Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Zkušenosti

Ožarovací uhol konvertoru

Kam správne nasmerovať konvertor na parabolu aby sa dosiahlo najlepšieho príjmu? Parabola ofset 95 cm a LNB Inverto ultra black

sandro
Registrace: 8/2013
Stránka: 1 2 3 4 [ 5 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 116
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Ožarovací uhol konvertoru

...dúfam, že ti takáto presnosť stačí - lebo kubovi by asi stačila! :laughing: :laughing: :laughing:

brga
Registrace: 9/2009

Visper se nemýlí. Primární reflektor je skutečně sférický.
Pokud se použije dostečně velká ohnisková vzdálenost, lze považovat kruhový vrchlík za parabolu.(V optice skutečně některá parabolická zrcadla vykazují tzv sférickou vadu - odchylka od parabolického tvaru) Parabola by byla skutečně vhodnější, netuším, co Amíky vedlo k náhradě sférickou plochou, možná to bylo výrobně jednodušší.
Ovšem pro korekci vlastností sférické plochy používá radioteleskop v Arecibo sekundární a terciální reflektor, takže po třech odrazech se rovnoběžné paprsky nakonec sbíhají v jednom bodě, kde je umístěný feedhorn, v případě tohoto teleskopu, vzhledem k jeho velikosti, se mu říká feedroom.

Hujer
Registrace: 4/2004

Teď mě tak napadá, že sférický je proto, že při posouvání "ohniska" vykazuje kulová plocha vyrovnanější výsledky, než by tomu bylo u paraboly.

Hujer
Registrace: 4/2004

...vyzerá to, že to je naozaj sférická krivka, a nie parabolická (ako som si myslel a dokonca niekde aj vyčítal a tým si potvrdil nepravdu) - zrejme preto, lebo s tým pohybom prijímača (lepšie povedané niekoľkých prijímačov) mimo ohnisko by vznikali rôzne chyby a pri sférickom tvare vždy rovnaké...

:lookaround:

http://i.stack.imgur.com/9i9q1.jpg

...takže predsa je toto fórum užitočné (aspoň v množstve 1ppm príspevkov)... :laughing:

brga

visper promine...

...tohle se u nás stáva maximálne jednou, dvakrát, třikrát za deset let...

...a tady jsou slivčičky z mé zahrádky...

R^ R^ R^

brga

brga

Není třeba se omlouvat, tak se mi to líbí, technická debata bez emocí a urážek je přínosem pro všechny.
Nejvíc mne mrzí, že jsem letos na tom Portoriku byl a chtěl jsem zorganizovat zájezd na Arecibo. Všichni chlapi do jednoho řekli: "Parabola? tu mám doma taky, jdeme radši k vodě". Samotnému se mi do hor nechtělo.

visper
Registrace: 5/2008

V takim hycu do hor čumět na parabole?!! :laughing:

Znova osmnáctku v osmiválci

Tomik535
Registrace: 10/2007

Přesně tak to řekli, tupani. Kdyby někdo z nás chtěl zorganizovat zájezd, tak bych se přidal. Chtěl bych to vidět.

visper

play on words potřetí

horké hlavy vychladly máslo na hlavě ztuhlo , a jestli neumřeli tak tam spokojeně klábosí do dnes.
na závěr poznámka že ti tupani nevěděli že to není parabola a proto tam měli jet!, že má rotační parabola několik ohnisek zde nikdo neřekl ! že péťo, a hraní se slovíčky může vést až k válečnému stavu nebo k usmíření , né každý se umí správně a napoprvé vyjádřit a od toho jsem vynalezli fórum . Každý se učíme technice či mravům a proto hurá do dalších diskusí , ať tady nudou neusnem!

:fuming:

:laughing:

tonek
Registrace: 1/2009

@visper

...mal si im povedať, že sa tam natáčal James Bond - myslím že to bol Golden Eye...
...hneď by mali záujem o parabolické a sférické krivky a nielen toho taniera, ale aj Izabelly Scorupco...
...a možno aj o ohnisko jej a aj toho taniera!!! R^ R^ :laughing:

brga

Golden Eye jsem jim říkal a nepomohlo. :((

visper

Jinak celá tato bouřlivá debata byla jen o slovíčkách, všichni to mysleli dobře. Parabola má jen jedno geometrické ohnisko a bude ho mít i bez signálu ve sklepě pod uhlím. Když upevníme LNB mimo ohnisko, tak tam taky dokáže soustředit energii (s menším ziskem) ale už to nemůžeme nazvat ohnisko. Když dáme dvě paraboly proti sobě, u jedné bude laser v ohnisku, tak můžeme mířit kam chceme a uvidíme světelný bod v druhém ohnisku. Mimo ohnisko se to nepodaří.

visper

No ale přece jen..co kdyby..

Je a není, nebo má a nemá je taky rozdíl v jednom slově..

Znova osmnáctku v osmiválci

Tomik535
Registrace: 10/2007

...ono totiž ohnisko je terminus technikus a parabola tiež (je to totiž kužeľosečka), a nie je to tá "parabola", ktorú vidno na budovách - to je totiž teleskop, tanier, misa, parabolická anténa, anténa... ...ale všetci hovoria "parabola"...
...lebo ohnisko je aj miesto, kde bol oheň... :fuming:

brga

brga

to hodil do autu až na to ohnisko

:laughing:

bo to je miesto kde oheň bol , je nebo i může být !!!

tonek
Registrace: 1/2009

Kolegové, tady nějaký "začátečník" dá dotaz s předsudkem z dob analogu, jak naší fotři, že když má signál a kvalitu na badgrafu 90 - 100% bude mít nejlepší obraz. :))) A má doma komerční "parabolu - plácačku" na svářečky + k tomu nějaké LNB Inverto na konci ráhna v plas. uchycovači. Jinak s trochou zkušeností jsme v Chorvatsku použili na svářečky lavor a přidrátovaný klacek + lepící pásku na LNB - OK to chodilo. Lid byl v úžasu. Jinak to je u nastavení třeba na Badr,Jamal, ... atd., a to již zde někteří kolegové popsali. :))) R^ :)))

CES
Registrace: 4/2007
Stránka: 1 2 3 4 [ 5 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 116

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra