Quantcast

HUMAX PVR-9100 v praxi

| Tisk

V následující recenzi bych se rád po přijímači Mascom MC 1320 věnoval dalšímu PVR přijímači a to Humaxu 9100. Již na první pohled tento přijímač zaujme svou robustností. Má k dispozici 2 CI sloty a vestavěný harddisk Seagate 80 GB. Na zadním panelu se nachází vstupy pro 2 paraboly a jeden loop through konektor, dále jsou zde dva konektory SCART (video+audio), anténní vstup a výstup, SPDIF konektor a tři cinch konektory (video + stereo audio). Datový konektor RS 232 má netradiční kruhové provedení, příslušná redukce je ale součásti balení. Konektor USB 2.0 kupodivu vzadu chybí, nalézá se pod víčkem na předním panelu u CI slotů, nevím co výrobce vede k takovému netradičnímu řešení.

Praktické zkušenosti s přijímačem HUMAX PVR 9100Popis menu a chování přijímače

Menu přijímače je trošku komplikovanější než u starých dobrých modelů Humax. V přijímači byl použitý hardware HEPVR REV. 1.0, software HPXSCI 1.00.03, loader h 6.32, systém ID byl 3000. Ladění programů je o něco pomalejší než u minule testovaného Mascomu. Rovněž i prodleva při přepínání programů je větší než u Mascomu. Menu je možné mít i v češtině, ale je opravdu otřesné, tolik chyb se jen tak nevidí, někde chybí i písmena, takže jsem zůstal u angličtiny.

Je chválihodné, že audio track lze uložit na předvolbu, levý nebo pravý kanál už nikoliv, tak jak už je u Humaxů zvykem. Samozřejmě, že je možné použít automatické ladění nebo manuální vyhledávání programů. Přijímač má rovněž funkci USALS, ale k dispozici je jen 28 pozic pro družice, což je hodně málo na celý orbit.

Ladění programů

Přijímač má vskutku výborný rozsah SR 1- 45 MB/s, o tom jsme si u řady Humax 5xxx mohli nechat jenom zdát. Naladění jakýchkoliv programů nečinní žádné problémy. U scpc kanálů je někdy vhodné mírně posunout frekvenci nebo SR, abychom dostali signál. Testoval jsem řadu kanálů na družicích Turksat, Astra 3A a dalších.

Spolupráce s CI moduly je bezproblémová. Byly zkoušeny různé verze modulů Cryptoworks, modul Conax 4.00e s titanium kartou, Viaccess 1.20, Matrix v2.14 (s podporou TPS Crypt2), Alphacrypt modul apod.

EPG a teletext

EPG vypadá již na první pohled docela dobře. Jsou tady sice chyby, opět ty samé jako u starých Humaxů. Některé texty jsou oříznuty (např. EPG anglických programů na Astře 2). Na družici Hispasat je EPG paketu Cabo a Digital+ v pořádku. Humax umí zobrazit i EPG na několik dní dopředu, ale to mě nějak nepracovalo (např. na programu Pro 7). Teletext je možný vyvolat pouze přes dekodér teletextu v TV přijímači. Titulky je možné zvolit v menu ze dvou fontů.

Příjem v C pásmu

Praktické zkušenosti s přijímačem HUMAX PVR 9100Jako již tradičně jsem provedl naladění některých programů v C pásmu. Příjem byl bezproblémový. Vyzkoušel jsem ruské programy na Expressu A1R, kde je vysoká SR 33.4 MB/s. Rovněž příjem v NTSC nečinil přijímači žádný problém. V menu lze dokonce nastavit dva typy této normy (NTSC 3.58 nebo 4.43).

Citlivost tuneru jsem tentokrát vyzkoušel na programu „The Pentagon channel“ (4177 R) na satelitu Intelsat 10-02 (mimochodem docela zajímavý program americké armády). Příjem tohoto programu je u mě s minimální signálovou rezervou. Byl jsem překvapen, že citlivost byla vyšší než u mé Nokie 9500, která většinou v porovnávání s jinýmí přijímači vítězí nebo jsou na tom oba přijímače stejně. To mě zaujalo a zkusil jsem ještě příjem BBC na Astře 2D, opět vítězství bylo na straně Humaxu.

Příjem českých a slovenských programů

Při součastném příjmu programu z Czechlinku a Slovaklinku docházelo při přepínání k zobrazování tradiční hlášky „Sorry you cannot …“ (pouze pro jeden modul), která ovšem sama zmizela. Dále má pozornost se přenesla na přechody z volného na zakódované vysílání.

Tady bych to popsal poněkud podrobněji. Pokud jsem přepnul na program, který se nekódoval (např. zprávy) a počkal na zakódování signálu, došlo v tomto okamžiku k zamrznutí obrazu, který se ale po chvíli sám rozjel. Tady jsou na tom některé přijímače lépe (např. Kaony), u kterých ten přechod není ani poznat, ale jsou i přijímače (a těch je taky dost), které si s tím nedovedou poradit vůbec (např. minule testovaný Mascom). Pokud jsem sledoval kódované vysílaní a došlo k jeho odkódování a posléze k opětovnému zakódování, byly tyto přechody naprosto čisté.

Nahrávání programů

Přijímač má harddisk 80 GB umístěný v „šuplíku“. Je velmi tichý. Používá se tady ten samý typ disku Seagate ST380012ACE jako v předešle testovaném přijímači Mascom, který byl mnohem hlučnější. Zde je, ale uložení HDD řešeno jinak, jsou zde vidět gumové podložky a pryže na odhlučnění. Harddisk je možné vyjmout a vložit do jiného Humaxu 9100, rozměry „šuplíku“ jsou odlišné od toho počítačového. To je škoda, navíc by to nebylo nic platné, protože formát HDD je odlišný od těch pro PC.

Při nahrávání a součastném sledování programů nebo i při sledování jiného programu přijímač nevykazoval žádné problémy. Zkoušel jsem opět také programy s vysokým datovým tokem. Při přehrávání byl téměř vždy na začátku nahrávky menší problém se synchronizací zvuku s obrazem, vlastně to bylo téměř vždy při přechodu stop-play, zbytek nahrávky již byl většinou bez chyb. Někde se, ale nějaké to zadrhnutí objevilo, ale bylo to opravdu vyjímečné. Takže celkově hodnoceno bych to viděl, zejména ve srovnání s předchozím modelem Humaxu 8000, velmi dobře.

Ostatní funkce

Z dalších funkcí, které je možno použít bych se nejprve zmínil o funkci PIP (Obraz v obraze). Vložený obraz je možné přesouvat a přepínat jednotlivé kanály v obou oknech nezávisle. Pohyb vpřed i vzad je možný rychlostmi 2x, 4x, 16x a 24x, zpomalený pohyb je možný rychlostmi 1/2x, 1/4x a 1/8x. Rovněž je možné použít funkci „repeat“ (opakování bloku) nebo funkci „jump“ (skok na vybrané místo). Další zajímavá funkce je „commercial skip“, kterou je možné použít pokud je v nahrávce reklama, dojde ke skoku vpřed o 30, 45 nebo 60 sec.

Samozřejmě, že nahrávku můžete naprogramovat dopředu. Jedinou nevýhodu vidím v neexistenci položky „slep time“, takže HDD neustále běží. Což je zase zapotřebí pro funkci TSR (Time Shifted Recording). Právě sledovaný program se automaticky nahrává, pokud tedy potřebujete na chvíli odejít, tak už nepřijdete o část oblíbeného pořadu.

Spolupráce s PC

No tak tady bych už byl méně spokojený. Sice komunikace HDD přijímače s PC je možná přes rozhraní USB 2.0, což je jistě z hlediska rychlosti oproti USB 1.1 chválihodné. Ale bohužel se tím nedají přenášet video ani audio nahrávky do PC k pozdější úpravě. Tato komunikace slouží pouze k přenášení obrázků (jpeg) a audio nahrávek (mp3) z PC do přijímače a zpět.

Samozřejmě, že základní funkce střihu videa přijímač zvládá, ale to někomu stačit nemusí. Navíc si tyto pořady nemůžete archivovat ve svém PC, či nosičích DVD nebo CD a jste odkázáni jen na HDD v přijímači.



Co se týká softwarové podpory pro tento přijímač, je v součastné době nulová. Přijímač je přece jen novinkou na trhu, takže to chvíli potrvá, než se něčeho od firmy Humax dočkáme. Upgrade je samozřejmě také možný přes satelit, já měl spíše na mysli úpravu settingu v PC.

Závěr

Další přijímač s vestavěným harddiskem na našem trhu. Vyznačuje se vysokou stabilitou, spolehlivostí a velmi citlivým tunerem. Spolupráce s harddiskem je docela uspokojující, jen ta spolupráce s PC by mohla být na vyšší úrovni. Zdaleka však ne všichni uživatelé potřebují nahrávky upravovat v PC. Tento přijímač je vhodný i na příjem programů v Cryptoworksu.

Závěrem bych rád velmi poděkoval firmě OMKO, Staňkova 33, Brno ( www.omko.cz ) za laskavé zapůjčení tohoto přijímače.

Ing. Martin Švehlík
6.12.2004





Reklama




Vybrané články