Quantcast

Belintersat 1 - Bělorusko bude mít první satelit

| redakce | tisk

Bělorusko bude mít svůj první vlastní telekomunikační satelit učený i pro televizní vysílání. Nový kosmický aparát se jmenuje Belintersat-1, který má být vynesen do vesmíru již v tomto týdnu.

Družici Belintersat 1 dopraví do vesmíru nosná čínská raketa Long March CZ-3B/E z kosmodromu Xichang dne 15. ledna 2016. Thales Alenia Space družici navrhla a zhotovila a je dodavatelem datové části (transpondérů) Belintersat 1. Satelit je postaven na čínské platformě DFH-4.

Belintersat 1 bude zaparkován na nové orbitální pozici 51,5°E, kde poskytne 20 transpondérů v C pásmu se šířkou pásma 36 MHz, dále bude satelit vybaven 18 transpondéry se stejnou šířkou pásma a dále čtyřmi transpondéry se šířkou 54 MHz.

Pro C pásmo se počítá se 3 různými svazky pokrytí - africkým, globálním a východním svazkem. Pro příjem ve střední Evropě bude patrně zajímavý jen globální svazek.

V Ku pásmu budou k dispozici dva svazky - africký a evropský. V našem regionu bude dostupný jen evropský svazek s pokrytím velké části Evropy, včetně Česka a Slovenska, kde bude EIRP dosahovat hodnoty až 54 dBW, což znamená, že pro příjem postačí parabola malých rozměrů (60 cm). Evropský svazek bude Belintersat 1 využívat jen u 6 transpondérů (dva o šířce 36 MHz a 4 se šířkou 54 MHz).

Očekávaná životnost satelitu Belintersat 1 je 15 let.





Reklama




Vybrané články