| 25.09.2007, 23:15.29 | |
Ake mate skusenosti s laminatovymi parabolami?Ponuka sa mi jedna 120cm laminatova parabola. Ake skusenosti s nimi mate v porovnani s ALU alebo FE?Lepsia, alebo horsia? |
![]() jurassic |
| 25.09.2007, 23:35.47 | |
RE: Ake mate skusenosti s laminatovymi parabol...Já osobně bych si ji asi víckrát už nepořídil / mám lam. parabolu uvedeného průměru od Hirschmana / a po ca 7 letech se stálost laminátu začala nějak měnit s teplotou - asi se roztahuje nebo kroutí a posouvá se ohnisko.Na sl. transpondérech kolísá až zmizí úplně signál přes den, když je tepleji a navrátí se večer, kdy se venku ochladí. Konvertorem ani kabelem se to vylepšit více nedá a vše mám nastaveno na nejsilnější signál při venk. teplotě ca 15 st. |
![]() JEJDA |
| 26.09.2007, 07:43.27 | |
RE: Ake mate skusenosti s laminatovymi parabol...Používám laminátovou parabolu,D=140 cm, od r.1989,dělanou po domácku na kopytě,a doposud bez problémů.Je natáčená táhlovým mechanismem od 40E po 30W. |
![]() karel 4 |
| 26.09.2007, 08:22.10 | |
RE: Ake mate skusenosti s laminatovymi parabol...Laminát s teplotou má podle JEJDY větší závislost, než kov. Jejda.Ono to bude jejdamane nejspíše něčím jiným. Osobně bych si tipnul na ruce. 2jurastic: je to jako u všeho, jsou blbé paraboly ze železa, i z duralu, i z laminátu. Pokud i ji někdo dává zadarmo, tak proč nezkusit. Pokud chce pár stokorun, tak proč nezkusit a pak zaplatit. No a pokud chce pár tisícikorun, tak už je lepší si koupit lehkou kovovou, ne? |
![]() Antonín |
| 26.09.2007, 09:03.07 | |
kolopjsou různí výrobci antén, někteří vyrábějí antény pro dx příjem a jiní zase jako potencionální jezírka do zahrady... |
![]() kolop |
| 26.09.2007, 09:07.12 | |
RE: Ake mate skusenosti s laminatovymi parabol...antonin: dej laminatovku do ohne a dej tam kovovku, schvalne ktera bude mit po delsim case podobu puvodniho tvaru. ta holandska ne. |
![]() bublajs |
| 26.09.2007, 09:32.06 | |
RE: Ake mate skusenosti s laminatovymi parabol...Troufnu si říct, že KVALITNÍ laminátová parabola s výztužnými žebry je minimálně srovnatelná s kovovou.Nějak se mi nechce věřit, že by časem měnila tvar vlivem teploty. Snad jedině, kdyby byla mechanicky poškozená, nebo se deformoval kovový držák. |
![]() Hujer |
| 26.09.2007, 09:45.57 | |
RE: Ake mate skusenosti s laminatovymi parabol...Hirschmanky znám a nebývá to laminát ale plast. |
![]() Mjr |
| 26.09.2007, 10:14.14 | |
RE: Ake mate skusenosti s laminatovymi parabol...Bublajsi, to je ale blbost, cos sem napsal, že.Pokud opravdu nechápeš rozdíl mezi tepelnou roztažností a destrukcí, tak san už navěky mlč. |
![]() Antonín |
| 26.09.2007, 11:02.48 | |
RE: Ake mate skusenosti s laminatovymi parabol...antonine takze ty si myslis , ze laminat je material ktery nepodleha atmosferickym vlivum ? |
![]() bublajs |
| 26.09.2007, 11:40.24 | |
To bublajsPolož parabolu na zem, nalej do ní kyselinu sírovou a schválně která bude déle držet původní tvar. To je podobný příměr. Kyselý déšť je také vlastně slabá sírovka. |
![]() Hujer |
| 26.09.2007, 11:57.24 | |
RE: Ake mate skusenosti s laminatovymi parabol...Já nevím, ale podle mne pražení slunce vlétě každých x let do paraboly bude mít větší vliv na plast/laminát paraboly, který ztratí svou pevnost nebo tvar. |
![]() JEJDA |
| 26.09.2007, 12:41.49 | |
RE: Ake mate skusenosti s laminatovymi parabol...Proč odporujete SuperAntoninovi když on má ve všem pravdu to ještě nevíte ???JEJDOVI napsal že je to rukama.. BUBLAJSOVI aby už navěky mlčel.. Nemá cenu mu odporovat |
![]() pat |
| 26.09.2007, 13:08.23 | |
RE: Ake mate skusenosti s laminatovymi parabol...nebudu se s nikým hádat,moje zkušenost za 13 let s laminátkou po domácku vyrobená v Praze 100cm,tvar se nezměnil,pouze se zhoršila šopovaná plocha hliníkem,proto jsem ji vyhodil |
![]() pierrepetr |
| 26.09.2007, 13:42.11 | |
RE: Ake mate skusenosti s laminatovymi parabol...Jj, atˇ si udělá každý úsudek sám, co je stálejší kov-laminát-plast. ;) |
![]() JEJDA |
| 26.09.2007, 14:03.01 | |
RE: Ake mate skusenosti s laminatovymi parabol...Pate, blbostma určitě nemá smysl odporovat vůbec nikomu. |
![]() Antonín |
| 26.09.2007, 14:35.02 | |
RE: Ake mate skusenosti s laminatovymi parabol...opravdu tu lide dedukuji zajimave veci:....po ca 7 letech se stálost laminátu začala nějak měnit s teplotou...... a na to reakce .... Laminát s teplotou má podle JEJDY větší závislost, než kov........ odpor blbosti nelze merit ani laboratorne :( bohuzel |
![]() bublajs |
| 26.09.2007, 16:42.12 | |
RE: Ake mate skusenosti s laminatovymi parabol...Tepelná roztažnost laminátu je oproti kovu mnohonásobně menší. Těžko tedy může laminát nějak s teplotou měnit nějak závažně svoje mechanické rozměry. A to ani po sedmi letech.Fyzika základní školy. Tepelně závislé může naopak být velmi dobře třeba LNB, to je velmi prakticky doložená věc. Může to být závislost i na vlhkosti, která jenom vypadá na teplotu, ale jde o vodu, která se kondenzuje, případně zase odpařuje. Může to být hodně věcí, ale rozhodně se teplotou neposouvá ohnisko laminátové paraboly. To jest blbost přímo nebetyčná. Ale i kdyby k tomu nějakým neobvyklým způsobem docházelo, pak by se na tomtéž místě nutně musela kovovoá anténa roztahovat a křivi ještě více. Problém laminátových parabol může být menší trvanlivost vodivé vrstvy, zejména v případě amatérských konstrukcí, co jsme vyráběli v osmdesátých letech, to byl citlivý bod. |
![]() Antonín |
| 26.09.2007, 16:59.52 | |
RE: Ake mate skusenosti s laminatovymi parabol...No tak se rovněž připojím k danému tématu a problémem se kterým se rovněž potýkám.Mám plastovou 120 ofsetku /kupovanou v zahraničí asi před 15 lety/ s žebrovými výstuhami a vypadá že na ní nic nechybí,při pohledu z boku jsem nezpozoroval jakékoliv zakřivení či deformaci,nicméně má ve srovnání např. oproti 80 ofet.Fuba podstatně menší zisk a to navzdor tomu že u plast. antény používám originální výrobcem dodávaný feed/ozařovač/nevím čemu to přisuzovat ,napadlo mě leda jiná forma zahloubení která se dříve používala poněkud hlouběji pak už nevím.Vše jsem zkoušel se stejným LNB 0,2dB. |
![]() DVB |
| 26.09.2007, 17:18.47 | |
RE: Ake mate skusenosti s laminatovymi parabol...antonine ty asi vazne nechapes ze teplo nemeni jen tu tvoji roztazivost, ale ze sou i jine vlastnosti. bohuzel je to s tebou totalni ztrata casu ..... |
![]() bublajs |
| 26.09.2007, 17:47.06 | |
RE: Ake mate skusenosti s laminatovymi parabol...Chlapi, měl jsem někdy v roce 1986 vlastnoručně vyrobenou laminátovou centr. 120ku, byla polepená staniolem na balení čokolád, protože našopování by bylo moc drahé.Fungovala bez problémů až do roku 2002.Pak jsem ji z estetických důvodů(koroze držáků a táhlového motoru) vyměnil za offset Fe80 cm a po 5ti letech ji opět měním(slabá koroze, však byla levná). V garáži již mám připravenou a nastavenou Dish Visiosat G3B HDTV - Astra 19.2°/Astra 23.5°/HotBird 13°. Je to plast a věřím, že na dlouhou dobu už poslední.V pátek jdu na to. http://www.eltasat.cz/paraboly/paraboly-specialni/ Máte s touto parabolou někdo nějakou zkušenost |
![]() migr |
| 26.09.2007, 18:27.44 | |
@DVBAsi máš tu samou parabolu co mám já, chodila v pohodě 7 let a od letošního léta dělá u mne ty popsané problémy. Asi se nějak kroutí nebo taky nevím. Nechce se mi věřit, že by parabola německého výrobce nevydržela dýl jak těch 7 let.Opravdu ta plast. anténa s porovnáním s kovovou 1m má menší zisk. Asi soudruzi udělali někde chybu. :-/ |
![]() JEJDA |
| 26.09.2007, 20:25.57 | |
RE: Ake mate skusenosti s laminatovymi parabol...Vzdávám to, teplo mění kroucením laminátové paraboly, a to nejspíše okultní silou. Soudruzi udělali chybu. |
![]() Antonín |