Quantcast

53 internetových satelitů Starlink na nové dráze

| redakce | tisk

V sobotu 13. listopadu vynesla společnost SpaceX pomocí nosné rakety Falcon 9 na oběžnou dráhu dalších 53 internetových satelitů Starlink, čímž zahájila novou fázi zavádění globální širokopásmové sítě Starlink, a to prvním vypuštěním satelitů do nového "obalu" ve výšce přibližně 540 km nad Zemí.

Zatím dosáhly výšky 227 km a budou vyneseny do výšky 540 km pomocí vlastních kryptonových motorů.

Jednalo se o 31. start rakety Falcon 9 za posledních 2,5 roku, čímž se celkový počet družic Starlink vynesených na oběžnou dráhu zvýšil na 1844.

Start nosné rakety Falcon 9 (foto: SpaceX)
▲ Start nosné rakety Falcon 9 (foto: SpaceX)

Startovací plocha SLC-40 na mysu Canaveral byla během startu 13. listopadu ve 12:19:30 GMT v mlze.

První stupeň rakety Falcon 9 se po zhruba 2,5 minutách letu vypnul, aby se snesl zpět na Zemi a přistál, což se podařilo bez problémů na plovoucím člunu v Atlantiku. Zajímavé je, že se jednalo o 1. stupeň po 9. startu do vesmíru a zpět, který poprvé vzlétl v květnu 2020 se startem astronautů Douga Hurleyho a Boba Behnkena na první pilotovanou misi společnosti SpaceX.

Je důležité vědět, že většina dosud vypuštěných družic Starlink se pohybovala na oběžné dráze ve výšce 550 km se sklonem 53 stupňů, což je první z pěti oběžných drah. Společnost SpaceX dokončila vypuštění družic této první série letů Starlink z mysu Canaveral od května 2019 do května 2021.

Laserová mezidružicová síť namísto uplinkové stanice
V květnu společnost SpaceX dokončila vývoj nových mezisatelitních laserových terminálů, které budou umístěny na všech budoucích družicích Starlink. Laserové propojení nebo-li přenos signálu mezi družicemi, které bylo testováno na několika družicích Starlink během předchozích startů, sníží závislost internetové sítě Starlink na pozemních stanicích.

Pozemní stanice uplinku jsou nákladné - jejich údržba je nákladná a jejich umístění je spojeno s geografickými a politickými omezeními, například v obrovských zemích, jako je Rusko a Čína, které nemají zájem o umístění amerických stanic uplinku Starlink na svém území. Laserové spoje umožní satelitům Starlink přenášet internetový provoz ze satelitů na satelity na oběžné dráze, aniž by bylo nutné předávat signály přes pozemní stanici připojenou k pozemní internetové síti.

V září vynesla společnost SpaceX první várku 51 družic Starlink na oběžnou dráhu se sklonem 70 stupňů. Tento orbitální obal bude nakonec obsahovat 720 družic ve výšce 720 km.

Kromě 53stupňové a 70stupňové orbitálních obalů budou další vrstvy Starlinku společnosti SpaceX zahrnovat 1 584 družic ve výšce 540 km a sklonu 53,2 stupně a 520 satelitů rozmístěných ve dvou oběžných drahách ve výšce 560 km a sklonu 97,6 stupně.

Společnost SpaceX má od FCC (Federální komise pro komunikace) povolení pro přibližně 12 000 satelitů Starlink. Společnost se chce zpočátku zaměřit na vypuštění 4400 satelitů.

Plány společnosti SpaceX na vypuštění
Další start Falconu 9 se uskuteční 23. listopadu z Vandenbergovy vesmírné základny v Kalifornii s nákladem NASA DART, který bude demonstrovat techniku vychylování, jež by mohla chránit Zemi před budoucí hrozbou dopadu asteroidu.

Na prosinec jsou naplánovány další čtyři starty rakety Falcon 9 z mysu Canaveral, které mají mimo jiné vynést další družice Starlink, astronomický rentgenový teleskop NASA IXPE, tureckou družici Turksat 5B a další náklad NASA na Mezinárodní vesmírnou stanici.

zdroj: satkurier.pl + SpaceX





Reklama




Vybrané články