Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem DVB-T

vliv přistávajících letadel na signál DVB-T

Toto téma jsem zde nakousnul v roce 2010 a nyní mám opět jeden příklad. Instalace DVB-T antény v lokalitě Dědkův mlýn ( respektive nad ním ) protože dole v údolí u potoka je to prakticky nemožné. Původní anténu řešil nějaký dobrák v podmínkách SFN ( Žižkov /V/ + Cukrák /H/ ), výsledek byl sledovatelný tak na 50%. Vliv letadel a soufázového sčítaní několika odražených signálů dělal z příjmu nesledovatelnou záležitost. Využil jsem tedy signálu Bukové hory (80 km) a antény BU-119 s nízkošumovým zesilovačem IVO (26 dB). Signál vedený cca. 10 m na druhou stranu chaty je zcela vyhovující s chybovostí okolo 2e7, nicméně přistávající letadla i nadále způsobují cca. sekundový výpadek příjmu při protnutí přímky vysílač-anténa. Jelikož letadla přistávají v tomto směru v intervalu 5 minut, tak se jedná o nepříjemnou záležitost. Myslíte, že by se dalo stěžovat na tento stav na telekomunikačním úřadě..??? Tyto odrazy nám dělali problémy už v dobách dálkového příjmu rádia i TV z vysílače Hoher bogen v době totality.

DVB-S/S2 ( E-85 /28,5/23,5/19,2/13/ ), DVB-T/T2 ( Žižkov,Ládví,Cukrák,Černá hora,Buková hora, Ještěd, Jablonec,Sněžné jámy (PL),

pigfucker
Registrace: 5/2008
Stránka: 1 [ 2 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 38
Odpověď v diskusním vlákně

RE: vliv přistávajících letadel na signál DVB-...

záleží na směru letu !

ale tak nebo tak odražená frekvence je stejná !!!

o co je přijímaná (na letadle letícím vstříc vysílači)frekvence vyšší o to je "vysílaná" frekvence nižší.

:8)

tonek
Registrace: 1/2009

odraz

musím potvrdiť, že odraz od lietadiel má silu. Napr. u mňa na Liptove na frekvencii 94,5 (keď ešte nevysielalo Rádio Sever) som chytal pri preletoch srbské Radio Beograd, zo 446 km vzdialeného vysielača dokonca aj s RDS. Pritom za normálnych okolností nemám žiadny signál. Takto chytám aj ďalšie stanice zo vzdialených vysielačov a to aj keď nie je práve tropo. V poslednej dobe som sa zameral na frekv. 105,6 východným smerom mi funguje Radio Resita z Rumunska. Na necelú minútu ide pekne stereo, ale RDS mi zatiaľ nenabehlo.
Alebo na frekv. 98,0 mi ide obyčajne BestFM s RDS, ale pri prelete lietadla začne hrať Patria a to tak silno, že aj RDS sa mi zmení na PATRIA.

palo
Registrace: 1/2006

to tonek

Myslet bolí. Máš pravdu.

Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.

samorost

Je sranda ako moze tam hore, take male lietadlo urobit taku galibu.. :8)

Tento prispevok bol cely napisany bez financnej pomoci EU, alebo nejakej mimovladky.

liquere
Registrace: 7/2008

Ano, odraz od lietadiel je silny - respektive dostatocne silny minimalne na to, aby od frekvencie cca 1 GHz zachytitelny v radiovom prijimaci resp. v meracom pristroji. Ten musi byt dostatocne citlivy a selektivny. Plati to pre rozsah frekkvencii cca 1-10 GHz. V ziadnom pripade vsak nebude taky silny, aby zahltil sirokopasmovy zosilovac ladeny do TV pasma.
A Doopler je blbost, v zavislosti od smeru a rychlosti letu dochadza k posuvu radovo niekolko Hz, mozno kHz.

JanoHels

pridam dalsi bludy

Kmitoctovy posuv signalu o desitky Hz oproti primemu signalu staci na znemozneni prijmu 8k COFDM.
Neverici Tomase Enika a Tonka to mozna nepresvedci, ale nekoho treba ano:
http://happy.emu.id.au/lab/lectures/doppler/sld001.htm

ivovi0
Registrace: 11/2008

Naše modulace DVB-T jsou

ve standardu: (znalec doplní), proto se zde Dopplerův jev uplatní (neuplatní). Enik, na rozdíl ode mne, modulace zná, prosím ho o doplnění.

samorost

@:ivo

moc pěkná studie díky za ni :))
nicméně jsi mne nepřesvědčil ! spíše utvrdil v tom co jsem napsal včera !
já jsem psal o nejjednodušším případě (jak je na slidu 7a11)
kdy je éro zhruba uprostřed a je největší odražený signál
( a tedy i jeho vliv) při nulové kmitočtové dopplerově odchylce . Krajní případy jsou zde pěkně popsány ovšem je zde jasně napsáno že bez podstatného vlivu. Nesouhlasím ani s dalšími tvými tvrzeními
a myslím že jsi tenhle pěkný článek ani nečetl!
ale hádat se nechci !
pěkný večer

jo a pro samorosta :pokud se nemýlím tak v evropsku je všude modulace 8k ?!

tonek

Smysl diskuze je

ve vzájemném obohacení. Myslím si, že toto vlákno může mnohým prospět. Někdy máme vzájemně protichůdné názory. To se může stát. Důležité je argumenty přesvědčit. Vzájemnými urážkami, které každý z nás dokáže jistě na mistrné úrovni směrem k protivníkovi, se nikam nedostaneme. Hrát si na uražené také nedává smysl. Někdy je znednodušený pohled na věc výhodou, jindy znemožňuje správný závěr. Ve vší pokoře všem účastníkům tohoto vlákna děkuji.

samorost

@tonek

Vybrat si scenar 5 jako hlavni a ostatni jako krajni a zanedbatelne neni zrovna korektni. Nikde se tam o ostatnich scenarich jako "bez podstatneho vlivu" nepise, pouze ze odraz je mensi nez ve scenari 5. V zaveru (slide 17) se pise, ze "Up to full Doppler shift with the amplitudes in the range that will affect the DTTB systems (greater-than -15dB echo) may be common." Nemam na zadnych svych tvrzenich co menit. Pekny den.

ivovi0
Registrace: 11/2008

tonek

tak to se mýlíš :)

davidkriz
Registrace: 8/2009

mýliti se

je lidské !!! nicméně je také vhodné uvést kde se kdo mýlí!

k uvedenému článku jen doplním :
autor sám píše že se jedná o zjednodušení (obrázky a výpočty jsou pouze v plošném zobrazení NIKOLIV v reálu TROJROZMĚRNÉM !!! to znaméná že redukce vlivem úhlú budou daleko větší např. při třiceti stupních elevace a třiceti stupních odchylky z úhlu směru letu a úhlu záření vysílač přijímač bude redukce doplerova posuvu 75 procent
(2x cos fí).
dále zde není uvažován vliv síly odraženého signálu na úhlu.
A jako třetí podstatný element zde není vůbec uvažován směrový diagram jak antény vysílací tak přijímací !!! Proto např scénař č.1 je jen teoreticky správný ,
prakticky NESMYSL.
mohli by jsme pokračovat ...vlastní výpočet by možná zvládl
Aleš který má více rozumu než já a proto zde již nechodí .

shrnutí autora na slide 17 považuji za potvrzení mých slov ale jsem stále otevřen diskusi a jsem rád že to aspoň někoho zajímá !

tak kuci pěkný večer a ať žije ECHO pre i post !!!

a panu Dopplerovi všechna ČEST !!!

:))) :8) :laughing: R^

tonek

Myslím, že v tom hledáte zbytečné složitosti. Doppler tam samozřejmě je taky, ale hlavní jsou hluboké úniky vzniklé fázovým sčítáním odraženého a přímého signálu. To že to dělají letadla je důvěrně známo od samého počátku TV vysílání. Každý lovec DX FM signálů se setkal s rychlým únikem, který nemohou dělat žádné vrstvy, ale rychle se pohybující objekt. V údolí bývá signál odražený od letadla silnější než ten přímý. Odrazem od letadel radioamatéři dělají spojení. Nové Airbusy odrážejí méně (compositní materiály).

visper
Registrace: 5/2008
Stránka: 1 [ 2 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 38

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra