Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příslušenství

Anténa na DX příjem v Ku/C pásmu 240/310cm+

Myslím si, že jsem už na orbitu s anténou 125/140cm posbíral dost zkušeností na to, abych se zase posunul o nějaký ten krok dále a upgradoval svou dosavadní přijímací soustavu.

Současná sestava: 125/140cm offset, několik Ku LNB, rozsah 85E - 37.5W (co kopce dovolí), dále 100cm offset + několik cirkulárních LNB pro sólo příjem 36E.

Plánovaná sestava:

Ku pásmo:
240-310cm prime focus, nejlépe s originálním ozařovačem + přírubový LNB, polarmount (nejlépe od stejného výrobce), 36 palcový táhlový motor + možná dodatečný táhlový motor pro případnou korekci deklinace v krajních pozicích či pro příjem inklinujících družic, pozicionér typu V-box II

C pásmo:
310cm+, ale tam zatím váhám, jak to udělat, možností je více.
a)
C band LNB + ozařovač co nejtěsněji vedle Ku band LNB na stejné anténě i na úkor neúplných vnějších kroužků C ozařovače (byť je C pásmo relativně "tupé", určitě to není optimální řešení a anténa nebude využita na 100%)
b)
motorizovaný výměnný mechanismus LNB přímo v ohnisku antény - chytré, ale dosti náročné řešení pro dlouhodobě stabilní provoz s maximální účinností pro oba LNB, větší zastíněná plocha antény
c)
výměna C/Ku LNB manuálně - nepříliš praktické
d)
2 nezávislé antény, 1 na Ku pásmo, druhá na C pásmo

Zatím se rozkoukávám po různých výrobcích antén (a když pominu velmi nákladné a v podstatě profi řešení Andrew a Prodelin), docela se mi zamlouvají tyto:

1) Portugalské antény Famaval, konkrétně typ 310cm - jedná se o doplnění plné Famaval 230cm antény pomocí 8ks přídavných výsečí do celkového rozměru 310cm, vhodná by byla především pro C pásmo, v Ku pásmu je otázka, jak by se musel modifikovat ozařovač, aby došlo k plnému využití anténní plochy.

2) Turecké Antény Laserelektronik, viz. http://laserelektronik.org/productlist.html
fantastické rozměry, docela mě ale děsí to "rovnání antény", co mají v manuálu a bojím se tvarové stálosti.

3) Anténa Pasat 240cm z http://shop.olmi.cz/zbozi/1992-parabola-240-alu-prime-focus
otázkou je, zda by šla použít s tímto polarmountem:
http://shop.olmi.cz/zbozi/1533-h-2-h-mount-jaeger-hq-1224-smr, případně ještě s adaptérem

Diskomfort je nositelem pokroku.

AlesHavel
Registrace: 5/2010
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Anténa na DX příjem v Ku/C pásmu 240/310cm...

Prozatím mám stanovené favority na Pasat 240cm pro Ku band a Famaval 310cm pro C band, ale rozhodně to není definitivní, a jak jsem říkal, zatím se rozkoukávám.
Pasatka 240cm má navíc výhodu v možnosti dopravy až domů, Famaval jsem zatím nezjišťoval.

Pokud máte tipy na některé další PF antény, prosím uveďte. Nespěchá to, aktivně se do toho pustím nejdříve v létě 2013.

Líbí se mi i 300cm Channel Master, kterou používá Roman Dávid, ale ta už se dneska nevyráví a např. Kathrein CAS 23 je už trošku jiná cenová relace - v podstatě cenově srovnatelná s Prodelin 370cm.

AlesHavel

o techto antenach toho moc nevim spis vubec,ale pokud by si tu 125/140 prodaval tak bych mel zajem,chtel bych ji instalovat na jare az odpojej Astru 1N BBC atd,v tuto chvili mi bezi Channel 4HD ktery je uz na Astre 2E na hrane sledovatelnosti s 100cm Inverto Black ultra twin

bbcman
Registrace: 12/2005

@bbcman

Zatím nemám v plánu ji prodat, včetně té fixní na 36E ji chci nechat tatovi pro příjem standardních = příjmově nenáročných programů z cca 40 základních družic.

Na Astru 2F (2E bude asi podobné) v mém místě příjmu (zejména na 11023H) bude právě třeba anténa okolo těch 240cm, a ani ta nemusí zaručit stabilní příjem během celého dne.

AlesHavel

pozri si ,,bazar,,vanspeed tam predava nieco zaujimave,mozno aj pre teba...

Dish:Supral 200cm-90E-47,5W.C+Ku band:QARL 3636+GBOX2000,dekl.:HARL3612+ PaceMSP995,FIX-120cm-23,5E,LNB:INVERTO Quad:90cm+DM3800-95E-50W,Clarke TechHD4100+,Octagon SF8008 combo,AB Cryptobox 752(LNB): WSI,ZINWELL a vela inych..C band polarotor+Supermax 13

Dano
Registrace: 1/2007

jsem rad,ze u me prijem v tuto chvili je na hrane v Jablonci n/N s astrou 2e na 100cm proto si myslim,ze na jare mi bude stacit/i kdyz vim s malou reservou 125cm ofset treba gibertiny,ale 125/140 by byla lepsi,150cm uz mi prijde dost velky monstrum na balkon paneloveho domu :-) vanspeed ma same spis vetsi,ale je ze stejneho mesta tak ho urcite zkontaktuju,kde jsi Ales Havel sehnal 125/140?co je to za znacku? nikde na internetu jsem tuto velikost nenasel,diky,pekny Silvestr

bbcman
Registrace: 12/2005

Ahoj,

mi se líbí tato firma:http://www.dhsatellite.com/

kolop
Registrace: 1/2006

U týchto väčších antén musíš brať do úvahy hlavne ich vyššiu hmotnosť a veľkú plochu kvôli vetru. Preto nejaký komerčný polárny záves asi nebude ono.Najlepšie je vyrobiť si podľa svojich potrieb a prirobiť samozrejme ovládanie deklinácie.

ty si z Frenštátu? Doslova pár km od teba má jeden chlapík pár profi antén 1,8-3m. Ak chceš kontaktuj ma cez niektoré dx forum(satclubpl,dishworld,dxtvde) ;)

Biedne forum, riešia sa tu samé blbosti ,len nie satelitná problematika,v kazdom vlákne sprostosti,hádky a trápne fotky uja ibuprofena. Dokial tu redakcia nezakročí ,o čom pochybujem, tak neprispievam .Dodatok: po čase vidím, že to ide ku dnu, tak Zbohom.

marval450
Registrace: 1/2010

Toto by sa hodilo: http://www.galaxy-marketing.com/741u-cku-c-and-ku-band-linear-circular-universal-ku-hdtv-lnb-lnbf.htm

juro1970

@juro1970

ak chceš skutočne loviť, tak na takéto "kombajny" zabudni. pre rovnaký príjem v porovnani s individuálnymi LNB a príslušnými ožarovačmi, je nutné zväčšiť anténu min o 10%.

@ AlesHavel: ak použiješ jednu anténu, najlepšie bezstratové riešenie je motorické presúvanie lnb do ohniska. Ja to mám už niekoľko rokov a k plne spokojnosti a presnosti. Zatienenie paraboly vzhľadom na jej priemer, ktorý chceš použiť je irelevantné, ani to nezmeraš. O mutifeede C/Ku radšej neuvažuj. To som zavrhol hneď pri prvých pokusoch. Druhý motor na deklináciu ti pomôže len ak chceš prijímať inklinujúce družice. Polárny záves sa dá spoľahlivo nastaviť na celý orbit (ja mám 100e - 53,5W),ale je to trocha náročnejšia práca = výsledok super. Viac potrebná je možnosť nastavenia skew LNB. Ani v dnešnej dobe nie su všetky družice nastavené presne V/H s osou zeme vzájomné odchýlky sú aj 5° a pre DX príjem už je to veľa

Slovak DX satellite overwrite club.

Peon
Registrace: 8/2010

@Dano - jj, díky za info, určitě s vanspeedem kalkuluji jako s jednou z možností

@bbcman - Těžko říct, je to noname offset demontovaná z kabelovky. Být tebou, tak počkám na A2E, a pak se podle toho zařídím.

@kolop - Fantastické! Prošel jsem si celý jejich web, technologii výroby, atd... Docela se ale bojím, co by se stalo s cenou, kdyby se k ní přičetla doprava, clo a DPH. :O

@marval450 - Trochu jsem si i myslel, že to asi nebude to pravé ořechové... Navíc bydlím v hodně větrné lokalitě, takže takový "komerční" polarmount by zřejmě neobstál. Jo, jsem z Frenštátu. Viděl jsem v Mořkově (cca 10km ode mě) má někdo na zahradě velkou anténu (dříve asi na A2D, dnes A2F), tak třeba myslíme stejného člověka. Ale neznám ho, ani nevím, jak se jmenuje. Až budu mít více času, ozvu se na polském satclubu. Jinak díky za info ohledně Amosu5, cos mi odpovídal někdy v polovině prosince - všiml jsem si toho až teď. Přišel jsem na to už taky před pár dny, když jsem zaregistroval, že na Flysatu upravili údaj o modulaci. Když jsem nastavil nové parametry, náznaky signálu se okamžitě ztratily. Na 11801, 11884 a 12625 ale občas vidím slabé náznaky signálu. Zejména náznaky na 12625 podle mě potvrzují, že toto by už skutečně mohlo pocházet z Amosu5.

@juro1970 - Uniband raději ne, přesto díky za tip.

@Peon - OK, díky za info. Co jsem si zatím početl různá zahraniční fóra, v podstatě se z toho dá zobecnit, že polarmounty přímo od výrobce jsou většinou nevyhovující (někdy i po mechanické a pevnostvní stránce) na pokrytí celého orbitu a lidé je buď upravují nebo si dělají vlastní. Toho se docela bojím, protože s tím nemám žádné zkušenosti a až na to přijde, budu s tím určitě dlouho zápasit.
Dokonce i na mé malé anténě 125/140cm jsem si už všiml, že v podstatě není možné nastavit jednu univerzální hodnotu skew. Nakonec jsem vybral tu, která odpovídala maximu signálu ve východním svazku Turksatu 2A. Seděla na nejvíce jiných družic, ale rozhodně nedávala možné maximum signálu např. na 75E v jižním svazku nebo na 5W ve svazku steerable. No, než toto budu řešit na velké anténě, ještě uplyne moře času. :)))

Díky všem za rozšíření obzoru, postupně se do toho budu dostávat. Věnoval jsem tomu zatím pár dní, abych zjistil, co kde, jak, v následujících cca 6 měsících ale budu mít úplně jiné starosti, takže jak jsem psal v prvním příspěvku, odkládám to zatím na léto 2013.

AlesHavel

Ales Havel

V Morkove ma parabolu Olda.Ma 240CM Prodelin segment.Nechal jsem mu ji pred 3 lety.Jirka Jablonec

vanspeed
Registrace: 10/2007

Ales Havel

Ozvi se mi na muj mobil.Polarni zaves mam rozpracovany.Je to od /peon/ ale jeste upraveny.Peon ho dodelaval a nektere casti jiz nesly predelat ,tak jak by si pral.Tel. 602 808056

Ahoj jirka Jablonec

vanspeed
Registrace: 10/2007

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra