Quantcast

Jak funguje CAM CI+ 4K z ECP pro Platformu Canal+

| redakce | tisk

Dne 2. března 2020 se v nabídce operátora polské DTH služby Platforma CANAL+ objevil nový modul podmíněného přístupu "Modul CAM CI+ ECP (SmarCAM-5.3 - CI0530-NCP01-10)". Krátce je pojmenován Modul CAM 4K.

Výrobcem tohoto nového modulu CAM CI+ ECP je firma SmarDTV Global SAS. Pracuje v systému Nagra MA a karta je spárována s modulem.

Nový modul CAM CI+ ECP se liší od předchozího modulu CAM CI+ větším zabezpečením obsahu. S novým modulem může zákazník bez problému dekódovat programy CANA+ 4K Ultra HD a Museum 4K.

Provozovatel služby Platforma Canal+ nabízí modul za měsíční pronájem 10 zlotých. Aktivační jednorázový poplatek je 99 zlotých. V případě ztráty modulu musí klient zaplatit 250 zlotých.

Nový CAM 4K od provozovatele Canal+ (foto: satkurier.pl)
▲ Nový CAM 4K od provozovatele Canal+ (foto: satkurier.pl)

Modul CAM CI+ ECP korektně funguje v televizorech nebo set top boxech, které podporují standard CI+ ECP.

Pokud má uživatel přístroj s CI+ rozhraním ale bez podpory standardu ECP (tzv. Enhanced Content Protection), neuvidí některé pořady či stanice (zejména 4K obsah), které vyžadují vyšší zabezpečení ECP.

Nová úroveň zabezpečení CI+ ECP je založena na nejnovější specifikaci DVB v1.4 a je navržena tak, aby splňovala přísné požadavky na ochranu obsahu vyjádřené společností MovieLabs. Rozdíl mezi moduly CI+ ECP a CI v1.3 a CI+ v.1.4 je v tom, že se jedná o víceproudový CAM s algoritmem SHA-2 pro zabezpečení ECP v certifikovaných zařízeních, obvykle televizorech s logem CI + ECP. Zavádí také tzv. důvěryhodné prováděcí prostředí. Nemá smysl vysvětlovat složité technické složitosti týkající se bezpečnosti.

Nový CAM 4K od provozovatele Canal+ v přijímači Technisat (foto: satkurier.pl)
▲ Nový CAM 4K od provozovatele Canal+ v přijímači Technisat (foto: satkurier.pl)

Redakce webu satkurier.pl otestovala CAM 4K během popisu nového přijímače TechniSat Digiplus UHD S. Má autorizované rozhraní CI+ v.1.4 a ačkoliv v jeho specifikaci není napsáno nic o ECP, nový modul CAM CI+ 4K ECP od Canal+ v něm pracoval bezchybně. Nutno podotknout, že nový modul se nainstaloval mnohem rychleji než předchozí model.

Modul byl také otestován ve 4K televizorech Samsung. I zde modul fungoval bez větších problémů - stačilo vložit CAM do CI+ slotu a vyhledat programy operátora. Počáteční instalace proběhla hladce a dekódování 4K programů bylo také relativně rychlé.

Nový CAM 4K od provozovatele Canal+ v přijímači VU+ (foto: satkurier.pl)
▲ Nový CAM 4K od provozovatele Canal+ v přijímači VU+ (foto: satkurier.pl)

Seznam autorizovaných televizorů s CI+ ECP se bude rozšiřovat (Canal+ na svých stránkách informuje mj. o televizorech Philips). Výrobci televizorů by měli mít zájem poskytnout seznam televizorů kompatibilních s tímto modulem.

Redakci také nejvíce zajímalo, zda bude nový modul viditelný v CI slotech v linuxových přijímačích, které nemají formální certifikaci ale na trhu je tolik těchto přístrojů, že dokážou rozhodnout o úspěchu prodeje tohoto CAMu.

CAM 4K fungoval i v linuxových přijímačích. Uživatel ale musí brát na vědomí, že neexistuje žádná záruka, že nový modul bude vždy pracovat v těchto přístojích a dekódovat všechny programy z nabídky Platformy CANAL+. Z tohoto důvodu nemůže zákazník spuštěný modul vrátit do 14 dnů od zakoupení v internetovém obchodu.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články