Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Technika

TechnisatDigiCorder HD S2 a 5 LNB a přepínače

Zapojení: 2 kabely pro každý anténní vstup vedou každý do svého přepínače (pro 4x LNB) z kterých byly dosud rozvedeny do 4 LNB Twin (z jednoho přepínač na jeden vstup LNB, z druhého na druhý). Přidával jsem další LNB (LNB single) a z jednoho konvertoru jsem odpojil kabel vedoucí z jednoho přepínače a připojil na nově instalovaný LNB. Kabel z druhého přepínače jsem ponechal na jednom ze vstupů původního LNB (LNB Twin).

A teď k dotazu: myslel jsem, že v nastavení LNB v menu budu moci nastavit, které pozice jsou na konkrétních vstupech. Něco jako: Antena 1 = přepínač 1 (A/A: 23,5E; A/B: 19,2; B/A: 13E; B/B: 1W), Antena 2 = přepínač 2 (A/A: 23,5E; A/B: 19,2; B/A 13E; B/B: 28,5E). Jenže když změním pozici v nastavení Antena 1, změní se na stejnou i v Antena 2. Navíc funguje jen nově instalovaný konvertor a na původní LNB Twin (do kterého stále vede kabel z jednoho z přepínačů) nedokážu přepnout.

Chybí mi nějaká komponenta, nebo je potřeba ještě někde něco nastavit? Nebo je to celé špatně?

No zatím budu doufat, že ten můj problém někdo aspoň pochopí... :)))

pivoj13
Registrace: 3/2008
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 29
Odpověď v diskusním vlákně

RE: TechnisatDigiCorder HD S2 a 5 LNB a přepín...

Jinak na obou tunerech Ti funguje OK: A/A,-A/B.-B/A, problém je v 2x B/B Dis. ?

CES
Registrace: 4/2007

Bohužel

Technisat je, co se týká ovládání antén, 100 roků za opicemi.
a)Oba vstupy budou ovládány stejně a šmytec. Je to celé špatně. Technisat vždy navolí stejnou družici na obou vstupech. Nelze se dívat na vstupu 1 na Astru a na vstupu 2 na Hotbird pro stejný povel Diseqc.
b)Navíc Diseqc 1.2 povely pro motoricky ovládaný přepínač 8/1 vychází výhradně ze vstupu 1 a nikoliv ze vstupu 2.Ten je pro tyto povely "hluchý".
c) Na závěr ještě poznatek, že při použití přepínače 8/1 trvá přepnutí 5 sekund u SD stanic, u HD ještě déle!!!
d) Technisat je pro čtyři družice při používání obou vstupů. e) Pro více družic je nutno použít motor nebo se spokojit s jednovstupovým používáním a přepínačem 8/1 nebo 16/1.
JU???

Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.

samorost
Registrace: 1/2006

Hmm... divný. Nad výpisem pozic je volba "Signál z antény", která jde přepínat na "1" nebo "2". Když dám "1" tak se to chová jako by byl jen jeden tuner a po přepnutí při nahrávání z jiné pozice to hlásí "pouze jeden anténní signál je konfigurován". Když dám "2" tak druhý tuner funguje, ale volby pozic jako by byly společné pro obě volby ("1" i "2"). Co kdybych měl na každé anténě jiné pozice?

pivoj13

Re: samorost

Jinak řečeno, pokud bych vyměnil přepínače 4/1 za 8/1 mohl bych v menu navolit 8 pozic? A musel bych měnit oba přepínače nebo by stačil jeden - z toho co píšeš o Technisatu nejspíš oba co? Já se totiž teď na tu původní pozici (1W co byla na částečně odpojeném LNB twin) dostanu jenom tak, že vylezu na střechu a přepojím dráty (nepomáhá ani přepnutí pozice v menu zpět na 1W.
Srandovní je, že jsem našel způsob jak se na původní pozici 1W dostat:
1) spustit nahrávání na 1W (třeba CT24) - cerna obrazovka
2) přepnout jinam a vrátit se zpět
3) CT24 z 1W běží a nahrává se :)))

pivoj13

Jak píše kolega samorost, to potom jsou od Technisatu neuvěřitelné "double" kozy ?!? Ja mám teda jen jedno tunerové T., no koukni u toho D.C. na nastavení v setingu, ten (má/měl) tu změnu umožnit. R^

CES

Před popsaným postupem musím ale ještě vrátit konfiguraci LNB: místo přidané pozice 28,5 nastavit na čtvrté volbě zpět 1W (jinak to hlasí "satelit není nakonfigurován"). Potom následuje na CT24 tma a "no signal" (nejspíš se bere signál z nově přidaného LNB single, který ovšem míří na 28,5E) a po spuštění nahrávání, přepnutí jinam a vráceni se zpět se objeví obraz (konečně se přepne na původni LNB twin). :bigeyes:

pivoj13

A je TO: TO: TO !!! :))) :laughing: R^ :laughing: :))) A bacha na červotoč ! :)

CES

Re: CES

Mně prostě připadá, že Technisat tuhle volbu "Signál z antény" - "1" nebo "2" používá čistě pro odlišení zapojení jednoho nebo obou tunerů. Při nastavení "1" to nefunguje vůbec (nedojde mu, že jsou zapojeny oba vstupy) a při nastavení "2" apriori předpokládá, že se to dělá kvůli nahrávání a jde o použití LNB twin a né dvou nezávislých antén.
No upřímně si myslím, že s tímhle se mělo ve firmware (mám nejnovější) něco dělat, ale teď už je zřejmě pozdě (nejaktuálnější verze je z 11/2010 - 1193j). :((

Ještě se mysím zamyslet co by udělala výměna přepínačů 4/1 za 8/1 a jaké by to způsobilo další problémy. Doufám, že bych potom alespoň mohl navolit všech 5 pozic...

pivoj13

Díky oběma za pomoc.

Kdysi jsem uvažoval, že si pořídím ke stávající E85, kvůli dalším zajímavým pozicím (MetOP apod.) 100 cm Gilbertinku a dám na ní motor, ale jak bych to proboha nastavil, když je ta tabulka s pozicema společná pro oba vstupy?
(no nejspíš jak píše Samorost bych skončil s 8/1 přepínačem a jednotunerovým stb, jestli by to vůbec šlo mít E85 a k tomu druhou parabolu s motorem)

Dobrou noc.

pivoj13

pivoj13

U těch Technisatu si hodně funkci musíme vytestovat sami - v manuálech nejsou ani popsány - to je slohové cvičení od IQváčů se státnicí na jazyk a Ti nemají o technickém překladu - slovosledu ani PÁRU. R^ :)) R^

CES

Re: CES

Jj. Mimochodem, když už jsem se tu tak rozjel, tak přidám ještě aktuální zkušenosti s ICE Skylink v tomhle stb:

1) CI-modul Technisat Technicrypt (cryptoworks) - bez problémů, téměř okamžitě naběhlo global free, umožňuje duální dekodování (ovšem jen v rámci stejného transpoderu)

2) T-Rex 4.6 - po přidání CAID 0D96 pomocí Prededit fungují SD kanály v Predatorech i Predasaurech. HD kanály nefungují (zkoušel jsem různé verze i ty často deklarované jako fungující - predatory 3.81 nebo 3.51). Po přepnutí na kódovaný HD se modul okamžitě restartuje a shodí zároveň i Technicrypt vložený v druhé šachtě (nepříjemné při nahrávání). Oba moduly celkem dobře spolupracují s universálním fw CHC T-REX V9 (v T-Rex běží jen SD programy, HD nefungují ale aspoň neshazují druhý modul).

pivoj13

bože Pivoj,

veď píšeš o 4 roky starom prijímači.
Všetko bolo už povedané, odskúšané a nastavené. Len ty málo čítaš.
1/ Technisat je diseq 1.0 a 1.2.
Takže buď max 4 družice alebo motor. Žiadnych 5 tam nedostaneš. Kapišto?
Môžeš to oklamať len ako ti tu bolo povedané zapojením relé 8/1 alebo 16/1 s použitím DiseqC 1.2, tzn že do niektorého z riadkov vyberieš namiesto družice "pozicioner" a potom môžeš nastavovať družice v tomto submenu.
Relé funguje tak že napätím dole/hore prepína svoje vstupy. Nejaké EMP centauri je odskúšané a fachčí dobre.

2/ Prepnutie signál=1 alebo signál=2 je softwarový loop. Stačí čítať manuál.
Pri nastavení 1 je signál privedený do vstupu 1 kopírovaný aj na vstup 2. Môžeš používať twintuner s jedným vstupom s obmedzenými možnosťami - rovnaká polarizácia a LF alebo HF.
Pri nastavení = 2 musíš mať dva privody, inak je tuner 2 slepý.

3/ Technisat je spravený tak, že obsluhuje tunery vždy sám - je to jeden blok, nie dva samostatné tunery. Takže nie je možné zadať pre tuner 1 iné družice ako pre tuner 2. Je tam len jedna tabuľka pre diseq1.0.
Technisat je prijímač pre lamy, tzn. že nikde nič zložito nenastavuješ, plugandplay, vyberieš družice z menu a jedeš.
Ak si chcel špekuľovať tak si prešpekuľoval a mal si sa poradiť pred kúpou. Dva samostatné tunery v jednej škatuli mal napr. Topfield

4/ nejaké T-rexy a podobné veci v Technisate zabudni. Toto nie je prijímač na šedý a vôbec nie na čierny príjem.
Pravdepodobne budeš prekvapený ešte aj z toho, že sa Conax čítačky nedajú preflešnúť a že neexistuje neofiko sw a pre paralelné pozeranie a nahrávanie potrebuješ dve karty.

Alebo sa mýlim?

Dagy2
Registrace: 11/2010

Je ještě toto řešení

1. Spokojíš se s tím, že dvoutunerový provoz máš pouze pro 3 družice (není to tak málo).
2. Vstup 2 ponecháš tak, jak je, s přepínačem 4/1.
3. Vstup 1 upravíš takto:
a)Použiješ Diseqc přepínač 4/1 od jiné firmy než EMP Centauri, například Schweiger.
b) Pozice LNB 1 až 3 zůstanou postaru.
c)Na čtvrtý řádek v Menu antény dáš Pozicionér.
d) Místo LNB 4 dáš výstup dalšího přepínače, vytvoříš tak kaskádu, tentokrát od firmy EMP Centauri, který umí povely Diseqc 1.2. Takže budeš mít 3LNB ovládané klasickými povely Diseqc 1.0 a všechny další LNB budeš mít ovládané povely Diseqc 1.2. V Menu Pozicionér navolíš Pokračuj a na další stránce Menu nastavíš povely Diseqc 1.2pro LNB 4, 5 a případně další. Pokud použiješ jako druhé relé v kasádě 4/1, můžeš mít na vstupu 1 celkem 3+4 LNB.Pokud použiješ jako relé v kaskádě 8/1, budeš mít 3+8 LNB, pokud použiješ relé 16/1, budeš mít 3+16 LNB. Ve všech případech zachováš u tří LNB dvoutunerový provoz.
Je to napsáno srozumitelně?

samorost

Varování

Jak již jsem v prvním příspěvku uvedl, povely Diseqc 1.2 chodí jenom ze vstupu 1, nikoliv ze vstupu 2. To znamená, že použití dvou přepínačů 8/1, každý do jednoho vstupu, NENÍ MOŽNÉ.

samorost

Aby fungovalo 5 a více LNB bez pozicionéru, tak přijímač musí podporovat Diseqc 1.1. A to snad Technisat neumí žádný nebo aspoň o něm nevím, možná nějaký nejnovější. Diseqc 1.1 umí spousta jiných přijímačů, stačí jen sledovat technická data. Umí to dokonce i ty nejlevnější televize s vestavěným satelitním tunerem od LG nebo Samsung. Pokud se použije přepínač 8/1 u přijímače co nepodporuje Diseqc 1.1, tak budou funkční jen vstupy 1-4, vstupy 5-8 nebudou v menu přijímače stejně dostupné.

jhordejcuk
Registrace: 5/2012

jhordejcuk

nemáš pravdu! Zavedl si do toho opět hokej.
Platí co píše samorost, t.j.
tuner 1 - spolu až 19 LNB ovládané (z toho 3ks ovládané povely diseq1.0 a 16ks ovládaných diseq 1.2)
tuner 2 - max 3 LNB

Pak musíš trochu znát jak TechniSat funguje s dvěma tunery aby nedošlo ke sklamání.
Jak jsem již psal pivoj podle mého nepochopil to jak je přijímač postaven.
Někdo potřebuje Ferrari pro závody F1, někdo traktor pro farmářské práce, použití těchto dvou pomůcek v opačném garde je sice možné ale výsledky nebudou přesvědčivé.

Dagy2

Ten nápad s kaskádou přepínačů se mi zamlouvá. Chápu to dobře, že zapojení bude:

Vstup 1 - přepínač 4/1 (mám tuším Vialuna nebo něco takového) - 3x LNB Twin (hlavní pozice) + 1x přepínač 2/1 (EMP Centauri, - nové LNB single (28,5E), LNB twin zapojený na jeden vstup(1w))

Vstup 2 - přepínač 4/1 (Vialuna nebo něco takového) - 3x LNB Twin (hlavní pozice)

V menu zvolím na 4 pozici pozicionér a ten mi umožní navolit 28,5E a 1W.

A teď ještě k těm přepínačům 2/1 EMP Centauri: jaký je rozdíl mezi verzemi "pozition" a "option"?

http://www.omko.cz/prepinac-diseqc-2-1-position/

http://www.omko.cz/prepinac-diseqc-2-1-option/

pivoj13

pivoj

si na dobrej ceste!

ale vidím, že chceš kombinovať 23.5E a 1W a pod, myslím že narazíš ešte 2x.ˇ
Môžeš dať vedieť:
- čo to máš za prijímač? HDS2, HDS2+, HDS2X, HDS2X+ ???
- čo chceš dostať z pozícií 1W, 23.5E?

Dagy2

píšeš:
Vstup 1 - přepínač 4/1 (mám tuším Vialuna nebo něco takového) - 3x LNB Twin (hlavní pozice) + 1x přepínač 2/1 (EMP Centauri, - nové LNB single (28,5E), LNB twin zapojený na jeden vstup(1w))
Ako chceš ovládať štvormi povelmi diseqc 1.0 , 5 konvertorov?
poriadne si prečítaj príspevok od samorosta: Je ještě toto řešení...

Biedne forum, riešia sa tu samé blbosti ,len nie satelitná problematika,v kazdom vlákne sprostosti,hádky a trápne fotky uja ibuprofena. Dokial tu redakcia nezakročí ,o čom pochybujem, tak neprispievam .Dodatok: po čase vidím, že to ide ku dnu, tak Zbohom.

marval450
Registrace: 1/2010

Kolegové - když si kupujete Technisata, tak dopředu musíte vědět na co je : na kvalitní GUT obraz !! Na ty " VOCASOVINY", co jdou dělat s Arivama, Dreama, Vantáge, ... atd. není. Cpát tam CA zlodějské moduly je o ničem. Je to SAT do obýváku ke kvalitnímu TV palnelu a v klidu se dívat na super obraz. Já mám T. HD i SD a na Dis. pozici B/B u obou mám na twin LNB na POZICIONERU, ne MOTORU v sestavě na dvou 80 cm parabolách : pevná a pozicioner v sestevě LNB 2x : singl, twin, singl na 2x Dis. přepínač 4/1 a ten twin LNB na středu je rozveden na Dis. 1 a 2. Tak, že mám neustále pevný základ - na 23,5°E na obou satech a pozicionerem nám družíc X X X X .... . R^

CES

Re: Dagy

Mám DigiCorder HD S2.

1W už nechávám spíš ze zvyku. Kdysi jsem tam měl digi a teď si v sezóně občas hraju s MetOP, ale to chce jednoznačně větší parabolu (funguje to jen občas a to skutečně občas) - proto jsem uvažoval, že bych to dal na druhou parabolu a motor.
28,5E jsem přidával teď kvůli olympiádě.
23,5E cslink/skylink.
19,2E ARD, ZDF apod.
13E v poslední době hlavně Mezzo a ORF1,2.

Parabola E85 (střední čechy), LNB Twin GI-202 platinum (mimochodem plast. krytky na LNB skutečně po cca 4 letech odchází) + nový LNB Inverto Black Ultra Single (ten bych do budoucna uvažoval na parabolu s motorem).

pivoj13

Doporučuji přečíst o přepínačích

přímo stránky EMP Centauri, povídání o příslušném přepínači. V kaskádě jsem měl vždy 8/1 nebo 16/1, nepochybuji o relé W.
V pojmech pozition a option bych se mohl zamotat, Saxon to snad umí vysvětlit polopatě a lidsky.Přepínače EMP umí často oba typy povelů Diseqc 1.0 i Diseqc 1.2, o to jde. Cizí přepínače mimo EMP umí často pouze Diseqc 1.0, o tom to celé je.

samorost

Ja som kúpil HDS2 pred 4-mi rokmi kedy to bol jediný twin HD na trhu ako novinka. Vtedy to bolo OK, dnes keď HD programy sú realitou, začínam byť obmedzovaný týmto
Ty si kúpil prijímač teraz keď je tento typ morálne za svojim zenitom. To je z výpredaja v OMKO? Videl som tam nejaké reklamy.
Si si vedomý, že máš prijímaš 1xDVB-S2 + 1xDVB-S ?
Tvoj problém bude, že tuner1 je HD a tuner2 SD. Normálne na nahrávanie sa používa tuner 2 - t.j. budeš môcť nahrávať len z pozícií pevne daných v diseq 1.0.
V momente že budeš nahrávať napr. z NovaHD tuner1 prevezme nahrávanie a ty budeš mať na pozeranie k dispozícii tuner2 a ten nebude mať prístup k LNB zapojenými cez "pozicionér".
Obmedzení bude hromada.

Tak ako píše CES R^ R^ R^ toto nie je prijímač na ocasoviny ale super obraz a spoľahlivý chod (za 4 roky NIKDY problém s načítaním kodov z CRW a ICE kariet, nikdy zamrznutie, nenahratie, tma a pod)

Dagy2

Re: Dagy2

Ale ne, taky už ho mám cca 4 roky, teď mně jenom napadla ta blbost přidat další LNB :-).

pivoj13

Dagy2

Mel jsem ten prijimac taky od zacatku a pred tydnem jsem ho kvuli tomu ze nema druhe DVB-S2 daroval tatovi. Ten potrebuje jen jeden tuner, ma na nem motor, takze jemu bude jeste dlouho slouzit. Ted nemam nic a vybiram co si poridit. Zbyla mi tedy Technisat antena Multytenne twin, 2x Technisat CW modul s ICE kartama normalni a Next. Co si ted tedy vybrat abych byl stejne spokojenej jako s timto prijimacem? Zatim mam vyhlidnutej ten VU+ Duo2 co je ohlasenej na rijen. Nejaka jina varianta? Ty jsi presel na Isio?

izidor
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 29

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra