Quantcast

PIXX Plus - nový FTA přijímač na našem trhu

| Tisk

Pixx PlusJestliže jsme si ještě před rokem až dvěma mohli klást otázku, zda se ještě vyplatí nákup analogového přijímače, dnes je tato otázka již prakticky bezpředmětná. Nejen že i na ten nejzákladnější digitální přijímač můžeme přijímat již čtyři FTA české televizní stanice (ČT24, Óčko TV, 24.cz, TOP TV), ale i ceny základních digitálních receiverů klesly na úroveň, kdy už není prakticky nad čím přemýšlet.

Ceny digitálních přístrojů klesají také díky "neznačkovým" receiverům, které obzvláště v této základní (FTA) kategorii doslova zaplavují náš trh. A není se ani čemu divit, sice hodně z nich jsou z nějaké stránky "odlehčené" (např. chybějícím displejem, digitálním výstupem zvuku, modulátorem, atd.), ale často uspokojivě splní požadavky na takovýto přístroj kladené. A nejinak tomu bude zřejmě i v budoucnosti. I když dnes je stále velký zájem o přijímače vybavené možností příjmu paketu CzechLink (přes který lze přijímat většinu našich celoplošných televizních stanic), tak s počínajícím rozvojem digitálního pozemního vysílání (DVB-T) je docela dobře možné, že zájem nakupujících se pozvolna začne více soustředit na příjem pouze volných satelitních stanic a to k jako poměrně levném doplňku a rozšíření (např. o oblíbenou stanici Eurosport, atd.) jejich DVB-T příjmu.

Pixx PlusMezi výrobky dnes už většinou asijských výrobců se občas najdou zajímavé přístroje, nabízející i něco navíc. Jeden z takovýchto receiverů, který se mi v těchto dnech dostal do rukou, v současné době přichází z Velké Británie na náš trh.

Je to originální digitální satelitní FTA přijímač korejské firmy Advanced Digital Technology (ADT). Jde o novinku letošního roku.

Přijímač nese název PIXX Plus - „Personal Interface for eXtra eXcitment“ = „osobní interface pro..... možnost překladu se nabízí “vzrušující, napínavý“ až po třeba i „rozčilující“.

Pixx PlusPřístroj je inovací řady přijímačů zavedených na trhu několika západoevropských zemí jako člen rodiny zahrnující kategorie od zjednodušených receiverů až po high-endy se vším všudy.

Zajímavostí je (zákulisní informace), že tento přístroj i celá nová řada přístrojů ADT je vyvíjena několika bývalými inženýry firmy Humax, kteří byli od Humaxu „zlanařeni“ konkurenční nabídkou ADT.

Zmíněný PIXX Plus je přijímač pro příjem pouze volně vysílaných stanic, ale koncipovaný jako součást nových stavebnic, umožňujících do budoucna (dle tvrzení výrobce) doplnění o standardní rozhraní 2 Common Interface a nebo CAM s čtečkou (pod klapkou v pravé části předního panelu).
Přístroj podle neoficiálních informací disponuje i možností emulace (nezkoušeno). Přijímači je "ulehčeno" zejména chybějícím funkčním displejem a digitálním výstupem audia.

Pixx PlusOproti jeho některým konkurentům v daném segmentu však obsahuje modulátor, prosmyčkování signálu, dvakrát scart výstupy a dva cinch výstupy pro audio (RS-232 samozřejmě také nechybí).

Na předním panelu v okolí falešného displeje pak nalezneme náhradní ovládací tlačítka pro zapnutí či vypnutí přijímače, přepínání programů a tlačítko pro volbu mezi televizními a rádiovými stanicemi.
Designově na mne působní neutrálně - jeho design nepůsobí vyloženě levným dojmem (vyjma zářivě svítících diod) a ani není nijak high end designově vymašličkován.

Menu přijímače je v češtině (včetně prakticky bezchybné diakritiky) s hezky provedenou jemnou grafikou. Jeho uspořádání je logické a posloupné, včetně nastavování, či prolaďování satelitních pozic. Přístroj disponuje větším množstvím favoritních skupin.

Pixx PlusK dispozici je 64 předprogramovaných satelitních pozic, jejichž pořadí lze měnit. V editoru settingů lze přidat i dalších šestnáct úplně nových pozic, tyto ale nelze jen v přístroji libovolně pojmenovat - jsou označeny názvy NEWSAT1-16.

Setting umožňuje mj. spolupráci se SATCOdx, avšak naplno až s Windows XP. Instalace, či zálohování firmware i settingů pomocí PC jsou snadné - s pomocí loader programu „PIXX-Link“, pracujícím bezproblémově s Windowsy včetně 98 ES, přičemž i při Win 98 lze transpondéry i kanály editovat a upravený program loaderem „nahrát“ do receiveru zpět.

U jednotlivých satelitních pozic nejsou udány jejich polohy na orbitě ve stupních, ale rozlišeny jsou mezi sebou pouze názvy. Taktéž k seznamu transpondérů lze bez problémů přidávat nové TP, bohužel jsem nikde nenalezl možnost editace, či mazání stávajících (což vadí hlavně při použití editoru settingů na Win 98).
Z výše uvedeného vyplývá, že pro plnohodnotnou obsluhu přístroje počítačem je doporučeno použít nejlépe Win XP.

Čas v přístroji se dá nastavit podle časové zóny, lze ale také aktivovat položku "letní čas" a tím se vyhnout podzimnímu a jarnímu přenastavování času.

Pixx PlusPokud jde o samotný provoz přijímače, tak k tomu nemám výhrad, přijímač byl v průběhu testu rychlý, či ani jinak se nezasekával, ani při častém zappingu (v přístroji je použita zcela nová čipová řada). Pokud byl zapnut nepřetržitě po více než 24 hodin, nejevil známky většího zahřátí.
Veškeré ovládání bylo velmi dobře intuitivní a informační okénka podrobná, čitelná a promyšleně zorganizovaná. Rychlé je i vyhledání jednotlivých kanálů TV či Radio (Hotbird za 2 minuty), zadat lze ruční nebo automatické vyhledávání. Pokud zadáme automatické, lze vybrat satelity, které lze prohledat najednou. Rozsah prohledání je volitelný na - „jen FTA - jen kódované - všechny“, způsob vyhledání na buď „rychlý“, anebo „s NIT“. (Přijímač totiž používá na rozdíl od některých svých „kolegů“ systém využití informací NIT, které jsou na satelitech k dispozici s cílem přidat daný kanál do paměti přijímače automaticky a bez vyhledávání či zadávání podrobných parametrů programu).

Receiver disponuje nejen klasickými protokoly DiSEqC 1.0, 1.2 i USALS, ale také DiSEqC 1.1 a díky tomu lze pomocí speciálního DiSEqC přepínače přepínat i mezi více než šestnácti! konvertory.

Maloobchodní cena tohoto přijímače se pohybuje kolem 2.000,-Kč, což je při uvedeném vybavení a možnostech určitě zajímavé.

Celkově bych tento přístroj hodnotil jako velice dobrý receiver pro příjem volných digitálních programů ze satelitu (FTA), oproti mnoha svým konkurentům s několika nadstandardními možnostmi.

Přednosti:
+ rychlost a spolehlivost (tedy alespoň co mohu usoudit za krátké období testu)
+ hezká grafika, české menu s téměř bezchybnou diakritikou
+ DiSEqC „Mini“, 1.1, 1.2, USALS
+ vyhledávání podle NIT
+ spolupráce se SATCOdx
+ velké množství favoritních skupin


+ hezky zpracované EPG
+ podrobný český návod dodávaný přímo výrobcem

- chybějící digitální výstup audia
- chybející funkční displej
- výrazně svítící diody na předním panelu.

Za zapůjčení přijímače k testu děkuji touto cestou brněnské firmě Omko ( Další info o přístroji ).

gespa





Reklama




Vybrané články