Quantcast

MASCOM MC 1320 v praxi

| Tisk

Praktické zkušenosti se satelitním přijímačem MASCOM MC 1320V poslední době se na našem trhu objevily dva zajímavé PVR přijímače a to Mascom MC1320 a Humax 9100. Oba dva jsem měl možnost podrobit náročným testům. Nejprve bych se rád věnoval přijímači Mascom. Přijímač má k dispozi dva CI sloty a disponuje vestavěným harddiskem Seagate 80 GB. Co je zajímavé je, že má dvojitý tuner, takže pokud máte dvě paraboly nepotřebujete již žádné přepínání a navíc jsou paraboly na sobě nezávislé, což se dá využít při nahrávaní pořadu a součastném sledování jiného programu.

Na zadním panelu se nachází pro oba tunery také loop through konektory, dále zde nalézáme 2x SCART (TV+video), 3 x cinch (video + stereo audio), anténní vstup a výstup, SPDIF konektor a datový konektor RS 232. Nakonec zde nalézáme SVHS konektor a FireWire port (IEEE 1394), který se používá na komunikaci mezi vestavěným harddiskem a PC.

Nejprve jsem se trochu podíval pod „pokličku“ tohoto přijímače, harddisk je umístěný nad procesorem Omega, není zde žádné gumové rozhraní a disk opravdu moc tichý není, a to se jedná o Seagate, kde bych čekal pravý opak. Nakonec pozorným okem zjistíte, že se jedná o přijímač EMTECH 320 PVR prodávaný pod značkou Mascom. Jen pro zajimavost, v tomto týdnu jsem zaregistroval, že na trhu se objevil i přístroj Emtech S 8000 PVR CI podobných vlastností v jiném dizajnu.

Obsluha přijímače

Přijímač má velmi jednoduchou obsluhu tak jako je to u Emtechů zvykem, dálkové ovládání je opět úžeji směrované, ale ne tolik jako u modelů s Cryptoworksem. V přijímači byl nainstalován firmware 1.14.0F, hardware byl 1.00.00 a jednalo se o model D520, tyto údaje nám v budoucnosti poslouží pro případný upgrade přijímače.

Opět nebudu popisovat již notoricky známou skladbu položek v menu, tady se asi nic jiného vymyslet nedá, spíše se zaměřím na odlišnosti od ostatních přijímačů. Menu je k dispozici i v češtině a kupodivu téměř bez chyb (nepoužívá se diakritika). Naladění jakýchkoliv programů je velmi svižné a nečiní žádné obtíže. Tuner přijímače má super rozsah SR 1- 45 MB/s, což jsem ihned ověřil naladěním řady SCPC kanálů na Astře 3A (např. Óčko, TV6, Raze TV), dále jsem naladil některé programy na Turksatu apod.

Samozřejmostí je i dobrá a přehledná organizace předvoleb, smazání, přesun či přejmenování je bezproblémové. Na rozmístění tlačítek na dálkovém ovládání je třeba si zvyknout, já bych zde měl určité výhrady, zejména k tomu, že na přepínání kanálů nelze použít tradiční šipky nahoru a dolů, ty slouží jen na pohyb v menu, nebo když máte zapnutý „channel list“.

Příjem v C pásmu

Jako již tradičně i tento receiver jsem podrobil testu příjmu programů v mém oblíbeném C pásmu. Zvolil jsem naladění ruských programů na Expressu A1R, tady je vysoká SR 33.4 MB/s, opět bez žádných problémů, rovněž jsem pozitivně odzkoušel příjem v NTSC a to řady latinskoamerických programů na družici NSS 806.

Jako nevýhodu zde vidím poměrně malý počet družic, který činí v tomto přijímači jen 32 pozic, což je přece jen na celý orbit málo. Přijímač má samozřejmě podporu natáčení USALS, tu jsem neověřoval, protože používám táhlové motory. Citlivost tuneru je velmi dobrá, byla ověřena na programu UTV Uganda na Intelsatu 906, kde je již hraniční příjem.

Spolupráce s CI moduly a příjem českých a slovenských programů

Použil jsem moduly řady Cryptoworks různých verzí, Alphacrypt 1.05, Conax 4.00e, Viaccess 1.20, Matrix apod. Se všemi přijímač spolupracoval velmi rychle a spolehlivě.

Bohužel při přijmu programů z Czechlinku a Slovaklinku se zobrazovala ona známá hláška „Sorry you cannot …“, kterou bylo nutno odstranit tlačítkem „exit“. Co mě dále zajímalo byl přechod z volného na zakódované vysílaní a naopak. Tady opět budete zklamáni, ale tohle tento přijímač neumí, při přechodu z volného na zakódované vysílaní obraz „zamrzne“ a musíte přepnou jinam a vrátit se zpět. Opačný přechod je v pořádku.

EPG a teletext

No EPG nikdy nebylo silnou stránkou Emtechů, o funkčním přehledu programů na několik dni si můžete nechat jen zdát. Tradičně špatně zobrazuje češtinu na programech UPC. Teletext na českých a slovenských stanicích je v pořádku (až na chybku, že místo písmena „y“ s čárkou ukazuje s háčkem). Co mě, ale více vadí je nemožnost uložit audio track na předvolbu. Při zvolem jazyku „čeština“ přepíná na track 2 (mono trasa) na kanálech Czechlinku, a to se mě vůbec nelíbí.

Nahrávání programů

Praktické zkušenosti se satelitním přijímačem MASCOM MC 1320Tak tady musím říci, že mě přijímač velmi příjemně překvapil. Jede to jako víno a to doslova. Nahrávky byly bezvadné a to i z programů s vysokým datovým tokem. Najít nějakou chybku bylo dost obtížné. Samozřejmě jsem vyzkoušel naše programy české a slovenské, dále třeba italské programy v paketu Mediaset, kde se opět používá datový tok kolem 7 Mbit/s a řadu dalších programů. Ani při nahrávání a součastném sledování programů nebyly žádné problémy jako tomu je u jiných přijímačů jako PremiumX apod. Dále jsem zkoušel nahrát nějaké rádia, vyzkoušel jsem má oblíbená ruská rádia jako Energia nebo Retro na Eutelsatu W4. Na disk se tyto nahrávky ukládají ve formátu mp3. Video se nahrává v poměrně neznámem formátu „tp“ (sdružuje video, všechny používané audio tracky a další data (teletext)).

Jakoukoliv video nahrávku můžete samozřejmě přejmenovat, smazat nebo také uzamknout. Posun nahrávky vpřed i vzad je možný rychlostmi 2x, 3x, 4x nebo zpomalenou rychlostí 1/2x nebo 1/4x. Je možné rovněž použít funkci „repeat“ na opakovaní vybraného bloku nebo použít funkci „jump“ , tedy skok na značku. Těch značek samozřejmě může být v nahrávce více. Obsluha je opravdu velmi jednoduchá a moc se mě líbila.

Video nahrávku lze rovněž stříhat, sice je to jenom na základní úrovni, ale pracuje to, samozřejmě pro profesionální práci musíte použít příslušné střihové programy na PC. Formát „tp“ lze samozřejmě pomocí příslušného programu (Projekt X 0.81.9) převést na mpeg2.

Jen jedna věc se mě u tohoto přijímače v souvislosti s HDD nelibí, není zde v menu žádná položka „sleep time“ , takže HDD je neustále v provozu.

Spolupráce mezi HDD přijímače a PC

Na komunikaci mezi HDD přijímače a PC se používá FireWire port (IEEE 1394). Tady oceníte rychlost tohoto spojení oproti USB 1.1, které požívá třeba PremiumX. Rychlost je asi čtyřnásobná vůči USB 1.1. Já jsem v první moment neměl k dispozici příslušný FireWire kabel, přesto jsem chtěl data přenést. V návodu jsem se dočetl, že po připojení přes FireWire port bude HDD přijímače zobrazeno jako další výměnný disk v PC, takže formát HDD v přijímači by měl být pro Windows čitelný.

Proto jsem vydělal disk z přijímače a vložil do mého „šuplíku“. Formát HDD byl FAT32, takže ani Win 98 s tím neměl žádné problémy. Opět dle návodu by měl být přijímač schopen přehrát formát mp3, wav, mpeg1/2, což jsem chtěl také ověřit. Takže na disk jsem nahrál pár souborů těchto formátů, které jsem měl v PC, a poté opět jsem disk namontoval do přijímače a byl jsem zvědav, zda to skutečně přehraje. Ano, opět bez jakýchkoliv problémů.

Spolupráce s PC přes rozhraní RS232

Pokud chceme upgradovat firmware nebo manipulovat se settingem použijeme klasický null model kabel. Tady je velká slabina Emtechů s vestavěným Cryptoworksem, u tohoto modelu je však situace o mnoho příznivější. Neměl jsem k dispozici novější firmware, ale získal jsem alespoň ten co tam je. Takže jsem zkusil poslat firmware do přijímače pomocí utility EMUpgrade V2.11, jelo to naprosto bez problémů.

Rovněž dostat setting tam a nazpátek se pomocí této utility podařilo. Horší už to bylo s úpravou settingu, kde editor EmEdit v2.5 od Emtechu se tomu nějak bránil. Pomocí tohoto editoru se mě nepodařilo ani navázat komunikace s přijímačem, vždy to skončilo chybovou hláškou.



Použil jsem tedy editor pro obdobné receivery značky Jepssen, který sice taky odmítl navázat komunikaci, ale dovolil mě opravit načtený setting. Poté jsem ho již mohl odeslat zpět do přijímače přes výše zmíněnou utilitu.

Závěr

Opravdu velmi dobrý přijímač jehož předností je citlivý dvojitý tuner a bezproblémová spolupráce s vestavěným harddiskem. Rovněž bych rád vyzdvihnul rychlejší komunikace přijímače s PC přes FireWire port. Škoda jen, že jsou zde opět výše zmíněné problémy s Cryptoworksem.

Závěrem bych rád velmi poděkoval firmě OMKO, Staňkova 33, Brno ( www.omko.cz ) za laskavé zapůjčení tohoto přijímače.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články