Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Technika

Odpojení SAT-REC za bouřky

Kolegové jak postupujete a chránite SATY a ostatní audio-video + PC, techniku za lokální bouřky ?? Já mám el. proudové chániče na 240 V a i tak, vše odpojuji : paraboly, antény + odpojuji od el. sítě, ..... atd.. Se to vyplatí. Jak u Vás ? Dík všem za info. :) R^

CES
Registrace: 4/2007
Stránka: [ 1 ] 2 3
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 66
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Odpojení SAT-REC za bouřky

Nedělám to, protože jsem línej. Ale kompletní odpojení je asi ta nejjistější varianta. Pokud tedy barákem neprojde kulový blesk :-)

ZdenekMi
Registrace: 1/2011

pojištění

domácnosti,nic jsem nikdy neodpojoval R^ :8) :8)

pierrepetr
Registrace: 5/2006

prúdový chránič ti nepomôže. odpojenie to je tá najdôležitejšia vec. Ale od prijímača,a aj odpojenie sieťovej karty. To je základ. ostatok ma nezaujíma. Za 22 rokov mi odpálilo len tuner at s7. na ten som zabudol.

vusolo 4 K . blackhole 3.0.8.

oneeeee
Registrace: 10/2005

Proudový chránič není na ochranu před bleskem. Zkus si o tom něco přečíst. Jinak zcela sdílím postup Pierpetra.

On Air!

Saxon
Registrace: 5/2007
Galerie: Saxon

Neodpojoval jsem nikdy nic. Loni sousedovi blesk který udeřil do stromu vedle jeho baráku a do střechy, zničil úplně všechno (tv, sat, dvd player, pc, router, CB vysílačku a bohužel i jeho SDR přijímač co za něj dal celkem balík a mě ho půjčoval). Hromosvod zůstal celý.
Přemešlim že asi začnu...

Martin79
Registrace: 7/2008

oneeeee - asi tak.

No on ten proudový chránič není 100%, ale aspoň mám dobrý pocit, že jsem pro to něco udělal. To v loni na chalupě jsem ho neměl, vypli a zapli el. proud a proud. nárazem to odnesl Technisat STR1. Mám i Henkela a ten chámí i tester antény. Jinak pro info, u nás ve vedlejší vsi, má svoji trafačku, co mám chalupu, tak borec od rozvodních el. závodů zblbnul a do el. sítě na 240 V, pustil cca 400 V a vše co měli zapnuté lidem odpálil. No vyník byl jasný a pojišťovna jim nic nedala. Suďte se - hotovo. R^

CES

Přepěťová ochrana má tak běžně ochranu do 1500V. Pomáhá třeba pokud máš na stejném el. okruhu zapojený nějaký motor cirkulárky atd. Jinak nemá smysl. Pokud do el. vlítne blesk tak těch 1500V nevytrhne, blesk má miliony voltů.
Nejúčinnější je odpojit spotřebič ze sítě.

FUBA DAA 850 28.2E, 23.5E, 19,2E, 13E | VU+ SOLO 4K, VU+ ZERO, Sky+ HD Amstrad DRX890 | Sky UK, SkyLink

killors
Registrace: 3/2007

Saxone

Mi teda odborně vysvětli, proč to tak stejní chytáci jak Ty vyráběj a prodávaj. :))) R^ :)))

CES

@CES

Postupuji stejně jako ty.

O2Tv,VU+ Zero,Hliník 85cm IBU Twin 19.2E+23.5E Panasonic TH 42PX80.

Saták1
Registrace: 7/2008

@CES

Tobe něco vysvětlovat je naprosto zbytečné. Navíc, proudové chrániče nevyrábím ani neprodávám. Je vidět, že nemáš ani 50 paragraf 6, doufám, že nikomu nic nemontuješ.

On Air!

Saxon

CES při pátku zastupuje kamoša z Lanškrouna ale humoru není nikdy dost !
proudový chránič chrání Tebe aby tě elektrika nenakopla !
ochranu spotřební elektroniky proti bouřkovým vlivům rozhodně nedělá !!!!
a také když "borec od RZ" ustřihne nulu tak to proudový chránič nezachrání !!!!
tak že ti chytáci to dělají a prodávaj ze zcela jiného důvodu !!!
osvětu nechám na "kapru fĺldovi "

:8)

tonek
Registrace: 1/2009

CES.........

tady si počti
https://www.parabola.cz/forum/topic-62591/
jen si zašel na nákup a bylo vymalováno,v loni jsem řešil taky hodně škod po bouřce,je nejdůležitější správná pojišťovna a správná pojistka,hodně lidem to neuznali,prý se mohou soudit,tak přešli k jiné pojišťovně R^ :O

pierrepetr

Protoze dle CSN 33 2000-4-41 ed.2 musi byt kazdy zasuvkovy vyvod do 20A (jiz i uvnitr),opatren proudovym chranicem:).
Vyjimku tvori zasuvky,ktere jsou urceny pro urcite zarizeni a jasne oznaceny ,napr. pro "MRAZAK" ,nebo pro "PC".:).Cili vsichni fajni synci aji roby,kteri delaji el.instalace dle zminovane CSN se s FI setkaji:).Nesetkaji se s nim samozrejme zednici,kteri v mnohych pripadech rekonstrukci el.instalace v byte delaji-bez revize:).

hdpe
Registrace: 11/2007

Jinač si kolegové to dobře přečtěte, já jsem nepsal, že proudoví chránič je proti blesku. Já ho odpojuji. :))) R^ :))) :))

CES

a i tak

:))) R^ :))) :))

tonek
Registrace: 1/2009

Ted uz to nezachráníš.... :))) raději si vyběhej pojistku domácnosti a ještě tu co se jí říká lidově " na blbost", ta se ti určitě hodí. R^

On Air!

Saxon

tonek, pierrepetr

tonek - Jsi nám vyjasnil,JAKÉ NÁŠ " IQ ". !!!! Kolega pierrepetr, s tebou se dá rozumě domluvit . R^ R^

CES

Především bych stožár pro sat. antenu, který mám na balkoně v 1. poschodí, nade mnou je ještě 6 pater, nikdy neuzemňoval. No a nejlepší ochrana je odpojit anténu od přijimače.
Další kolo je vytáhnout spotřebiče ze sítě, ale otázka je kdy. Někdy je to fakt zčistajasna prásk a ticho.
Pokud bych měl parabolu na střeše, potom samozřejmě musím postupovat pode předpisů, vše řádně zemnit ale při bouřce bych odpojil kabel.

I když jsi chytrý, možná přijde někdo ještě chytřejší

Morous
Registrace: 1/2006

Add....

Bleskový výboj má napětí miliony voltů a nárazový proud i 100000 Ampér. (100kA) Představa, že je možné takovýto výboj zastavit vypnutím proudového chrániče, který má ve vypnutém stavu kontakty vzdálené asi 1cm, je naprosto naivní. Stejně tak je šílené si myslet, že 100kA je možné stáhnout varistorem v přepěťové ochraně. Ochrana před atmosferickou elektřinou je vysoce sofistikovaná záležitost za mnoho a mnoho peněz!

Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!

Enik
Registrace: 11/2005

Morous

ono to zemnění paraboly podle předpisů,taky není jednoznačné R^ :lookaround: :)))

pierrepetr

Saxone

Já jsem na rozdíl od tebe v klidu a nepotřebuji někoho posílat na WC jako Ty a potom tady veřejně plakat po citronu a hnát to proti adminoj. :))) :laughing: :))) Končím dnes - to nemá cenu.

CES

Blesk může indukci poškodit i odpojené zařízení

Já vytahuji přijímače ze zásuvky a na kabelu satelitní antény mám běžnou anténní ISO spojku, která se snadno rozpojí na rozdíl rozšroubování od F-konektoru.
Jinak nám před 20 roky udeřil blesk do paneláku. Kroucený drát svodu z jímačů blesku procházel po vnější zdi asi 2 m od HI-FI věže v přilehlém pokoji zcela odpojené od zásuvky a antény. Horní kazetový přehrávač byl vnějšími Cinch kabely spojen s dolním zesilovačem, takže stínění kabelů vytvořilo s kostrou věže větší uzavřenou smyčku. Do této smyčky svodový proud blesku naindukoval zkratový proud, který přepálil na tištěném spoji zesilovače krátké tenké propojky mezi konektory a zemní plochou na tišťáku. Indukovaný proud v uvedené smyčce byl tedy dost silný.
Na jiném místě v bytě byl rovněž zcela odpojený TV přijímač. V něm byl po zásahu blesku odpálen jen tranzistor, který spínal relé dálkového ovládání. Zřejmě se také do cívky relé naindukovalo od svodového proudu blesku napětí, které prorazilo ten tranzistor.
V ostatních bytech paneláku s neodpojenými spotřebiči byla Sodoma-Gomora.

Standa3
Registrace: 1/2006

CES..

nerozčiluj se,vždyť jen debatujeme,o život zatím nejde :laughing: :)))

pierrepetr

rere @CES

bral jsem tě jako machra,teď si u mně hodně klesl,zdravím Saxona R^

...rukama mi prošlo snad vše co má scart a HDMI a DVI

paprika007
Registrace: 11/2006

Ano, jedině spravna je tristupnova ochrana proti atmosferickemu přepětí ktera na rodinny domek stoji desitky tisic. Ale zaruku stejne nemas. Zakladem takove ochrany je prvek, ktery pri přepětí radove o desitky procent zkratuje vstupni svorky v elektromernem rozvaděči a to vykonem radu tisicu amper a vyřadí vstupni , vetsinou nozove pojistky na patě domu. Ale bez dalsich dvou stupňů ochrany ani toto není samospasitellne.
Jako ctvrty stupeň ochrany je nutne i dobre pojištění. Vypinani chrániče je asi takova ochrana jako chranit se proti početí vypinanim svetla v loznici.

Topfield TF 7710 HD PVR 250GB HDD, Ferguson 7318, motor SG 2100, Parabola 73x80 Al Emme Esse, LNB Maximum Pro-Line P-2 Twin.

kuba
Registrace: 3/2007
Stránka: [ 1 ] 2 3
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 66

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra