Quantcast

Diskuse

Archív diskusního fóra parabola.cz

Právě čtete stránku diskusního fóra serveru parabola.cz z archívu.
Do tohoto vlákna již nelze přidávat další reakce (režim READ-ONLY).
25.09.2007, 23:15.29

Ake mate skusenosti s laminatovymi parabolami?

Ponuka sa mi jedna 120cm laminatova parabola. Ake skusenosti s nimi mate v porovnani s ALU alebo FE?
Lepsia, alebo horsia?
uživatel
jurassic
25.09.2007, 23:35.47

RE: Ake mate skusenosti s laminatovymi parabol...

Já osobně bych si ji asi víckrát už nepořídil / mám lam. parabolu uvedeného průměru od Hirschmana / a po ca 7 letech se stálost laminátu začala nějak měnit s teplotou - asi se roztahuje nebo kroutí a posouvá se ohnisko.
Na sl. transpondérech kolísá až zmizí úplně signál přes den, když je tepleji a navrátí se večer, kdy se venku ochladí. Konvertorem ani kabelem se to vylepšit více nedá a vše mám nastaveno na nejsilnější signál při venk. teplotě ca 15 st.
uživatel
JEJDA
26.09.2007, 07:43.27

Používám laminátovou parabolu,D=140 cm, od r.1989,dělanou po domácku na kopytě,a doposud bez problémů.Je natáčená táhlovým mechanismem od 40E po 30W.
uživatel
karel 4
26.09.2007, 08:22.10

Laminát s teplotou má podle JEJDY větší závislost, než kov. Jejda.
Ono to bude jejdamane nejspíše něčím jiným. Osobně bych si tipnul na ruce.

2jurastic: je to jako u všeho, jsou blbé paraboly ze železa, i z duralu, i z laminátu. Pokud i ji někdo dává zadarmo, tak proč nezkusit. Pokud chce pár stokorun, tak proč nezkusit a pak zaplatit. No a pokud chce pár tisícikorun, tak už je lepší si koupit lehkou kovovou, ne?
uživatel
Antonín
26.09.2007, 09:03.07

kolop

jsou různí výrobci antén, někteří vyrábějí antény pro dx příjem a jiní zase jako potencionální jezírka do zahrady...
uživatel
kolop
26.09.2007, 09:07.12

antonin: dej laminatovku do ohne a dej tam kovovku, schvalne ktera bude mit po delsim case podobu puvodniho tvaru. ta holandska ne.
uživatel
bublajs
26.09.2007, 09:32.06

Troufnu si říct, že KVALITNÍ laminátová parabola s výztužnými žebry je minimálně srovnatelná s kovovou.
Nějak se mi nechce věřit, že by časem měnila tvar vlivem teploty. Snad jedině, kdyby byla mechanicky poškozená, nebo se deformoval kovový držák.
uživatel
Hujer
26.09.2007, 09:45.57

Hirschmanky znám a nebývá to laminát ale plast.
uživatel
Mjr
26.09.2007, 10:14.14

Bublajsi, to je ale blbost, cos sem napsal, že.
Pokud opravdu nechápeš rozdíl mezi tepelnou roztažností a destrukcí, tak san už navěky mlč.
uživatel
Antonín
26.09.2007, 11:02.48

antonine takze ty si myslis , ze laminat je material ktery nepodleha atmosferickym vlivum ?
uživatel
bublajs
26.09.2007, 11:40.24

To bublajs

Polož parabolu na zem, nalej do ní kyselinu sírovou a schválně která bude déle držet původní tvar. To je podobný příměr. Kyselý déšť je také vlastně slabá sírovka.
uživatel
Hujer
26.09.2007, 11:57.24

Já nevím, ale podle mne pražení slunce vlétě každých x let do paraboly bude mít větší vliv na plast/laminát paraboly, který ztratí svou pevnost nebo tvar.
uživatel
JEJDA
26.09.2007, 12:41.49

Proč odporujete SuperAntoninovi když on má ve všem pravdu to ještě nevíte ???
JEJDOVI napsal že je to rukama..
BUBLAJSOVI aby už navěky mlčel..
Nemá cenu mu odporovat
uživatel
pat
26.09.2007, 13:08.23

nebudu se s nikým hádat,moje zkušenost za 13 let s laminátkou po domácku vyrobená v Praze 100cm,tvar se nezměnil,pouze se zhoršila šopovaná plocha hliníkem,proto jsem ji vyhodil
uživatel
pierrepetr
26.09.2007, 13:42.11

Jj, atˇ si udělá každý úsudek sám, co je stálejší kov-laminát-plast. ;)
uživatel
JEJDA
26.09.2007, 14:03.01

Pate, blbostma určitě nemá smysl odporovat vůbec nikomu.
uživatel
Antonín
26.09.2007, 14:35.02

opravdu tu lide dedukuji zajimave veci:
....po ca 7 letech se stálost laminátu začala nějak měnit s teplotou......
a na to reakce
.... Laminát s teplotou má podle JEJDY větší závislost, než kov........

odpor blbosti nelze merit ani laboratorne :( bohuzel
uživatel
bublajs
26.09.2007, 16:42.12

Tepelná roztažnost laminátu je oproti kovu mnohonásobně menší. Těžko tedy může laminát nějak s teplotou měnit nějak závažně svoje mechanické rozměry. A to ani po sedmi letech.
Fyzika základní školy.
Tepelně závislé může naopak být velmi dobře třeba LNB, to je velmi prakticky doložená věc. Může to být závislost i na vlhkosti, která jenom vypadá na teplotu, ale jde o vodu, která se kondenzuje, případně zase odpařuje.
Může to být hodně věcí, ale rozhodně se teplotou neposouvá ohnisko laminátové paraboly. To jest blbost přímo nebetyčná. Ale i kdyby k tomu nějakým neobvyklým způsobem docházelo, pak by se na tomtéž místě nutně musela kovovoá anténa roztahovat a křivi ještě více.
Problém laminátových parabol může být menší trvanlivost vodivé vrstvy, zejména v případě amatérských konstrukcí, co jsme vyráběli v osmdesátých letech, to byl citlivý bod.
uživatel
Antonín
26.09.2007, 16:59.52

No tak se rovněž připojím k danému tématu a problémem se kterým se rovněž potýkám.Mám plastovou 120 ofsetku /kupovanou v zahraničí asi před 15 lety/ s žebrovými výstuhami a vypadá že na ní nic nechybí,při pohledu z boku jsem nezpozoroval jakékoliv zakřivení či deformaci,nicméně má ve srovnání např. oproti 80 ofet.Fuba podstatně menší zisk a to navzdor tomu že u plast. antény používám originální výrobcem dodávaný feed/ozařovač/nevím čemu to přisuzovat ,napadlo mě leda jiná forma zahloubení která se dříve používala poněkud hlouběji pak už nevím.Vše jsem zkoušel se stejným LNB 0,2dB.
uživatel
DVB
26.09.2007, 17:18.47

antonine ty asi vazne nechapes ze teplo nemeni jen tu tvoji roztazivost, ale ze sou i jine vlastnosti. bohuzel je to s tebou totalni ztrata casu .....
uživatel
bublajs
26.09.2007, 17:47.06

Chlapi, měl jsem někdy v roce 1986 vlastnoručně vyrobenou laminátovou centr. 120ku, byla polepená staniolem na balení čokolád, protože našopování by bylo moc drahé.Fungovala bez problémů až do roku 2002.Pak jsem ji z estetických důvodů(koroze držáků a táhlového motoru) vyměnil za offset Fe80 cm a po 5ti letech ji opět měním(slabá koroze, však byla levná). V garáži již mám připravenou a nastavenou Dish Visiosat G3B HDTV - Astra 19.2°/Astra 23.5°/HotBird 13°. Je to plast a věřím, že na dlouhou dobu už poslední.V pátek jdu na to. http://www.eltasat.cz/paraboly/paraboly-specialni/ Máte s touto parabolou někdo nějakou zkušenost
uživatel
migr
26.09.2007, 18:27.44

@DVB

Asi máš tu samou parabolu co mám já, chodila v pohodě 7 let a od letošního léta dělá u mne ty popsané problémy. Asi se nějak kroutí nebo taky nevím. Nechce se mi věřit, že by parabola německého výrobce nevydržela dýl jak těch 7 let.
Opravdu ta plast. anténa s porovnáním s kovovou 1m má menší zisk. Asi soudruzi udělali někde chybu. :-/
uživatel
JEJDA
26.09.2007, 20:25.57

Vzdávám to, teplo mění kroucením laminátové paraboly, a to nejspíše okultní silou. Soudruzi udělali chybu.
uživatel
Antonín