Quantcast

ČRo mění ve dnech státního smutku svůj program

| redakce | tisk

Český rozhlas v reakci na vyhlášení 21. - 23. prosince dny státního smutku upravuje program na všech svých stanicích. Již od neděle 18. prosince zní ve vysílání Českého rozhlasu upravená hudební dramaturgie, v programu stanic se objevily speciální pořady věnované Václavu Havlovi, reakce jeho přátel, kolegů, spolupracovníků.

Speciál k úmrtí bývalého československého a českého prezidenta vysílal celé nedělní odpoledne i večer Český rozhlas 1 - Radiožurnál. Ve dnech státního smutku budou v programu stanic přijaty i další změny. Z programu stanic zmizí zábavné pořady, upraven bude i nadále hudební playlist. Ve středu 21. prosince pak všechny stanice odvysílají přímý přenos ze smutečního shromáždění na Pražském hradě, v pátek 23. prosince pak přímý přenos ze státního pohřbu a posledního rozloučení s prezidentem Václavem Havlem.

Přímý přenos ze smutečního shromáždění ve Vladislavském sále Pražského hradu odvysílají ve středu 21. prosince od 9.55 hodin všechny celoplošné a regionální stanice Českého rozhlasu s výjimkou speciálních stanic ČRo Leonardo a ČRo D-dur.

Ještě před přímým přenosem bude Radiožurnál ve středu 21. prosince od 8. hodiny ranní vysílat speciál, v jehož rámci stanice nabídne živé vstupy ze smutečního průvodu z Pražské křižovatky na Pražský hrad. Hlavní komentátorské stanoviště bude mít Radiožurnál jak u Pražské křižovatky, tak na Malostranské mostecké věži. Průvod s ostatky Václava Havla pak budou sledovat v areálu Hradčanského náměstí i Pražského hradu také další reportéři. První okruh Českého rozhlasu v průběhu speciálního ranního vysílání odvysílá také sestřih záznamu pohřbu Prezidenta Osvoboditele T. G. Masaryka tak, jak jej odvysílal 21.9.1937 tehdejší Československý rozhlas. Ve vysílání Radiožurnálu zazní informace o podobě státního smutku a také servisní informace pro občany, kteří se budou chtít rozloučit s Václavem Havlem a přidat se ke smutečnímu průvodu. Pravidelný pořad „Host Radiožurnálu“ bude mimořádně vysílán již od 9.00 hodin, ve studiu Radiožurnálu zasedne Dagmar Hájková z Masarykova ústavu Akademie věd ČR.

Výrazných změn doznávají programová schémata i dalších stanic Českého rozhlasu. Do vysílání bude zařazena řada unikátních archivních materiálů. Stanice Dvojka Českého rozhlasu ve středu v poledne uvede střihový dokument „Sametový pátek sedmnáctého“ věnovaný 17. listopadu 1989. Vzpomínat na události, v nichž je Václav Havel všudypřítomný, bude herec Boris Rösner.

Ve středečních ranních hodinách na vlnách Českého rozhlasu 3 - Vltava zavzpomíná na Václava Havla kardinál Miloslav Vlk. V 16.00 hod. si budou moci posluchači připomenout projev „Evropa jako úkol“, s nímž Václav Havel vystoupil v Cáchách v roce 1996. Za pozornost stojí určitě také rozhovor „Noční kádrový dotazník“ z roku 1978 a řada dalších pořadů věnovaných Václavu Havlovi, které stanice Vltava odvysílá v následujících třech dnech.

Analyticko-publicistická stanice Český rozhlas 6 i ve středu odvysílá v pořadu „Názory a argumenty“ komentář věnovaný odkazu Václava Havla, v pořadu „Svět viděný internetem“ se pak znovu zaměří na reakce světových médií.

Český rozhlas Rádio Česko ve svém pořadu „Studio Česko“ zmapuje postupně tři období Havlova života. Na období prezidentské zavzpomíná ve středu 21.12. Pavel Fischer, bývalý ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky. Ve čtvrtek 22.12. bude hostem Studia Petr Jančárek, režisér a dokumentarista, který okomentuje období postprezidentské. Na disidentský život Václava Havla pak zavzpomíná v pátek 23.12. Oldřich Škácha, fotograf Václava Havla. Ve středu dopoledne bude hostem stanice také Josef Tomeš z Masarykova ústavu, který se zaměří na srovnání Masarykova pohřbu s nynějšími plány podoby pohřbu Václava Havla. Hostem bude i duchovní Tomáš Halík, který posluchačům přiblíží obsah jeho smuteční mše.

zdroj: ČRo





Reklama




Vybrané články