Quantcast

OpenBox CI-7000 PVR - první seznámení (1.)

| Tisk

Multimediální centrum ve vašem domě – hudba, film, fotografie a mnoho dalšího!

OpenBox CI-7000 PVR - první seznámení (1.)
1. První seznámení
2. Odstraňujeme kryt
3. Testování
4. Funkce PVR
5. Připojení k počítači
6. Často kladené otázky (FAQ)

Když se mi dostal do rukou jako prvnímu v ČR přístroj Dreambox DM-7000S, udělal jsem na něho recenzi – byl to první přijímač, pracující na operačním systému Linux. Od té doby uběhlo již mnoho času a objevilo se mnoho dalších přijímačů podobných i alternativních, říci, že se Dreambox stal populárním, je málo!

Nehledě na všechny svoje přednosti, nové modely Dreamboxů mají mnoho nedostatků. Bohužel některé z nich spočívají ve složitosti pro běžného uživatele, hlavně v zobrazení, které je potřeba pro většinu uživatelů. K tomu nastupuje složitá použitelnost a vysoká cena.

Obchodní značka OPENBOX je zatím více známá na poli FTA, CI а čteček karet. Nyní je před námi přijímač, který chce zajmout přední místo mezi modelovými řadami. OpenBOX CI-7000PVR zaujímá pozici jako alternativa společnosti Dream Multimedia, výrobce se však poučil a odstraňuje všechny nedostatky přístrojů Dreambox a přináší i mnohá vylepšení.


První seznámení

Už po vybalení z přepravní krabice je poznat, že tento přístroj patří do střední kategorie a že byl kladen velký důraz na jeho design. Vypadá velmi originálně s prvky futurismu a originality. I v příslušenství je nestandardní doplněk – kabel Scart-Scart pro plnohodnotné připojení v TV. Přijímač má následující schopnosti:

· 2x CI-interface
· podpora silného emulátoru Newcamd (s režimem sdílení karet)
· dva nezávislé tunery s možností nahrávání dvou kanálů a současném sledování dvou jiných kanálů v režimu PIP (obraz v obraze)
· režim PIP (obraz v obraze)
· nahrávání zakódovaného programu a jeho následné dekódování oficiální kartou nebo CAMem
· Time–Shift (současné nahrávání a sledování jednoho programu v časovém posunu)
· Funkce předuložení EPG informací na pevný disk
· Kromě klasických výstupů i S-Video
· Znatelně vyšší kvalita obrazu než u analogů
· Existence různých funkcí PVR s pevným diskem libovolné velikosti – až 300 GB
· Editor nahrávek s různými možnostmi (výřez reklam atd…)
· Funkce značek pro přeskakování částí v záznamu
· Vestavěný režim fotoalbum a automatického zobrazování (slide-show)
· Vestavěný MP3 přehrávač
· Podpora ID-tagů v MP3
· USB host controller na předním panelu pro připojení fotoaparátů, MP3 přehrávačů a Flash-disk
· Možnost obnovení základního nastavení a uložení nových programů pomocí USB Flash disku
· Síťový port Ethernet 100Мb pro připojení k počítači i ke sdílení karet
· Dodatečné nainstalování programů a her
· Odlišný design, promyšlená konstrukce přijímače i dálkového ovládání

Na předním panelu se nachází tlačítka pro výběr kanálů, změnu hlasitosti, Menu, OK, a nakonec pro zapnutí přijímače. V levé části za předním panelem se nachází 2хCI interface a USB port, který má v sobě host-controller. Jinými slovy lze k němu připojit prakticky libovolné USB zařízení, které připojujete k počítači (digitální fotoaparát, MP3 přehrávač, USB Flash disk a další).

OpenBox CI-7000 PVR - první seznámení (1.)
Dálkový ovladač je ergonomicky tvarován a má odpovídající rozměry, díky čemuž dobře sedí v ruce a umožňuje komfortní ovládání přijímače. Rozložení a rozměr tlačítek odpovídá četnosti používání, mnohé z nich mají několik funkcí podle toho, v jakém režimu se přijímač nachází. Značky v Menu přijímače vám pomohou najít odpočívající tlačítko pro uskutečnění požadované operace a usnadňují i první kroky v osvojení si ovládání bez zbytečných obtíží.

OpenBox CI-7000 PVR - první seznámení (1.)
Původně byl přijímač plánován s portem USB 2.0 pro připojení k počítači, tento záměr byl však změněn na Ethernet. Toto umístění síťového adaptéru Ethernet 100Мb umožňuje obecné rozhraní pro připojení k Internetu bez nutnosti počítače, což dává přijímači další možnost využívání při funkci sdílení karet i jiných.

OpenBox CI-7000 PVR - první seznámení (1.)
Na zadním panelu se nám ukáže následující pohled:
· 2 LNB-vstup/výstup tunerů
· optický výstup zvuku S/PDIF
· trochu exoticky S-Video výstup
· TV a VIDEO Scarty
· Síťový Ethernet 100Мb port
· 3x CINCH výstup (zvuk L+R a Video)
· vstup/výstup UHF modulátoru
· sériový port RS-232
· vypínač sítě 230V

přítomnost síťového adaptéru Ethernet 100Мb vzadu a USB host controlleru na předním panelu přijímače umožňují připojovat k velkému množství zařízení a zajišťovat různorodou práci s přijímačem OpenBOX CI7000PVR.

Odstraňujeme kryt



OpenBox CI-7000 PVR - první seznámení (1.)
Vnější vzhled přístroje je proveden velmi pečlivě a neméně zajímavé věci jsou uvnitř. Odstraněním 7 šroubků a sejmutím krytu se nám objeví následující pohled:

V centru základní desky se ukazuje velký procesor jménem "IBM Power PC Integrated Controller". Toto je ohnivé srdce přijímače OpenBOX CI-7000PVR, díky kterému má možnost řídit dva nezávislé tunery, pevný disk a mnoho dalšího. Procesor Power PC 250 MHz (350 Mips) je obklopen Flash pamětmi (2+4 МB) a dynamickými operačními pamětmi (8+32 МB). Zdání malého objemu Flash paměti je objasněno tím, že všechny programy a nastavení je na pevném disku. Negativním momentem v tom všem se zdá to, že přijímač bez pevného disku nebude pracovat. Ale nabídka dvoutunerového přístroje s takovými možnostmi a jeho využití bez funkce nahrávání nebude pro nikoho zajímavá, takže byla snížena velikost Flash paměti a potřebná data byla přenesena na pevný disk.

OpenBox CI-7000 PVR - první seznámení (1.)
Pevné disky se vyrábí libovolné v objemu 80-300 GB i více, ale stabilní práci je garantovaná od výrobce pouze s výrobky firmy Seagate. Kromě toho i dealeři mohou dodávat přijímač už s vestavěným pevným diskem.

Dále (blíže ke SCARTu) se nachází čip SMSC LAN91C113-NE, který je řídící portu Ethernet 100/10 Мb, který se nachází na zadní straně přijímače. Ze začátku se počítalo s USB 2.0 portem vzadu pro připojení k počítači, ale výstup byl nakonec zvolen ve formátu Ethernet 100/10 Мb. Důvod byl v tom, že osazením síťového adaptéru umožňuje přijímač připojit přímo ke switchy nebo ADSL modemu a tím jej spojit s Internetem bez účasti počítače!



OpenBox CI-7000 PVR - první seznámení (1.)
USB port v OpenBOXu CI7000PVR jako takový také je, ale není to jen obyčejný USB, ale host-controller. Jinými slovy tento port je analogií těm, co se nacházejí v počítačích a k němu lze připojit velké množství zařézení (digitální fotoaparát, MP3 přehrávač, USB Flash disk a mnoho dalších). Za tento port vděčíme procesoru IBM Power PC, je to USB 1.1 controller v něm integrovaný. Port USB nemá takovou rychlostní specifikaci, ale vždyť pro přenos záznamů a hudby do počítače a zpět slouží právě rychlý port Ethernet 100/10 Mb.

Ještě ze zajímavostí stojí za zmínku malinká baterka pod pevným diskem, díky které hodiny v přijímači zůstanou stále aktuální i při přerušení dodávky elektřiny. Napájecí zdroj má obdivuhodné rozměry, jako základní deska, tak i chladiče na aktivních součástkách. Kvalita montáže je na vysoké úrovni, vždyť výrobcem je přední korejská firma na výrobu složitých elektronických zařízení.

Exklusivně pro Parabolu.cz

K.S. Ječný
www.jecny.cz .

Pokračování příště





Reklama




Vybrané články