Quantcast

Zahraniční placená TV

| Tisk

Zahraniční placená televize

přehled nejzajímavějších systémů a možnosti příjmu.

Koncem 80 let se hodně hovořilo o rozvíjejícím se satelitním vysílání, o kvalitě obrazui zvuku, o kterém si mohli někteří diváci pozemní televize jenom nechatzdát ale v té době i o bohaté programové nabídce satelitních stanic. V té době mnoho diváků v celé Evropě investovalo nemalých finančních prostředků, aby mohlisledovat programy ze satelitu. Nabídka na tehdejší poměry byla velmi zajímavá- vysílaly se volně filmové kanály Sky Movies, FilmNet, TeleClub.Velmi brzo však provozovatelé své atraktivní programy zakódovali. S tím se divácinemohli smířit a začaly se vyrábět amatérské dekodéry na FilmNet aTeleClub. Nejzajímavější programy vysílal ve VideoCryptu BSkyB, provozovatel britské placenételevize, ale ty nebylo možné amatérsky dekódovat - použitý kódovacísystém byl příliš složitý.

V první polovině 90.let se však i na českém trhu objevily dekodéry a neoficiálníkarty pro příjem anglických programů SKY na satelitu Astra. Nabídkaprogramů byla atraktivní i pro českého diváka. Při použití dekodéru a karty bylo možné sledovat několik desítek dekódovaných programů v angličtině. To uvítali hlavnědiváci, kteří angličtinu začínali studovat. Provozovatel anglických SKYprogramů si byl vědom vysokého nárustu neoficiálního příjmu jehoprogramů a proto začal velmi často měnit kódy. To vyřadilo vždy na nějakýčas neoficiální karty - ale pouze do doby, než hackeři našli nový dekódovací klíč.Situace s dekódováním analogových programů byla stále složitější -proto se od prodeje těchto zařízení na našem trhu i jinde v Evropě upustilo. Podobně na tom byli idiváci se zařízením pro D2MAC/ EuroCrypt. Tento systém kódování využívajískandinávští provozovatelé placené TV. Dodnes se dá koupit na D2MAC/ECzařízení i neoficiální karty, dodnes se však musí počítat s častými změnami kódů. Vysílání v systému D2MAC však brzy skončí.

S nástupem multimediálních PC se objevila možnost dekódovat poměrně bezproblémů analogové programy Canal+ a Premiere v Syster/Nagravision.O tomto způsobu dekódování jsme už na Parabole psali.

Zdálo se, že nástupem digitální placené TV budeme 'odříznuti od světa'.V počátcích dig. pay-tv byla situace skutečně poměrně nepřehledná (používané různénekompaktibilní CA Systémy, různé družice, 1. digit. přijímače mělyspoustu neduhů, ...).

Zlom nastal v roce 1999, kdy se na trhu objevily moduly IRDETO. Bylypoužitelné v přijímačích s tzv. Common Interface - s přístupovýmrozhraním do kterého se moduly do přijímače zasunuly. Hitem v té doběbyl přijímač HUMAX F1-CI, který měl dvě přístupová rozhraní. Začal raketový nástup neoficiálních karet. Samozřejmě,že o neoficiálních kartách na evropském trhu věděli iprovozovatelé příslušných paketů. Jako svoji obranu proti nárustu počtu neoficiálních karet však často mění kódy, podobně jako tomu bylo u analogových SKY stanic.Nabídka programů v IRDETO byla (a stále ještě je) atraktivní. Dřívejsme snili o možnostech příjmu takových paketů jako jsou PREMIERE WORLD(dříve DF1), D+ Telepiú, STREAM a další. S prodávaným modulemIRDETO nebyly až na změny kódů prakticky žádné problémy ani v digitálních boxech.Situace se změnila nástupem nové generace modulů Irdeto, které seprodávají pod označením Irdeto EuroCam. Tento nový typ modulu Irdetobohužel zatím nespolupracuje se všemi digitálními boxy a navíc - nelze s ním sledovat programy v CA Irdeto BetaCrypt - jmenovitě ORFa PREMIERE WORLD. Podobná situace byla koncem roku a prakticky do dnešní doby s příjmem BetaCrypt u přijímačů s vestavěným modulem Irdeto (Humax 5400). Zde se však podařilo najít možnost příjmu i s těmito přijímači a neoficiálními kartami. Je však třeba softwarově upravit i přijímač. V této době (únor 2001) dochází v systému Irdeto k dalším změnám. Provozovatelé D+ Telepiú i STREAM oznámili, že v nejbližších měsících ukončíkódování v CA Irdeto (zatím oba provozovatelé používají metodukódování SimulCrypt, kdy kódují programy dvěma odlišnými kódovacímisystémy, Seca a Irdeto).

K dalším populárním CA systémům patří Seca / Mediaguard. Neoficiální příjem v Seca nebyl dlouho možný - na trhu totiž nebyly přístupovémoduly a tím i neofic. karty nebylo možné běžně získat. Ne každý totižbyl ochoten si pořizovat nový dig. receiver s vestavěným CA Seca. Změnak lepšímu nastala až v polovině roku 2000, kdy se i na našem trhu objevilo větší množství modulů Seca. Samozřejmě příjemná změna k lepšímu: na kartu Seca lze uložittakřka celou nabídku vysílanou v tomto systému. (U Irdeta byla situacekomplikovanější - na kartu se daly uložit 2 - 3 pakety, více paketů na kartěohrožovalo její stabilitu. I stav v kartách Irdeto se však začíná zlepšovat -objevují se tzv. multipaketové karty).

Vraťme se k systému Seca. Pokud jsme v případě systému Irdeto mluvili o atraktivní nabídce, zdá se, že v CA Seca je programová nabídkaještě bohatší. Seriály, filmy dokumenty, hudba, sport - to vše jedostupné v CA Seca na satelitech Astra a Hot Bird 13E. K dispozicimáte cca 250 TV programů + několik desítek rozhlasových stanic. Dá sepředpokládat, že z této nabídky si už snad vybere každý. Taképrovozovatelé paketů v Seca ví o nárustu neoficiálních karet a protitomu všemožně bojují - každý měsíc mění kódy. Někteří provozovatelé užavizují přechod na Seca SuperEncryption, což je zdokonalená verzekódování Seca. Mají ji začít používat údajně už v dubnu 2001. Ještěv roce 2000 byla výroba modulů Aston pomocí kterých lze dekódovatprogramy v Seca zastavena. V ten okamžik to vypadalo tak, že rozvojneofic. příjmu v Seca už nebude pokračovat. Skutečnost byla však jiná.Koncem roku 2000 na trh přišly nové moduly Seca verze 1.04 vyrobené vSingapuru. Na první pohled jsou k nerozeznání od předchozí verze.Rozdíl poznáme až pokud modul zasuneme (spolu s přístupovou kartou) do slotu přijímače. Nová verze je totiž stabilnější a umí si 'poradit' s vícepakety (předchozí verze modulu umožňovala přijímat max 8 paketů).S modulem Seca 1.04 lze bez problémů přijímat veškeré audio podnosné TVprogramů, stejně tak i veškerá rádia. Pokud je karta dobřenaprogramována, můžeme s ní přijímat VŠECHNY programy kódovanév tomto systému. V této době jsou na trhu nové moduly verze 1.05.Velkou popularitu si Seca u nás získala hlavně velkým množstvím sportovních a erotických stanic.



VIACCESS - to je další CA systém, který si v těchto měsících začínádobývat pozici na evropském trhu. Samotný modul VIACCESS je k dispoziciuž delší dobu, ale karty do modulu jsou tu až nyní. Co lzesledovat v tomto systému? Na Astře je to jen francouzský paketCanal Satellite Numerique. Na družicích HOT BIRD je nabídka paketůbohatší: TPS, AB SAT, SATISFACTION, ART, SRG, NTV International a další.Nabídka programů v tomto systému je opět zajímavá. Všechny jistě potěší paket Viasat na družici Sirius 5E, kterýpřechází z analogového přenosu (D2MAC/EC) na digitální (Viaccess).Dnes už je možné sledovat programy na které jste byli zvyklí z analogu - TV1000, TV1000 Cinema,TV3 Norge, ZTV a další...Podle předběžných informací však i v systému Viaccess nastanou problémy s nedostatkem modulů na trhu. Provozovatelé předběžně ohlásili vázanost prodeje modulu na objednávku služby - předplacení některého paketu.

Mezi nejatraktivnější pakety patří TV stanice kódované v systému VIDEOGUARD,používají jej STREAM, OTE a hlavně britský koncern BSkyB s balíkem SKY DIGITAL.Nabídka programů je více než lákavá. Největší překážkou je však (zatím) neexistencemodulů. V některých případech je možné pořídit kartu, zatím však pouze oficiální. Pro českého diváka navíc komplikovanou cestou přes platící anglické občany..Navíc je nutné mít přijímač se zabudovaným dekodérem VIDEOGUARD,které nepatří mezi nejlevnější (a ve většině případů je ani nelze v ČR pořídit).

Programů v digitálu neustále přibývá. I zahraniční placené placené dig. pakety se rozšiřují o další stanice. K většině z nich lze pořídit dekódovací modul a ve většině případů i neoficiální kartu. Při pořízení dekódovacího systému však musíme počítat s vyšší cenou za zařízení (často dosahující ceny dig. přijímače) a především s možností častých změn kódů, u jednotlivých systému po různém časovém období (1 měsíc až půl roku). Ani často slibované jednoroční automatiky odolné proti změnám nejsou rozhodně jistotou a zárukou stabilního provozu. Ale i když jsou někdy s provozem určité problémy (s kterými se dá i musí počítat), je tu výborná možnost i pro českého diváka. Můžeme sledovat obrovský výběr atraktivních zahraničních programů podle svého výběru, v několika světových jazycích a navíc v dokonalé kvalitě obrazu i zvuku.

DOPORUČENÉ STRÁNKY NA WWW.PARABOLA.CZ:
* přehledy Placené TV

Parabola.cz





Přečtěte si také

Reklama




Vybrané články