Quantcast

Ariane 5 vynesla satelit SES 17

| redakce | tisk

Do vesmíru byl dnes úspěšně vynesen nový telekomunikační satelit SES 17 lucemburského satelitního operátora SES (Astra). Družice na palubě nosné rakety Ariane 5 odstartovala z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně ve 23:10 hodiny místního času (02:10 UTC).

Družice s více misemi v Ka pásmu bude zajišťovat komplexní pokrytí celé Ameriky, Karibiku a Atlantského oceánu. Z orbitální pozice 67,1 stupně západně poskytne nejmodernější technologie a nejlepší konektivitu zákazníkům společnosti SES působícím na trhu leteckého, námořního, podnikového a vládního segmentu.

Ariane 5 odstartovala se satelitem SES 17 (foto: Arianespace)
▲ Ariane 5 odstartovala se satelitem SES 17 (foto: Arianespace)

Satelit SES 17 zhotovila a dodala společnost Thales Alenia Space a kosmický aparát představuje důležitý milník v satelitní technologii, neboť je první geostacionárním satelitem v Ka pásmu, který je plně vybaven digitální kapacitou s nejvýkonnějším DTP (digital transparent processor), který byl kdy umístěn na orbitální dráhu.

Kosmický aparát poskytne téměř 200 uživatelských svazků, které lze kdykoliv připojit k jakémukoliv jinému svazku. To v kombinaci se schopností dynamicky měnit výkon a přidělování frekvencí v jakémkoliv svazku znamená, že SES 17 se může v reálném čase přizpůsobit měnícím se potřebám zákazníků.

Zároveň je také první geostacionárním satelitem, který využívá ARD (Adaptive Resource Control), což je první softwarový systém v oboru, který využívá plnou flexibilitu kapacity k autonomnímu přizpůsobování vesmírných a pozemních zdrojů za chodu podle potřeb zákazníků.

Družice je vybavena plně elektrickým pohonným systémem a na oběžnou dráhu se dostane v polovině roku 2022. Po zahájení provozu bude Thales InFlyt Experience využívat konektivitu družice SES-17 pro své řešení letecké konektivity nové generace FlytLIVE. Thales InFlyt Experience zajistí, že posádka i cestující budou mít ve špičkách a na trasách s vysokým provozem neustále k dispozici vysokorychlostní Wi-Fi připojení s optimalizovanou šířkou pásma.





Reklama




Vybrané články