Quantcast

Program Multidec a SAT DVB karty

| Tisk

Představení freewarového programu Multidec z jiné stránky - zpracování digitálních programů.

Příjem a dekódování nejen satelitních programů vzbudí mezi čtenáři vždy velkou pozornost. V minulosti, v devadesátých letech to bylo v analogovém přenosu, kdy jsme se pomocí PC snažili dekódovat programy v Syster Nagravision a hlavně programy BSkyB, provozovatele britských SKY programů, u kterých byl použit složitější kódovací systém než je Syster Nagravision - používali VideoCrypt. Videocrypt byl systém, který se dal obtížně dekódovat - a to jak pomocí PC, tak i v minulosti pomocí neoficiálních karet.

Pokud se ale chceme zaměřit na program Multidec, mnozí si vzpomenou na dobu, kdy se s tímto programem pokoušeli dekódovat analogové satelitní programy. Občas se také zadařilo. Analogové a nejen kódované programy však postupně mizí z orbitu.Před časem se tento program dal použít také pro stahování souborů MP3ze satelitu. V podstatě zadarmo jsme mohli mít aktuální hity přímov PC, tato služba byla ale začátkem června zrušena.Multidec toho umí opravdu hodně. Ne o všem jsme se již zmínili. Tou další částí o které bychom se chtěli krátce zmínit je část digitální.

Není žádnou tajností, že Multidec umí "obsloužit" i DVB Sat kartu. Pokud si pořídíme nějakou kartu, většinou od ní očekáváme, že toho bude hodně "znát". Dodávaný program však umožňuje využívat pouze základní funkce. Zkuste si však freewarový program Multidec.

V naší sekci Download si můžete stáhnout poslední verzi programu Multidec. Pak už jen stačí soubor tzv. rozbalit ze ZIP archívu. Program se totiž neinstaluje, stačí jej rozbalit do vytvořeného adresáře a pak spustit soubor multidec.exe. Stejně jako v případě použití jako obslužného programu TV karty v analogu, tak i v případě použití s DVB Sat kartou platí, že pokud se program zinicializuje, je naděje, že námi používaná DVB Sat karta si bude s programem rozumnět.

K dispozici k pokusům jsme měli DVB Sat kartu Technisat, o které jsme psali nedávno.Spustíme tedy soubor multidec.exe. Po několika málo sekundách, kdy se programinicializuje, je nám k dispozici. Patrně bez úvodního "ručního" nastavenínám program nebude pracovat tak, jak má.

Multidec digital
Vybereme tedy (v části Digital) SAA 7146 - DVB-Karte. Z možností si vyberemebuď DVB-C mit VES 1893 anebo DVB-C mit STV 0299. Obě varianty se týkajídigitálního satelitního příjmu, zbývající (DVB-C) se týká kabelovéhopříjmu programů.

Multidec digital
Poté si již vybereme správný Tuner (menu SAA 7146 - Tuner). Opět, pokud mámedigitální satelitní kartu, vybereme některou variantu z DVB-C, případně sepokusíme nastavit kartu manuálně.

Multidec digital
V menu SAA 7146 - Farbformat si nastavíme vhodnou barevnou hloubku.

Multidec digital
Dále si v SAA 7146 - Einstellungen lze nastavit Video (obraz) a Tone - Control(zvuk).

Multidec digital
To je ze základního nastavení všechno. Nyní si již vybereme z menu Kanäle- Scannen vyhledávání: Einen Transponder/Frequenz (vyhledávání programůna jednom transpondéru/frekvenci), Alle frequenzen (všechny kmitočty) čiNach NIT (program vyhledává programy podle NIT informací, programvyužívá informace z nosného transpondéru a podle nich prohledávátranspondéry; je to výhodné, pokud provozovatel satelitu vysílá a aktualizujetyto NIT informace, můžeme přijímat další transpondéry, na kterých se ještědoposud nevysílalo...)

Multidec digital
Pokud máme již satelitní programy naladěny, můžeme program zkoumat dál.

Nejvíce informací nám program Multidec nabídne v menu SAA 7146 - Decoder Status.Můžeme se např. dozvědět bit rate námi aktuálně navoleného programu čirozlišení obrazu, které provozovatel vysílá v paketu.

Multidec digital
Pro fanoušky dekódování satelitních programů je asi nejdůležitejší následujícídialog. K tomuto dialogu se dostaneme z menu Kanäle - Kanalliste a dvojitýmkliknutím dostaneme následující obrázek. Jak z obrázku je vidět, lzese dozvědět i v jakém kódovacím systému se program vysílá! A to i rozlišeníIrdeto1 (kód 602) a Irdeto2 (kód 604). Samozřejmě to platí, pokud provozovatelvysílá správné údaje o programu (zda je kódován či nikoliv). A tak se např.na družici Hot Bird - paket PRO TV - může stát, že kanálPROTV INTERNATIONAL hlásí, že je program kódován v systému PowerVu i kdyžmůžeme tento program sledovat - je vysílán volně.



Multidec digital
Další zajímavou položkou v menu je Recorder, kde si nejprve můžeme nastavitpatřičný adresář, kam nám program bude ukládat soubor a poté již můžeme začítnahrávat (vybráním volby Record). Soubory mají koncovku PVA a lze je některými utilitami převést na MPG soubory.

Multidec digital
Stejně tak jako na digitálním satelitním přijímači, tak i v programu Multidecmůžeme sledovat i EPG námi používané DVB Sat karty.

Multidec digital
Možností má Multidec ještě podstatně více. Ty nejzajímavější jsme se Vám zdepokusili v krátkosti představit.

Multidec digital
Parabola.cz
29.10.2001
Odkazy:
Multidec
Download sekce webu Parabola.cz





Přečtěte si také

Reklama




Vybrané články