Quantcast

Za 60 dní zahájí komerční provoz Belintersat 1

| redakce | tisk

První běloruský telekomunikační satelit Belintersat 1 zahájí poskytování svých služeb za 60 dní - přesně 1.4.2016. Na stránkách operátora již probíhá odpočítávání k zahájení komerčního provozu.

Belintersat 1 byl vynesen nosnou čínskou raketou Long March dne 15. ledna 2016. Družice poskytne 20 transpondérů v C pásmu a dalších 18 v Ku pásmu z orbitální pozice 51,5°E, kde již nyní probíhají technické testy.

Družice Belintersat 1 přinese celkem 5 různých svazků, tři pro C pásmo a zbývající dva pro Ku pásmo. V C pásmu budou k dispozici svazky africký, globální a východní, v Ku africký a evropský a právě posledně uvedený bude zajímavý i pro střední Evropu. Pro starý kontinent se počítá se 2 transpondéry se šířkou pásma 36 MHz a dalšími 4 se šířkou 54 MHz.

Bělorusko bude další ze zemí bývalého Sovětského svazku, který bude mít vlastní satelitní infrastrukturu po Rusku, Kazachstánu, Ázerbájdžánu a Turkmenistánu. Vlastní družici by měla mít i Ukrajina (Lybid 1). Vynesení tohoto satelitu bylo opakovaně odloženo. Zatímco Bělorusko letos začne využívat domácí satelit, Kazachstán letos vynese již svoji čtvrtou družici KazSat 4.





Reklama




Vybrané články