Quantcast

EBU volá po ochraně pásma pro DTT

| redakce | tisk

Po skončení veřejné konzultace Evropské komise (EK) k analýze Lamy o budoucnosti UHF pásma (470 až 790 MHz), EBU obnovuje svůj požadavek na ochranu zájmů televizních diváků v EU tím, že nabízí dlouhodobé záruky pro digitální terestrickou televizi (DTT).

Komise se snažila shromáždit názory na strategická doporučení uvedená ve zprávě o strategii dlouhodobé politiky pro budoucí využití pásma UHF, která jsou nezbytné pro vysílání volně vysílaných služeb v DTT.

Budoucnost rádiového spektra je zásadní pro strategii jednotného digitálního trhu EK. Komise brzy vydá návrh postoje EU pro WRC-15. V příštím roce se očekává, že návrh nového programu politiky rádiového spektra bude zahrnovat report Lamy a následné konzultace.

EBU bere na vědomí, že DTT je nejpopulárnější televizní platformou v Evropě, kterou využívá 100 milionů domácností a 250 milionů diváků. Je zásadní, inovativní platformou pro splnění všeobecné povinnosti provozovatelů veřejnoprávního vysílání a poskytování obsahu pro masové publikum.

Ve své odpovědi na konzultaci EBU upozornilo na několik klíčových závěrů z reportu Lamy, zejména, že: "Ve většině členských států EU, DTT představuje páteř evropského audiovizuálního modelu. Vzhledem ke svým vlastnostem: poskytování vysoce kvalitních televizních programů (tzv. lineárních televizních služeb), masové publikum a zajištění univerzálního a FTA přístupu občanům, bude i nadále hrát významnou roli jako hlavní distribuční platforma pro blízkou budoucnost. Jeho udržitelný rozvoj je závislý na spektrum v UHF pásmu, které mu dává schopnost dále inovovat a rozvíjet, a tak zůstává životaschopný a konkurenceschopný."

"Je důležité, aby strategie EU poskytla dlouhodobou jistotu přístupu ke spektru pro DTT s cílem usnadnit investice a budoucí životaschopnost pozemní vysílací platformy. Tato jistota by měla být zajištěna v příslušných právních předpisech EU, včetně budoucího programu politiky rádiového spektra a cílů politiky EU pro WRC-15 a následných WRC," uvedl technický ředitel EBU Simon Fell.

"EBU je znepokojena doporučení, aby 700 MHz pásmo bylo do roku 2020 uvolněno s flexibilitou plus mínus 2 roky. To je příliš brzy na povinné lhůty EU, neboť přechod DTT z pásma 700 MHz musí brát ohled na situaci v jednotlivých členských státech," uvedla EBU.





Reklama




Vybrané články