Quantcast

329 dětských kanálů v Evropě

| redakce | tisk

V Evropě se vysílá celkem 329 dětských televizních programů, včetně různých jazykových verzí, což je 6 procent všech národních a mezinárodních televizních programů v Evropě. Vyplývá to z reportu European Audiovisual Observatory.

Více než polovina dětských stanic byla založena ve Velké Británii (56%). Naopak nejméně dětských stanic bylo založeno v České republice (9%), Rusku (7%), Nizozemí (6%), Itálii (5%) a Německu (5%).

Evropský divák může vybírat v průměru z nabídky 23 dětských televizních programů.

Kolem 85 procent dětských televizních programů v Evropě vlastní privátní vysílatelé. Čtvrtinu všech dětských televizních sítí v Evropě provozuje soukromý sektor z USA, přesto tvoří zhruba 70 procent celkového počtu dětských kanálů v Evropě (225). Každá americká dětská síť totiž provozuje v průměru 7 jazykových verzí.

Přes 55% amerických dětských televizních stanic je licencována ve Velké Británii, zatímco 80 procent všech dětských televizních stanic v Evropě je licencováno v České republice (11% z nich), Nizozemí (7%) a Itálii (6%).

Průměrný denní podíl dětských televizních stanic v Evropě dosáhl v roce 2015 pěti procent. Nejvíce v Rumunsku (7,5%), Itálii (6,4%) a Maďarsku (6,3%). Naopak nejnižší zájem o dětské programy je na Slovensku (0,1%), Lotyšsku (0,2%) a Švýcarsku (1%).

Desítku nejsledovanějších dětských TV programů v Evropě tvoří Karusel, Kanal Disney, Super RTL, Clan, Rai Yoyo, Gulli, KiKa, Cbeebies, Boing a Disney Channel Spain.

Osmičku nejúspěšnějších amerických dětských TV sítí tvoří Disney Channel (27%), Nickelodeon (16%), Cartoon Network (10%), Disney Junior (8%), Boing (8%), Nick Jr. (5%), Boomerang (5%) a Cartoonito (3%).





Reklama




Vybrané články