Quantcast

DVB Sat Technisat

| Tisk

Digitálních TV a rozhlasových stanic na satelitech neustálepřibývá a spousta diváků přijímající analogovou satelitnínabídku (např. satelitu Astra) přemýšlejí o možnostechrozšířit si programovou nabídku o další vysílané programy.Někteří možná 'sáhnou' po obyčejné TV kartě do PC a propojí jise svým analogovým satelitním přijímačem a rozhodnou se dekódovatněmecký Premiere na Astře či turecké kanály na satelitní pozici42E. I těchto programů, které se dají tímto způsobem získat, ubývá. Další možností, jak si rozšířit programovou paletu je pořídit si digitální satelitní přijímač. Rozhodující pro konzumenta satelitní televize je nejenom cena za digitální satelitní přijímač, ale i možnosti přijímacího zařízení.

Pokud jste se ještě nerozhodli, možná bude právě Vaší volbouDVB PCI satelitní karta SKY STAR1 od firmy Technisat. Ano,DVB karta Technisat je alternativou pro ty, kteří z různých důvodů nechtějí běžný digitální přijímač ale rádi by sledovali nabídkudigitálních satelitních televizních a rozhlasových programů. Je vhodná zároveň pro ty diváky, kteří si chtějí nahrávat TV pořady na harddisk PC, případně potřebují využít kartu i ke stahování souborů z internetu.

Pokusíme se v krátkosti představit toto zařízení.

Jedinou podmínkou je mít PC s jedním volným slotem PCI. Do tohoto slotu zasuneme kartu a připojíme do ní kabel od satelitní antény, nastavené například na příjem satelitu Astra. Nastavení antény se dá provést nejjednodušeji pomocí analogového přijímače.DVB karta Technisat je dodávana spolu s jedním CD, na kterém jeumístěn ovladač pro Win 9x a obslužný program (opět jen proMS Win). Ovladač a obslužný program velice jednoduše nainstalujeme.DVB Technisat

Klikneme na ikonku TV & R a po spuštění programu vyberemejazyk, ve kterém chceme, aby s námi PC komunikoval.

Poté klikneme na třetí ikonku v menu programu - SATELLITES& LNB SETTINGS. Ve vyobrazeném dialogu nastavímeLO našeho LNB, dále případně DiSEqC a signály 22 kHz.V tomto dialogu si můžeme také případně nastavit novou satelitnípozici (pokud se rozhodnete přijímat signály z jinýchsatelitních pozic než Astra 19,2E a Hot Bird 13E).

DVB TechnisatTo je ze základního nastavení všechno. Nyní už zbývá jen zvolitPROGRAM LIST EDITOR AND TUNING WINDOW a poté se již objevíTRANSPONDER SCAN. Nyní můžeme kliknout na AUTOSCAN aprogram prohledá celé nastavené vysílací pásmo v přednastavenésymbolové rychlosti. Program nevyhledává pakety podle NIT (NetworkInformation Table), ani podle kmitočtů v paměti programu,ale automaticky plynule prohledává kmitočty.

Po několika minutách máme TV i R programy naladěné. Nyní užmůžeme vybírat z rolovacího menu programy. Programy označenékřížkem jsou kódované, ostatní jsou vysílané volně. Totopravidlo neplatí ale vždy. Není problém v budoucnu spustitznovu automatické vyhledávání stanic. Nově nalezené čiaktualizované programy se zobrazí zeleně, dříve nalezenémodře.

Jak je z obrázku patrno, lze se rozvědět u každého programu z info okénka spoustu informací. Krom satelitu, kmitočtu, polarizace je to i Service ID (tzv. SID),Video PID (VPID), Audio PID (APID) a PID teletextu.

Pokud program (stisknutím tlačítka OK) přepneme do hlavního režimu,můžeme si vybrat, pokud to provozovatel programu umožňuje, jinýzvukový doprovod TV programu (v levé části okna uprostřed).Pod touto volbou jsou tři tlačítka TV - RADIO - DATA. Můžetesi vybrat některou z těchto voleb. O něco níže lze vybratřazení Providerů podle abecedy. Vybráním A-F získáme krom jiného iprogramy Deutsche Telecom AG atd. V případě, že bychom chtělimít Programy podle abecedy, musíme zpět zvolitPROGRAM LIST EDITOR AND TUNING WINDOW, po této volbě se objevíTRANSPONDER SCAN.

Obrovskou výhodou DVB karet je možnost přímého digitálního nahrávání televize na harddisk vašeho PC, bez jakýchkoliv případných převodníků. Záleží jen na velikosti vašeho harddisku a vašich požadavcích. Nahrávka je vytvořena ve vlastním formátu DVB Technisat, k dispozici je však několik převodníků do různých formátů, na které jste zvyklí. Vaše nahrávky pak můžete dále zpracovávat různými programy pro editaci a zpracování videonahrávek.

S kartou DVB SAT Technisat je možné se připojit na internet. Tato služba se dá objednat za paušální poplatek 550 Kč měsíčně. Bohužel, připojení je pouze jednosměrné. Je tedy nutné kromě Internet SKY mít ještě připojení od libovolného providera (v domácnostech nejčastějidial-up). Připojíme se na internet pomocí telefonu. Pomocí hesla se připojíme k Internet SKY a můžeme surfovat. Rychlost takového surfování není nijak závratná (podobná rychlosti při použití modemu), často se objevují prodlevy po zaslání příkazu k přístupu na konkrétní stránky. Pro stahování větších objemů dat je však karta Technisat jako stvořená.K provozovateli zašleme seznam programů (dat) které chceme stáhnout, můžeme se odpojit od telefonického připojení a dále používat jeninternet ze satelitu. V tomto případě bývá rychlost od 10 kB/s do 50 kB/s. Internet SKY vysílá na satelitu Astra 19,2E na transpondérechčíslo 113, 114 a 115. Transpordér, který chceme využívat musíme zvolit. Rychlost stahování z nich se může lišit, je třeba zkoušet, který je momentálně výhodnější.

Podobně jako v případě digitálního satelitního přijímačes tzv. common interface (přístupové rozhraní) lze i uDVB karty Technisat připojit přídavný HW, který se spojí kabelems DVB kartou (nevkládá se tedy do žádného slotu v PC).Přídavný HW má velikost disketové mechaniky a můžeme jej tedy umístit do předního panelu PC. Do jeho otvorů se vkládají přímo příslušné moduly a dekódovací karty. DVB SAT Technisat pracuje spolehlivě se všemi běžně používanými dekódovacími moduly a kartami.

Karta DVB SAT Technisat vám umožní sledovat TV v okně na monitoru PC, v celoobrazovkovém režimu, případně se může propojit do TV či TV monitoru pomocí výstupu AV. Obraz je dokonalý při použití všech těchto možností, zvuk samozřejmě ve stereu.DVB Technisat

Subjektivní hodnocení karty DVB SAT Technisat:

+ Karta DVB Technisat má jednoduchý a přehledný SW ve kterém se rychle zorientujete.
+ Za příznivou cenu získáte digitální satelitní přijímač s vysokou kvalitou obrazu.
+ Nesporně obrovskou výhodou je možnost přímého nahrávání pořadů na harddisk.


+ Při stahování velkých objemů dat oceníte rychlost datového přenosu přímo s družice bez připojení na telefonní linku

- Trvale zapnutý PC při sledování satelitní TV
- Připojení na Internet je za paušální měsíční poplatek
- Běžné surfování po Internetu (obzvlášť po českém) nepatří k nejrychlejším

(Další technické údaje o uvedené kartě získáte na adrese:
http://www.technisat.de/digitalewelt/eng/produkte/show.asp?nr=0000/4094&okat=A&katkey=A0002.01 )

Parabola.cz





Přečtěte si také

Reklama




Vybrané články