Quantcast

Astra 1B ukončila provoz na pozici 19,2E

| Tisk

logoSlužebně nejstarší telekomunikační satelit Astra na pozici 19,2°E, družice Astra 1B ukončila šíření řádného vysílání všech programů. Během několika posledních nocí bylo ze satelitu Astra 1B na novější družici Astra 1E postupně přepojeno všech zbývajících 8 "analogových" transpondérů.

Změna se dotkla převážně německojazyčných programů - Sonnenklar TV (freq. 11,464 GHz, pol. horizontální), DSF (freq. 11,523 GHz, polarizace horizontální), Tele 5 Germany (kmitočet 11,553 GHz, pol. horizontální), NDR Fernsehen Mecklenburg Vorpommern (frekvence 11,582 GHz, polarizace horizontální), MTV Germany (kmitočet 11,612 GHz, polarizace horizontální), CNN International Europe (freq. 11,627 GHz, pol. vertikální), N-TV (kmitočet 11,641 GHz, polarizace horizontální) a RBB Brandenburg (kmitočet 11,656 GHz, polarizace vertikální).

Divák tento proces nemohl ani zpozorovat - přijímací parametry - tj. kmitočet, polarizace a podnosná zvuku včetně příslušných analogových a ADR rádií se nezměnila. Jediné co mohl divák zpozorovat je podstatné zlepšení příjmu všech dříve "problematických" kanálů. Ve východní Evropě se v minulých letech přijímal velmi obtížně americký zpravodajský kanál CNN International. Analogový signál CNN z Astry i s velkou parabolou nebyl příliš dobrý - v obraze jsme mohli pozorovat tzv. drop-out ("rybičky"). Důvodem potíží s příjmem bylo vysílání přes vysílací anténu Astry 1B, která více směřuje na oblast západní Evropy (Španělsko, Francie, Německo, Velká Británie a další státy). EIRP v České republice prudce klesalo a jestliže v západních Čechách pro kvalitní příjem postačovala parabola o průměru 60 cm, na severní Moravě již bylo nutné volit parabolu větší (od průměru 120 cm). Při těchto údajích o přijímacích parabolách vycházíme z orientačních vyzařovacích diagramů, které vydala společnost SES Astra.

Co bude se satelitem Astra 1B? Přes tuto družici je ještě v provozu jediný transpondér - v analogovém přenosu (PAL) se na kmitočtu 11,538 GHz (polarizace vertikální) vysílá test karta společnosti SES Astra a jde v podstatě o ukončení řádného provozu Astry 1B na nejsledovanějším evropské satelitní pozici 19,2°E. V budoucnu bude Astra 1B pravděpodobně přesunuta na jinou pozici, kde dále může sloužit pro přenosy a další služby.

Připomeňme, že Astra 1B byla vynesena nosnou raketou Ariane 44LP dne 3.března 1991 z evropského kosmodromu v Kourou ve francouzské Guyaně. Řádné vysílání Astry 1B bylo zahájeno dne 15.dubna 1991. Šlo v té době o již druhý telekomunikační satelit na pozici 19,2°E (vedle Astry 1A - tato družice již dosluhuje na pozici 5°E vedle skandinávských satelitů Sirius 2/3).



Družici v provedení GE Astro Electronics 5000 dodala společnost GE Astro. Astra 1B má na palubě 16 transpondérů s kmitočtovou šířkou pásma 26 MHz (pásmo 11,45 až 11,70 GHz). Očekávaná životnost Astry 1B byla 12 let. Znamená to, že satelit je již za hranicí svoji předpokládané životnosti a očekávané stability.

dle SES Astra, sat-digest.com

redakce





Reklama




Vybrané články