Registrace: 5/2007 Příspěvků: 1 150 |
![]() |
|
@wenkOK, díky za tip.Koupím, vyzkouším a dám vědět. Já si s destičkama hraji už docela dlouho a s výsledky jsem byl vždy velmi spokojen. Pamatuji i Rádio Nový Den z 56E na 125/140cm offsetce a bohaté signálové rezervy na 36E. Ta Rezerva je dodnes, na některých TP mám 12dB (obraz se přitom rozpadá při cca 5.2dB), ale po přechodu do DVB-S2 8PSK je SNR cca 9.5dB na 12418L žalostně málo, protože rozpad nastává už od 8.5dB a méně. Nevím, čím to je, ale mírně lepších výsledků jsem vždy dosahoval při opačném polarozování, než se standardně dělá. Dělám vždy R=H a L=V. Diskomfort je nositelem pokroku.
|
AlesHavel
Registrace: 5/2010 Příspěvků: 968 |
![]() |
|
re: cha-chakdyž použiju pouze tento konvertor pojedou nějak slušně i ostatní kanály, na 36E mám naladěny vždy obě polarizace a podle počasí vybírám kde to jede líp.... |
Ivo SS2
Registrace: 4/2007 Příspěvků: 323 |
![]() |
|
RE: 8PSK modulace na 36E - poznatek@Ivo SS2: Tak to netuším, tuto pozici od doby, kdy nefunguje v EMU už nesleduji. |
cha-cha
Registrace: 5/2007 Příspěvků: 1 150 |
![]() |
|
@AlesHavelDnes si hraju s Kovosat 120cm a ladim pol.desticku ve vlnovodu.Na signalovem retezci mam ztraty 0,7dB/11GHz od vstupniho vlnovodu po vystup do LNB na casti pro linearni polarizaci a 1,8dB/11GHz na casti pro cirkularni. Snazim se udelat signalovy retezs pro linearni i cirkularni polarizaci, prave kvuli 36E. V ceste je ozarovac, mech.polarizer, vlnovodna odbocka, na jednom vystupu je LNB SMW X-LINE 1dB a na druhem vystupu je mag.polarizer a mezikus s depolarizacni destickou a LNB s sum.cislem 0,9dB. na 36E mam tyto vysledky : 12418/L - NM 2,7dB, cBER 1,8E-3, vBER E-8 12437/R - MER 7dB, cBER 4,5E-3, vBER E-8 12303/L - MER 3dB, cBEr E-2, v BER E-3, prijem temer nemozny Experimentovani s destickou je docela narocne, protoze pro kazdou zmenu musim cely vlnovod rozdelat, ale myslim ze na ztraty na signalovem retezci a prumer paraboly to celkem jde. Docela by me zajimalo, ktery TP patri mezi nejproblemovejsi/nejslabsi. |
J a
Registrace: 7/2005 Příspěvků: 3 337 |
![]() |
|
RE: 8PSK modulace na 36E - poznatekJa mam nyni sundany ten LNB. Ma to cas. Budu menit konvertor na OP150 i ozarovac (CM120), tak zatim tezko porovnam.@Ales Ten typ je GT-SCIR40 - single (atos - 250.- Kc) Twin v Cechach je uz drazsi a taky ne vsude, no da se sehnat. Znaceni - GT-TCIR40. Pokud by se ti chtelo, muzes zverejnit vysledky, no rozhodne budou o hodne lepsi, nez JAKEKOLI domaci reseni. A to same plati i pro C-Band tovarni reseni. Taky jsem uz presel destickami a vsim kolem toho, vim co je to za "hrani". Roky a roky a clovek si myslel, ze vic z toho nevytlaci... A jejda, s tovarnim resenim vytlaci. @Ja Ta sestava je uz myslim silena na prijem kruhove polarizace - 36E. Ale zalezi to na QTH. Signal k zapadu logaritmicky klesa. |
wenk
![]() |
|
RE: 8PSK modulace na 36E - poznatekNyni jsem hledal Twin GTSat na ceskem webu a narazil jsem na toto:http://www.dt21.cz/decode.php?id=ntv pro ilustraci snad postaci. |
wenk
![]() |
|
@wenkSilena mozna je, ale vypada to, ze funguje.Fakt je taky ten, ze me zatim rukama neprosla zadna parabola, ktera by se v adekvatnim rozmeru rovnala Kovosat120cm, i slavna Gibertiny byla horsi. A protoze mam urcite moznosti mereni v mikrovlnem pasmu, proc si nevyhrat. Myslim, ze ta chut neco zkouset a mit radost z toho, ze to chodi a neco zkusit, naucit se, poznat se brutalne vytraci. Delam to pro zabavu, venuju se tomu skoro 18let, tak proc ne. Je skoda, ze tu neni takovychto temat vice. Bylo by to jine kafe. Je to tu budto plno dotazu na keys a nebo dotazu jak obechcat prodejce si servis, ale diskuze o prijmu, technice a zkusenostech sat.fandu je to jiz poskrovnu. |
J a
![]() |
|
RE: 8PSK modulace na 36E - poznatek@Ja.Tak to rozhodne muzu potvrdit (co se tyce Kovosat 120, ja mam 140cm Kovosat, nyni misto ni OP150, takze v rezerve). U Gilbertini je to trochu jinak, problem je ohnisko. Pomer f/d je 0,66 (125 i 150) a zadny komercni konvertor neni na tento pomer prizpusoben. Ohnisko je proste dal, nez umoznuje drzak LNB. Kazdy si to muze overit. Vyzkousel jsem asi 15 konveroru a vysledek pokazde o nicem. Pote jsem laboroval s ohniskem a uz chapu.... Nejblize je prave CM120 (Channel master - Andrew, f/d = 0,6). Ja jsem myslel jako silenost nasazeni kompletni cesty v dnesni dobe - Magneticky polarizer (zalezi od typu), vlnovodna odbocka, vzdy s utlumem, SMW X-line, zbytecnost v tomto smeru. Tady nejde o vydloubavani max. zisku z nejake druzice, ale o vhodnem prizpusobeni cirkularni polarizace. Navic, co si budem povidat, vzdy Ovsem - v zalezitosti od QTH, tzn. bydliste. Pokud si nekde v Zapadnich Cechach, tak tam uz opravdu je nutno vyzkouset ruzna reseni. Bavil jsem se s jednim znamym z Prahy a tem mi hned rekl, ze jsem spadl na hlavu. On montuje NTV a rikal, ze je rad, kdyz to slape se 180 Offset s GTSat LNB. |
wenk
![]() |
|
@wenkNemam tolik prostoru pro samotne paraboly, stejne jako nemam dve Kovosatky, proto jsem zkusil vytahnout vsechno z jedne sestavy. S vysledkem jsem docela spokojen, ale venoval jsem tomu cca tyden po odpolednech a vecerech. Spis me prekvapilo, ze prijem je az na cca 3 TP i s minimalni signalovou rezervou, uvidim pri spatnem pocasi.Urcite zkusim i ten LNB, ale neverim ze to bude takovy kvalitativni skok. Verim tomu,ze rozdil bude znat, ale ne ze bude extreme markantni. |
J a
![]() |
|
![]() |