Quantcast

Diskuse

Archív diskusního fóra parabola.cz

Právě čtete stránku diskusního fóra serveru parabola.cz z archívu.
Do tohoto vlákna již nelze přidávat další reakce (režim READ-ONLY).
08.10.2007, 12:35.38

Účastnická zásuvka se SAT?

Mám dotaz..proleze skrz tuto zásuvku napájecí napětí pro zesilovač v DVB-T anténě? Napětí bohužel zatím nemůžu vzít ze satelitního (k LNB) protože tam zatím žádný nemám...na půdě zas není zásuvka 230V pro adaptér k DVB-T anténě..jak to mám udělat? děkuji :-))
uživatel
Pájík
08.10.2007, 12:41.05

RE: Účastnická zásuvka se SAT?

Napětí sice proleze, ale je otázkou k čemu tam vůbec sušíš tu zásuvku, když to můžeš propojit přímo...
uživatel
technikTKR
08.10.2007, 12:42.41

proleze?..tak to je super..sušíš?..no bude tam jednou satelit a nechci to u novostavby culit jen kabelem ze zdi nebo jhak to myslíš?
uživatel
Pájík
08.10.2007, 12:53.16

Až tam bude ten satelit, tak se obávám, že napájet anténní zesilovač nebude možné. Jedině pokud bys sehnal typ s malou spotřebou (aby to satelitní přijímač zvládnul) a napájecím napětím 13-18V (aby to zase zvládnul ten zesilovač).
uživatel
technikTKR
08.10.2007, 12:55.51

No ,ale to jsem se právě ptal jestli to jednak proleze a jednak jestli se to nebude hádat? Jako řešit situaci teď to jde a pak ne..to se mi nelíbí..buď to teda jde nebo nejde?? jak to teda je? :-)))
uživatel
Pájík
08.10.2007, 12:56.28

Pájík

Zbytečně si přiděláváš slučováním a rozbočováním nežádoucí útlumy. Já jsem to taky řešil a rozhodl jsem se pro 2 svody. Pokud máš v instalaci silnější krky, není žádný problém tam natáhnout 2 kábly, jeden pro DVB-T a druhý pro sat.
uživatel
Jurin
08.10.2007, 12:58.50

Jo děkuji..ale jak to mám udělat když mám 1 zásuvku...dá se do ní zapojit 2 koaxy ?...
uživatel
Pájík
08.10.2007, 12:59.49

když máš

Novostavbu tak snad bys tam mohl natáhnout celou instalaci né?
uživatel
háb
08.10.2007, 13:01.35

jo, ale ne u mně ale u souseda :-)))))))))))))...to se blbě vysvětluje proč tam dělat díru navíc pro zásuvky když je má osazené v tandemu se společným rámečkem :-))))))))))))))))))))))))
uživatel
Pájík
08.10.2007, 13:01.54

Myslíš s přívodním signálem? Ne to nejde, pokud tedy vím, ale není problém udělat dvouzásuvku jednu pro sat a druhou pro DVB-T. Trochu komplikované, ale vyplatí se to to oddělit.
uživatel
Jurin
08.10.2007, 13:02.33

Pájík:

Teď to půjde tak, že do účastnické zásuvky do SAT výstupu připojíš napájení, zatímco signál DVB-T si vytáhneš z té zásuvky z IEC male.
Později to napájení bude tím SAT výstupem u zásuvky pouštět satelitní receiver, ale jak jsem psal výše, tak je tam určité riziko. A samozřejmě někde na půdě budeš potřebovat mít slučovač SAT/TV upravený tak, aby napájení prošlo na oba vstupy (tj. jak SAT, tak TV) - standardně totiž to napájení jde pouze na SAT vstup.
uživatel
technikTKR
08.10.2007, 13:06.20

Jo..přesně o to mi šlo...pouští to jen sat. vstup..takže buď tak...nebo použít jinou zásuvku kde není sat a je průchozí pro napájecí napětí (Jiná místnost) nebo adaptér na půdě..že?...děkuju
uživatel
Pájík
08.10.2007, 13:07.48

Pájík:

230V na půdě je naprostá ideálka, pokud nelze, tak pak použít napájení z větve, kde nebude ten SAT.
uživatel
technikTKR
08.10.2007, 13:08.15

Pájíku, to máš jen jednu zásuvku?

Napájení anténního zesilovače ze zdroje pro LNB není nejšťastnější řešení.
Jestli máš ještě jednu zásuvku k zesilovači a bude jen na terestral TV, je možné umístit zdroj u ní a odtud napájet 12V TV zesilovač po koaxu.
Když to tak nebude, tak pomocí starého koaxu zatáhni buď nové dva koaxy, nebo k jednomu koaxu při zatahování přidej a zatáhni UTP kabel (8 žil). Ten je slabší a obvykle se dobře vejde s jedním koaxem 7mm i do dlouhého 16mm "krku".
Pro jistotu, kdyby zatahování mělo jít ztuha, připrav si mydlinkovou vodu a zatahované kabely mydli v té mydlinkové vodě namočeným hadrem.
uživatel
bob.r
08.10.2007, 13:12.33

Jo chtěl jsem se ujistit..že to tak je..jen maličkost..pokud využiju tu zásuvku se sat..tak nemá příliš velký útlum pro DVB-T?..máš zkušenost?..sigál ač zesílen není příliš ok a jsem rád že to hraje..(mám vše jinak ok tj.anténa Iskra 2845, zes. od Fa IVO přímo pro DVB-T), ale signál je tam odražen asi a tak velký útlum by mohl dělat problém..
uživatel
Pájík
08.10.2007, 13:34.53

Pájík:

Útlum signálu vyřešíš zesilovačem. Kvalitu ovšem tímto nevyřešíš, na to si napřed nainstaluj pořádnou kanálovou anténu pro danou frekvenci, jenž přijímáš a příp. doplň předzesilovačem. Iskra 2845 se hodí tak někam do města, kde máš na vysílač přímou viditelnost.
uživatel
technikTKR
08.10.2007, 13:38.07

Jo...kvalita je Ok..a síla taky..jde mi jen o to jestli se to tou zásuvkou nějak nezhorší natolik aby to nemělo nějaké výpadky..
uživatel
Pájík
08.10.2007, 13:42.58

Pájík:

Zásuvka samozřejmě něco "sežere", stejně jako samotný rozvod (kabel, rozbočovače, slučovače atd.). Jestli to bude kritické nebo ne ti ale nikdo neřekne, protože nikdo ani nezná úroveň signálu a podle ničeho jiného to nevypočítáš (a úrovní signálu myslím zobrazení na měřáku v dB, nikoliv nějaké ukazovátko v procentech kdesi v přijímači).
uživatel
technikTKR
08.10.2007, 14:00.53

Děkuji...tak to nějak vyzkouším ..a snad pojede vše..
uživatel
Pájík
09.10.2007, 06:37.30

Tak je hotovo..zásuvka osazená, adaptér na půdě..signál se nezměnil..je to ok :-)
uživatel
Pájík